Η Google ανακοίνωσε την Τετάρτη τη δημιουργία μιας ιστοσελίδας με προορισμό να βοηθήσει στην προστασία των γλωσσών που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

“Η τεκμηρίωση τουλάχιστον 3.000 γλωσσών που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν είναι ένα σημαντικό βήμα για να διατηρήσουμε τις πολιτιστικές διαφορές, να τιμήσουμε τους παλαιότερους και να δώσουμε δύναμη στους νέους”, επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Google.

“Η τεχνολογία μπορεί να στηρίξει τις προσπάθειες αυτές, βοηθώντας τους νέους να δημιουργήσουν αρχεία υψηλής ποιότητας για μεγαλύτερούς τους, που συχνά είναι οι τελευταίοι οι οποίοι μιλούν μια γλώσσα, φέρνοντας σε επαφή διαφορετικές κοινότητες και διευκολύνοντας την εκμάθηση γλωσσών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Google θα παραδώσει την διαχείριση της ιστοσελίδες μετά μερικούς μήνες σε πανεπιστημιακό εργαστήριο, αυτό του Πανεπιστημίου του ανατολικού Μίσιγκαν-Ινστιτούτο Γλωσσικής Τεχνολογίας και Πληροφορικής.

Η Google διευκρίνισε πως το πρόγραμμα αυτό θα χρηματοδοτείται από το φιλανθρωπικό της σκέλος, το Google.org, και κάλεσε και άλλους οργανισμούς να συμμετάσχουν στην προσπάθεια της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικό άρθρο

Η Google δεσμεύτηκε να συμβάλλει στην προστασία των χιλιάδων γλωσσών ανά τον πλανήτη που με το πέρασμα των χρόνων κινδυνεύουν να εξαφανιστούν με την δημιουργία της νέας ιστοσελίδας Endangered Languages Project. Σύμφωνα με την εταιρεία:

[indent]

“Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερες από 3.000 υπό εξαφάνιση γλώσσες, η τεκμηρίωση των οποίων είναι εξαιρετικά σημαντική για να διατηρήσουμε τις πολιτιστικές μας διαφορές, να τιμήσουμε τους παλαιότερους και να δώσουμε δύναμη στους νεότερους.”[/indent]

Η πρωτοβουλία της Google έχει σκοπό να παρέχει στους ενδιαφερόμενους ένα μέρος στο οποίο να αποθηκεύουν όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες για τις εν λόγω γλώσσες. Μέχρι στιγμής η συμμετοχή στην ιστοσελίδα είναι τεράστια, με τους χρήστες να δημοσιεύουν κάθε είδους σχετικό υλικό, από χειρογράφα του 18ου αιώνα μέχρι και σύγχρονες τεχνικές διδασκαλίας με χρήση ήχου και video.

Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση της, σε μερικούς μήνες τα ηνία του project θα αναλάβει το Ινστιτούτο Γλωσσικής Τεχνολογίας και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου του ανατολικού Michigan. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο παρακάτω video:



.techgear.gr