Τέλος, υπάρχει ένα θέμα με το PALSO, με τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, που έθεσαν τα ερωτήματα και σε εμάς. Το θέμα της εκπαίδευσης άλλωστε συνδέεται και με τις ξένες γλώσσες, αλλά και με την προσπάθεια που γίνεται από αρκετούς γονείς εκτός δημόσιας παιδείας, μια και δεν καλύπτονται.
Εκεί, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, λέτε ότι στην αδειοδότηση θα λάβετε υπ’ όψιν σας αν έχουν ασφαλιστική ενημερότητα. Αυτή τη στιγμή όλες αυτές οι μικρές επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα, διότι δεν τους πληρώνουν οι γονείς που έχουν πάει τα παιδιά τους. Έχουν φτάσει στο σημείο να μην μπορούν να πληρώσουν τα χαράτσια.
Όταν, λοιπόν, θα ζητήσετε αύριο την ασφαλιστική ενημερότητα ως απαραίτητη προϋπόθεση, σας το λέω από τώρα –γιατί έχω συναντηθεί με την PALSO σε όλη την Ελλάδα, αλλά και ειδικότερα στην Κρήτη- ότι κανένας απ’ αυτούς ή πολλοί από αυτούς δεν μπορούν να ανταποκριθούν.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Δεύτερον, αν δεν τηρήσουν τις προδιαγραφές, λέτε ότι θα τους αφαιρέσετε την άδεια για δέκα χρόνια. Είναι απίθανη ποινή. Έχουν κάνει επενδύσεις. Πρέπει να αρχίσει διάλογος και να δείτε τα ζητήματα. Εμείς λέμε ότι πρέπει να μπει μια τάξη, να υπάρξουν οι προδιαγραφές, αλλά να μην ζητάτε τέτοιες προδιαγραφές από αυτούς τους ανθρώπους, που είναι μόνοι τους επί της ουσίας, που έχουν είκοσι χιλιάδες εργαζομένους.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε.
ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΑΡΙΑΣ: Δεν μπορούν να πάνε σ’ αυτά τα επίπεδα. Με αυτόν τον τρόπο, με τις τεράστιες προδιαγραφές που βάζετε, στηρίζετε μόνο πέντε, δέκα μεγάλα ιδιωτικά σχολεία και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα.
Ευχαριστώ πολύ.
Και η απάντηση του υπουργού για το θέμα Δεύτερον:
Μέσα από τις διατάξεις αυτές εξορθολογίσαμε τη μη τυπική, άτυπη εκπαίδευση. Αναφερθήκατε σε αυτά. Είχαμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε δια μακρών -να μην επανέλθω- σε μία προηγούμενη ερώτηση που είχε καταθέσει Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ από την Κρήτη. Άλλαξαν νόμοι που χρονολογούνταν από το 1940. Αυτά έπρεπε να αλλάξουν και όχι μόνο να αλλάξουν, αλλά να απλοποιηθούν. Οι διαδικασίες, δηλαδή, αδειοδότησης που λέτε, έχουν γίνει πολύ απλές. Εκεί που υπήρχαν πολλαπλά γραφειοκρατικά εμπόδια, πληθώρα χαρτιών κ.λπ., αυτά εξορθολογίστηκαν και ελαχιστοποιήθηκαν. Έγιναν πολύ απλές οι διαδικασίες. Έτσι, λοιπόν, προχωράμε βήμα-βήμα.