Τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας για την αναγνώριση από την UNESCO της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, αλλά και τη συνεργασία της Διασποράς Ελλάδας-Ιρλανδίας, υποσχέθηκε ότι θα στηρίξει ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας Μάικλ Χίγκινς κατά τη συνάντησή του με τον υφυπουργό Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ. «Θέλω να στηρίξω την προσφορά της Ελλάδας, με τη γλώσσα της και τον πολιτισμό της, στην παγκόσμια κοινότητα» είπε ο κ. Χίγκινς, σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Κουίκ, ο οποίος έγινε δεκτός σήμερα στο Δουβλίνο από τον Ιρλανδό Πρόεδρο.

«Όσοι ασχοληθήκαμε με τα Ελληνικά γράμματα, αναγνωρίζουμε την αξία της ελληνικής γλώσσας, ως φορέα μέσω του οποίου εκφράστηκαν η φιλοσοφία, το θέατρο» τόνισε ο κ. Χίγκινς και σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, σημαντική ήταν επίσης η επισήμανση του Ιρλανδού Προέδρου ότι είναι λάθος να διαχωρίζουμε την αρχαία από τη σύγχρονη Ελλάδα.

Από τη μεριά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Ιρλανδίας και για τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον ομόλογό του Ιρλανδό υφυπουργό της Διασποράς Ciaran Cannon.

«Αυτό το ταξίδι μου στο Δουβλίνο έγινε με την προτροπή του Προέδρου της Ιρλανδίας κ. Χίγκινς. Τον είχα συναντήσει στην πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα, και είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για αρκετή ώρα όταν, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, τον συνόδευσα στο αεροδρόμιο κατά την αναχώρησή του» δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο Τέρενς Κουίκ και προσέθεσε:

«Στο εικοσάλεπτο της προσωπικής μα συνομιλίας, έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τις ενέργειες της Ελλάδας να καθιερωθεί η 9ηΦεβρουαρίου ως η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας . Όπως επίσης, μου επεσήμανε ότι είναι καλό να αναλάβω πρωτοβουλία για την παγκόσμια συνεργασία των Διασπορών Ελλάδας και Ιρλανδίας. Και μάλιστα με παρότρυνε να πραγματοποιήσω αυτό το ταξίδι στο Δουβλίνο, ώστε να αρχίσουν οι διαβουλεύσεις με τον εδώ ομόλογό μου. Το θεωρώ πολύ μεγάλη τιμή για την πατρίδα μου, αλλά και για εμένα προσωπικά, που ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας, έξω από το πρωτόκολλο, δέχθηκε έναν υφυπουργό. Αλλά πραγματικά το πιστεύω ότι έβλεπε, ως ο απόλυτος Φιλέλληνας που είναι, έναν φίλο από μία χώρα που την αγαπάει ιδιαίτερα. Τον ευχαριστώ θ