Όσες περισσότερες ξένες γλώσσες μιλάει κανείς και όσο συχνότερα τις χρησιμοποιεί
τόσο μεγαλύτερη ικανότητα επεξεργασίας πληροφοριών έχει ο εγκέφαλός του.Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν, με επικεφαλής την Δρ Βιορίκα Μαριάν, μελέτησαν μέσω λειτουργικής μαγνητικής απεικόνισης (fMRI) του εγκεφάλους ομάδων εθελοντών, οι οποίοι είτε μιλούσαν δύο γλώσσες, είτε μία.Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τεστ γλωσσικής κατανόησης, ενώ παράλληλα γινόταν καταγραφή της εγκεφαλικής δραστηριότητάς τους.
Οι δίγλωσσοι επέδειξαν καλύτερες επιδόσεις, επειδή ο εγκέφαλός τους έχει συνηθίσει να χειρίζεται δύο γλώσσες με διαφορετικές λέξεις και έτσι μπορούσε να διακρίνει καλύτερα τις διαφορές και να επιλέγει τη σωστή λέξη κάθε φορά.Η εγκεφαλική απεικόνιση επιβεβαίωσε ότι όσοι μιλάνε μόνο μια γλώσσα, πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για να χειριστούν τις σωστές λέξεις, κάτι που συμβαίνει πιο άκοπα σε έναν δίγλωσσο.Ο δίγλωσσος -και ακόμη περισσότερο ο πολύγλωσσος- εγκέφαλος είναι μαθημένος να ενεργοποιεί ταυτόχρονα πολλές γλώσσες και πολλά λεξιλόγια, διαλέγοντας τι θα χρησιμοποιήσει και τι θα αγνοήσει κάθε φορά που ο άνθρωπος πρέπει να μιλήσει. Αυτή η διαδικασία εξασκεί συνεχώς τον εγκέφαλο, ακόμη και αν δεν το συνειδητοποιεί κανείς.«Είναι σαν ένας σηματοδότης.
Οι δίγλωσσοι πάντα «ανάβουν» πράσινο στη μία γλώσσα και «κόκκινο» στην άλλη. Όταν πρέπει να το κάνεις αυτό όλη την ώρα, γίνεσαι πραγματικά καλός στο να διαλέγεις τις σωστές λέξεις και να αφήνεις στην άκρη όσες δεν χρειάζεσαι», εξηγεί η Δρ Μαριάν.Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτή η ικανότητα των δίγλωσσων ή πολύγλωσσων ανθρώπων έχει πρακτικά οφέλη στην καθημερινότητα, για παράδειγμα επιτρέπει στους μαθητές που μιλάνε πάνω από μια γλώσσα, να αγνοούν τον θόρυβο στην τάξη τους και έτσι να συγκεντρώνονται καλύτερα σε σχέση με τους συμμαθητές τους.
«Είτε οδηγούμε, είτε κάνουμε μια εγχείρηση, είναι σημαντικό να εστιάζουμε σε αυτό που πραγματικά έχει σημασία. Ποτέ δεν είναι αργά να μάθει κανείς μια άλλη γλώσσα, ενώ τα οφέλη μπορεί να γίνουν ορατά ακόμη και μετά από ένα μόνο εξάμηνο», τονίζει η Δρ Μαριάν.Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι δίγλωσσοι φαίνεται να είναι πιο προστατευμένοι έναντι της νόσου Αλτσχάιμερ και της άνοιας, πιθανότατα επειδή συστηματικά «γυμνάζουν» καλύτερα τον νου τους.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Brain and Language.