«Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει το παιδί μια ξένη γλώσσα; Μήπως στα 4 είναι πολύ νωρίς και στα 12 πολύ αργά; Και ποια γλώσσα είναι προτιμότερο να μάθει; Μπορώ εγώ άπως να το βοηθήσω;» Αμέτρητοι γονείς προβληματίζονται για την πρώτη επαφή των παιδιών με τις ξένες γλώσσες και συχνά πιέζουν τα παιδιά να μπουν σε μία γνωστική διαδικασία που ίσως δεν ανταποκρίνεται ακόμα στην ηλικία τους. Πριν γράψετε το παιδί σε ...βρεφικό τμήμα Αγγλικών, δείτε τι λένε οι ειδικοί.
Πότε μπορεί το παιδί να αρχίσει μια ξένη γλώσσα
Τόσο οι αναπτυξιακοί παιδίατροι όσο και οι νευροψυχολόγοι συμφωνούν στο ότι ένα παιδί μπορεί να αρχίσει την εκμάθηση μίας ξένης γλώσσας στην ηλικία των 7-8 ετών, δηλαδή στην Β' ή Γ' Δημοτικού, αφού έχει εγκαθιδρυθεί πρώτα ο γραπτός λόγος των Ελληνικών.
Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι και ένα παιδί 6 ετών δεν μπορεί να μάθει σωστά μια ξένη γλώσσα.
Αν επιμένετε να αρχίσει η εκμάθηση αυτή ακόμα νωρίτερα, π.χ. στα 4, καλό είναι να γίνεται μόνο προφορικά, και να υποστηρίζει την επαφή μόνο με τον φωνολογικό κώδικα της άλλης γλώσσας και όχι με το αλφάβητο.
Ο λόγος που οι ειδικοί προτιμούν να είναι ένα παιδί μεγαλύτερο των 7 ετών, είναι για να έχει θεμελιωθεί ο γραπτός λόγος. Από την άλλη πλευρά, προτιμούν ένα παιδί να ξεκινά την ξένη γλώσσα πριν την ηλικία των 9 ετών για έναν άλλον πρακτικό λόγο: Όσο πιο μεγάλο το παιδί τόσο πιο πολλές οι σχολικές του υποχρεώσεις.
Συχνά όσο πιο φορτωμένο με δραστηριότητες και μαθήματα είναι ένα παιδί, τόσο πιο δυστυχές και αναποτελεσματικό είναι. Και όπως χαρακτηριστικά λέει η Αναπτυξιακή Παιδίατρος κ. Αντωνιάδου-Κουμάτου, «μην ανησυχείτε, δεν μαθαίνει καλύτερα κάποιος μια ξένη γλώσσα αν αρχίσει νωρίτερα!»
Στην Ελλάδα, τουλάχιστον, συνηθίζεται ένα παιδί να έχει αποκτήσει το πρώτο πτυχίο ξένης γλώσσας πριν ξεκινήσει το Λύκειο και την προετοιμασία για τις πανελλαδικές εξετάσεις, ιδανικά μέχρι τότε μπορεί να έχει πάρει και ένα δεύτερο πτυχίο. Ο χρόνος προετοιμασίας για το πρώτο πτυχίο, στην αγγλική γλώσσα για παράδειγμα, είναι περίπου πέντε με έξι χρόνια (έχοντας υπόψη τη φοίτηση σε φροντιστήριο, γιατί το ιδιαίτερο μάθημα είναι πιο ταχύρυθμο), οπότε όσο καθυστερεί η έναρξη της ξένης γλώσσας, τόσο πιο μεγάλο θα είναι το παιδί όταν θα δίνει εξετάσεις για το πρώτο πτυχίο.
Ποια ξένη γλώσσα να μάθει το παιδί
Αναμφίβολα τα Αγγλικά είναι η γλώσσα που επιλέγουν οι γονείς να μάθει πρώτα το παιδί. Και είναι εύλογο. Γνωρίζοντας Αγγλικά μπορεί κανείς να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο με ευκολία. Μπορεί να επικοινωνεί με ανθρώπους από όλο τον κόσμο, να γνωρίσει άλλους πολιτισμούς και να πλουτίσει τις γνώσεις του.
Επιπλέον, μιλώντας Αγγλικά, έχει πρόσβαση σε πληροφορίες και δη στο Internet που είναι η πιο σύγχρονη και πλούσια πηγή ενημέρωσης και πληροφόρησης. Εξάλλου, το 80% των ιστοσελίδων στο διαδίκτυο είναι στα Αγγλικά.
Με τα Αγγλικά έχει την δυνατότητα να σπουδάσει κάποτε το παιδί στο εξωτερικό και περισσότερες ελπίδες να δώσει έτσι ώθηση στην καριέρα του.
Τέλος, όποια κι αν είναι τα ενδιαφέροντά του παιδιού (μουσική, σινεμά, υπολογιστές, χορός, επιχειρηματικότητα, ταξίδια, σπορ) τα αγγλικά είναι παντού και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας.
Αν, πάλι, αναρωτιέστε ποια άλλη γλώσσα, εκτός από τα Αγγλικά, θα είναι χρήσιμο να μάθει το παιδί, αυτή τη στιγμή τα στατιστικά δείχνουν πως οι γλώσσες «του μέλλοντος» είναι τα Ισπανικά, τα Ρωσικά και τα Τούρκικα, περισσότερο λόγω των εμπορικών σχέσεων που φαίνεται πως θα συνεχίσει να έχει η Ελλάδα με τις χώρες αυτές.
Πηγή