Αριθ Εγκυκλίου: 1483
Αθήνα 27/12/2012
Προς: Όλους τους Τοπικούς Συλλόγους
Θέμα: Συνέχιση κινητοποιήσεων για το νόμο 4093
Αγαπητοί συνάδελφοι.
Σε συνέχεια των εγγράφων μας και των κινητοποιήσεων του κλάδου μας γενικά και κρίνοντας τελείως απαραίτητη τη συνέχιση των πιέσεων για να επιτευχθεί η διαμόρφωση της απαραίτητης πολιτικής βούλησης (εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι διαφαίνεται μια διαφοροποίηση προς θετική κατεύθυνση) σας αποστέλλουμε μια σειρά νέων τεκμηριωμένων επιχειρημάτων προκειμένου να πείσουμε και να δραστηριοποιήσουμε υπουργούς, βουλευτές και κάθε αρμόδιο για την ορθότητα των απόψεών μας και την παραμορφωμένη εικόνα που πιθανώς κάποιοι συντάξαντες το νόμο να έχουν.
1) Η άποψη που εκφράστηκε και σαν θέση από τον υπουργό για ένα καθεστώς αταξίας, ανοργανωσιάς και ελλείμματος σε ποιοτικές υπηρεσίες δεν ανταποκρίνεται καθόλου στην πραγματική κατάσταση. Σαν ελάχιστο μέτρο της σοβαρής δουλειάς, της οργάνωσης, της διάχυσης ενημέρωσης σε νέες τεχνολογίες και μεθοδολογίες διδακτικής καθώς και ενημέρωσης για τις ανάγκες και ευκαιρίες της αγοράς και της διασύνδεσης της γνώσης με αυτές, τη συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, την ανοχή της διαφορετικότητας με ταυτόχρονη όμως διατήρηση και προώθηση του ελληνικού πολιτισμού και της γλώσσας, παραθέτουμε μια σειρά των πανελληνίων συνεδρίων μας (συν.1) (αυτά πέρα από τα πανευρωπαϊκά και εκατοντάδες τοπικά συνέδρια των σωματείων-μελών μας) με τα θέματά τους και τις συμμετέχουσες ή παριστάμενες προσωπικότητες από τον πολιτειακό, πολιτικό, θρησκευτικό, εκπαιδευτικό, επιχειρηματικό και γενικότερα κοινωνικό κόσμο. Αυτά σε αντιδιαστολή με την αναφορά σε «παράγκες»
2) Πίνακα συγκεντρωτικών στοιχείων (συν.2) για τα κ.ξ.γ. που αποδεικνύουν τα πιο
κάτω:
α) Οι διδάσκοντες στα κ.ξ.γ. (ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι) σύμφωνα με τον πίνακα ανέρχονται σε 30.000. Σε αυτούς θα πρέπει να προσθέσουμε και τους περιστασιακά εκ περιτροπής και με μπλοκάκι ως ελεύθερους επαγγελματίες εργαζόμενους καθώς και τους οικοδιδασκάλους.
β) Οι φοιτώντες, σύμφωνα με τον πίνακα, μαθητές υπερβαίνουν τις 500.000 χωρίς σε αυτούς να υπολογίζονται οι έχοντες διακόψει ή έχοντες εγγραφεί λίγο πριν ή λίγο μετά από τη συλλογή στοιχείων καθώς και όσοι έχουν καταφύγει σε ιδιαίτερα μαθήματα. Από αυτούς τους αριθμούς αποδεικνύεται η τεράστια συμβολή στην γλωσσομάθεια των Ελλήνων την τόσο απαραίτητη για την ελληνική οικονομία και την ανταγωνιστικότητά της σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Εάν στους αριθμούς των διδασκόντων προσθέσουμε και τον αριθμό των εργαζομένων με άλλες ειδικότητες όπως γραμματείς, ειδικοί υπολογιστών, καθαρίστριες καθώς και τον αριθμό επαγγελματιών που εμπλέκονται στην διαχείριση και λειτουργία ενός κ.ξ.γ. όπως λογιστές, ελαιοχρωματιστές, οικοδόμοι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, προμηθευτές εξοπλισμού και υλικού κ.α. είναι εύκολο να διαπιστωθεί η τεράστια συμβολή στην ελληνική οικονομία από τη δραστηριότητα των κ.ξ.γ. καθώς και η τεράστια ζημία που θα επέλθει με το κλείσιμό τους, η ανεργία και η στέρηση των μέσων βιοπορισμού από δεκάδες χιλιάδες οικογένειες.
3) Η καλή ίσως πρόθεση του υπουργείου σαφώς υπονομεύεται, από την ανυπαρξία διαλόγου, περιφρόνηση των συλλογικών οργάνων που έχουν την πραγματική γνώση του θέματος, την υιοθέτηση από το υπουργείο της στάσης του δοκησίσοφου, της διεξαγωγής συζητήσεων μόνο με ελάχιστους, μετρημένους στα δάκτυλα του ενός χεριού μεγαλόσχημους, άσχετους προς τον κλάδο μας και της απλοϊκής αντίληψης ότι πιθανές χρήζουσες βελτίωσης πρακτικές, μπορούν να βελτιωθούν με τη χρήση ενός μαγικού ραβδιού αιφνιδιαστικά, ως εάν να επρόκειτο για εξ’εφόδου κατάληψη εχθρικών οχυρών και όχι για δεκάδες χιλιάδες σκληρά εργαζόμενους και προσφέροντες σε αντίξοες συνθήκες νομοταγείς Έλληνες πολίτες. Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι πέρα από τα ανωτέρω η συγκυρία είναι άκρως αρνητική για τέτοιου είδους πειραματισμούς. Επισημαίνουμε ότι εκτός από τα δυσμενή και εν πολλοίς ανέφικτα μέτρα αδειοδότησης οι απασχολούμενοι στον κλάδο αντιμετωπίζουν μια φορολογική καταιγίδα (συν.3) που επιβαρύνει τις μικρές επιχειρήσεις από 50% έως και 420%. Έρχεται δε σαφώς σε αντίθεση με τις προτροπές και εκτιμήσεις της ευρωπαϊκής ένωσης σύμφωνα με τις οποίες, οι μικρές επιχειρήσεις προσέφεραν το 85% των καθαρών θέσεων εργασίας σε Ελλάδα και Ευρώπη για την περίοδο 2002-2010. Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις παρουσιάζουν τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης των θέσεων εργασίας, στην Ελλάδα. Το 57% της απασχόλησης προσφέρεται από επιχειρήσεις μέχρι 9 άτομα προσωπικό. Τέλος δε, σύμφωνα και με έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα κατέχει την τέταρτη θέση σε ότι αφορά τα φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα που αποδίδονται από τους αυτοαπασχολούμενους (Eurostat 2012) .
4) Η δύσκολη θέση των μικρών επιχειρηματιών στον κλάδο αλλά και η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και η ευαισθησία τους προς τις σκληρά δοκιμαζόμενες ελληνικές οικογένειες αποδεικνύεται από τις μειώσεις στα δίδακτρα που έφτασαν και μέχρι 48% σε κάποιες περιπτώσεις, η δε μέση μεταβολή υπολογίζεται στο -11,2%. Στις μειώσεις αυτές δεν υπολογίζονται οι οριζόντιες εκπτώσεις ή ειδικές προσφορές σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως άνεργοι και πολύτεκνοι. Οι περισσότερες από αυτές τις μειώσεις έγιναν στα μικρά κ.ξ.γ. σε αντίθεση με επώνυμες αλυσίδες όπου οι τιμές παραμένουν αμετάβλητες. Αξίζει να σημειωθεί η αναφορά του υφυπουργού ανάπτυξης κου Αθανασίου Σκορδά που αναγνώρισε και επιδοκίμασε τη συμπεριφορά μας αυτή προτρέποντας και άλλους κλάδους να κάνουν το ίδιο (συν.4)
Παρακαλούμε να προωθηθεί στους βουλευτές της περιοχής σας.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Γ. Μιχαηλίδης Β. Κροντήρης
Τα συνημμένα που αφορούν την προηγούμενη επιστολή βρίσκονται στη διάθεση των συναδέλφων στους τοπικούς συλλόγους.
.facebook.com/solonev