Η δυνατότητα να αναλάβει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) την πιστοποίηση όσων επιθυμούν να διδάσκουν τη ρωσική γλώσσα στην Ελλάδα εξετάζεται, σε συνεργασία με το Kuban State University που έχει αναλάβει τη διδασκαλία της ρωσικής ως ξένης γλώσσας.
Αυτό ανέφερε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, μιλώντας στο «Πρακτορείο FM 104,9» και την εκπομπή «Sputnik Express», με αφορμή την παρουσία του στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο νεοελληνικών σπουδών, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στην πόλη του Κρασνοντάρ, στη Ρωσία. Ο κ. Μήτκας επεσήμανε ότι σχετικές ανακοινώσεις γι' αυτήν τη συνεργασία των δύο πανεπιστημίων θα γίνουν εντός του Μαϊου.
Σε ό,τι αφορά την ελληνορωσική συνεργασία, σε επιστημονικό και ακαδημαϊκό επίπεδο, που επίσης προωθείται στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016, γνωστοποίησε ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, πιθανότατα, θα ξεκινήσει να λειτουργεί κοινό μεταπτυχιακό πρόγραμμα στον τομέα της Γεωπονίας, καθώς υπήρξε σχετική συμφωνία ανάμεσα στη σχολή Γεωπονίας και Δασολογίας του ΑΠΘ με το πανεπιστήμιο της Φιλίας των Λαών στη Μόσχα. «Θα είναι ένα μεταπτυχιακό στα αγγλικά που θα απευθύνεται και σε Έλληνες και σε Ρώσους φοιτητές και σε φοιτητές όλου του κόσμου» σημείωσε ο κ. Μήτκας και πρόσθεσε: «Η προσπάθεια προσέγγισης και συνεργασίας με τα καλύτερα πανεπιστήμια της Ρωσίας είναι διαρκής. Διαπιστώνουμε ότι το ενδιαφέρον από τη ρωσική πλευρά για τα προγράμματα των σπουδών στην Ελλάδα είναι πολύ ζωηρό και πιστεύουμε ότι αυτό το άνοιγμα θα αποδώσει πολύ σύντομα».
Παράλληλα, σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΠΘ, διερευνώνται και άλλες περιοχές κοινού ερευνητικού ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος. «Μας έχουν αναφέρει οι συνάδελφοί μας στη Ρωσία ότι ενδιαφέρονται και για αρχαιολογικές έρευνες και για συνεργασία στις περιοχές των θετικών επιστημών. Και εγώ από την πλευρά μου είδα κάποια εργαστήρια χημείας, ρομποτικής και νανοτεχνολογίας» τόνισε χαρακτηριστικά.