Ζήτησαν να αποσυρθεί η διάταξη για τις απολύσεις στα ιδιωτικά σχολεία

«Εγινε ένας ειλικρινής και σοβαρός διάλογος, εκφράστηκε αμοιβαίος προβληματισμός για την ουσία των θεμάτων». Αυτό δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο υπουργός Παιδείας κ. Γ. Μπαμπινιώτης,μετά από συνάντηση του με το προεδρείο της Ομοσπονδίας των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) για το θέμα της τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή για ψήφιση, σχετικά με τη διαδικασία ελέγχου νομιμότητας των απολύσεων εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία. Οπως είπε ο κ. Μπαμπινιώτης θα αναλάβει σύντομα πρωτοβουλία για τη έναρξη τριμερούς διαλόγου σχετικά με όλα τα θέματα της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Από τη πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ κ. Μιχ. Κουρουτός, δήλωσε: «Συζητήσαμε μόνο το θέμα της τροπολογίας. Είναι μείζον θέμα και βαθιά πολιτικό. Προβληματίστηκε έντονα ο υπουργός Παιδείας για το δίκαιο των αιτημάτων μας».

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Κουρουτού, η τροπολογία που έχει κατατεθεί δεν απαντάει στα θέματα της ανεργίας των εκπαιδευτικών, καθώς όπως ανέφερε, σε πολλά ιδιωτικά σχολεία εργάζονται σήμερα και συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί.

Δήλωσε ακόμη ότι σύμφωνα με τον νόμο που ισχύει σήμερα για την ιδιωτική εκπαίδευση, ένας εκπαιδευτικός μπορεί να απολυθεί τον πρώτο χρόνο της πρόσληψης του αν κριθεί ότι δεν είναι καλός στην δουλειά του, κάτι που ισχύει και για τον δεύτερο χρόνο. Πρόσθεσε ότι η τροπολογία που κατατέθηκε καταργεί το δικαίωμα προσφυγής για καταχρηστική απόλυση στα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών.

Κατά την άφιξη της αντιπροσωπείας της ΟΙΕΛΕ σημειώθηκε επεισόδιο, όταν οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στο υπουργείο Παιδείας πέρασαν από αυστηρό έλεγχο του ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, κάτι που οι ίδιοι κατήγγειλαν στον αρμόδιο υπουργό κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη. Οπως είπε ο κ. Κουρουτός, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη του υποσχέθηκε ότι θα επιληφθεί προσωπικά του θέματος.

Υπενθυμίζεται ότι με την επίμαχη τροπολογία, αλλάζει η διαδικασία ελέγχου νομιμότητας των απολύσεων εκπαιδευτικών (που έως σήμερα ελέγχονταν από τα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών) και η αρμοδιότητα αυτή περνάει στους κατά τόπους διευθυντές εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας.

Ορίζεται ακόμη ότι «ουσιαστικά ζητήματα και κυρίως η τυχόν καταχρηστικότητα της καταγγελίας ελέγχονται μόνον δικαστικώς και όχι διοικητικώς» (οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί δηλαδή μπορούν πλέον να καταγγέλλουν την απόλυση τους στα δικαστήρια και όχι στα υπηρεσιακά τους συμβούλια, όπως γινόταν μέχρι σήμερα). Παραμένει, πάντως, το όριο της μιας απόλυσης τον χρόνο για τα ιδιωτικά σχολεία.

tovima.grPosted Image