EUROPALSO - Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2020 Αρ. Πρωτ: 38214/5Σ/2020

Προς: κ. Γιάννης Βρούτσης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Προς: κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών

Προς: κ. Νίκη Κ. Κεραμέως, Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

Προς: κ. Σπυρίδων-Άδωνις Γεωργιάδης Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Κύριοι Υπουργοί,

Τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών βιώνουμε μια εξαιρετικά δυσμενή περίοδο λόγω της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών και επίσης της πανδημίας Covid-19, για την οποία έχουμε συμμορφωθεί πλήρως με τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Διαμαρτυρόμαστε έντονα διότι έχουμε εξαιρεθεί από μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης όπως π.χ. από την επέκταση του μέτρου μείωσης 40% του ενοικίου για τους μήνες που έπονται του Μαίου, και για την μη ένταξη ακόμη των Κέντρων Ξένων Γλωσσών εταιρικής μορφής, ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ στην αποζημίωση ειδικού σκοπού Απριλίου 2020.

Κύριοι Yπουργοί,

Το σοβαρότερο ζήτημα του Kλάδου μας που οδηγεί σε κλείσιμο των επιχειρήσεών μας είναι τα μαύρα ιδιαίτερα μαθήματα και τα παράνομα οικοδιδασκαλεία. Έχουμε επανειλημένως ενημερώσει και ζητήσει να λάβετε μέτρα για να σταματήσει το παράνομο φαινόμενο που πλήτει τις νόμιμες

επιχειρήσεις μας και την κοινωνία ολόκληρη.

Ενώ εμείς τα ΚΞΓ είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκρινόμαστε στις αλλεπάλληλες απαιτήσεις των υπηρεσιών σας εσείς παράλληλα αφήνετε να γιγαντώνεται ανεξέλεγκτα το φαινόμενο των παράνομων ιδιαιτέρων μαθημάτων και των οικοδιδασκαλείων.

Σας διαβιβάζουμε εκ νέου τις προτάσεις που σας έχουμε επανειλημένως εκθέσει.

  1. Να θεσπιστεί νόμος προκειμένου οι υποψήφιοι για τις εξετάσεις πιστοποίησης γλωσσομάθειας B1,

Β2, Γ1, Γ2 να εγγράφονται στους εξεταστικούς φορείς μέσω των νομίμων κέντρων ξένων

γλωσσών, πρακτική η οποία εφαρμόζεται ήδη με νόμο σε Σχολές Μουσικής, Σχολές Χορού και Οδήγησης. Με εξαίρεση, φυσικά, τους υποψηφίους που εγγράφονται στις εξετάσεις του κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας μέσω των δημόσιων σχολείων.

  1. Nα απαιτείται υποχρεωτικά από όλους τους εξεταστικούς φορείς, ο Α.Φ.Μ. έναρξης

επαγγέλματος και ο κωδικός ΕΟΠΠΕΠ του κέντρου ξένων γλωσσών ή του οικοδιδάσκαλου για να μπορεί να λαμβάνει μέρος ο υποψήφιος σε εξετάσεις γλωσσομάθειας.

  1. Να ελεγχθούν όλες οι διαδικτυακές διαφημιστικές σελίδες και πλατφόρμες καθηγητών ιδιαιτέρων μαθημάτων ξένων γλωσσών από αρμόδια υπηρεσία, πρακτική η οποία εφαρμόζεται ήδη σε άλλους κλάδους όπως π.χ. πλατφόρμες

Κύριοι Yπουργοί,

Εάν δεν λάβετε μέτρα, τώρα που το φαινόμενο έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις

εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής, να γνωρίζετε ότι οικειοθελώς γίνεστε συμμέτοχοι στον αφανισμό ενός νόμιμου Κλάδου που έχει συνεισφέρει πολλά στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία, και παράλληλα γίνεστε προστάτες των παρανόμων εφόσον τους επιτρέπετε να δρουν ανενόχλητα και με περίσσιο θράσος απέναντι στις νόμιμες επιχειρήσεις. Όλες οι γειτονιές της χώρας μας είναι φωλιές μαύρων και παράνομων ιδιαιτέρων μαθημάτων, ενάντια των νόμιμων Κέντρων Ξένων Γλωσσών.

Με κάθε εκτίμηση, Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας

Γιώργος Ζηκόπουλος Έφη Θεοχάρη

EUROPALSO - Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2020 Αρ. Πρωτ: 38220/5Σ/2020

Προς: κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Κυβέρνησης

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών βιώνουμε μια εξαιρετικά δυσμενή περίοδο λόγω της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών και επίσης της πανδημίας Covid-19, για την οποία έχουμε συμμορφωθεί πλήρως με τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Διαμαρτυρόμαστε έντονα διότι έχουμε εξαιρεθεί από μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης όπως π.χ. από την επέκταση του μέτρου μείωσης 40% του ενοικίου για τους μήνες που έπονται του Μαίου, και για την μη ένταξη ακόμη των Κέντρων Ξένων Γλωσσών εταιρικής μορφής στην αποζημίωση ειδικού σκοπού Απριλίου 2020. Επιπλέον, είμαστε, ουσιαστικά, εκτός του προγράμματος επιδότησης 100.000 θέσεων εργασίας διότι οι προσλήψεις μας γίνονται Σεπτέμβρη, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Το σοβαρότερο ζήτημα του Kλάδου μας που οδηγεί σε κλείσιμο των επιχειρήσεών μας είναι τα μαύρα ιδιαίτερα μαθήματα και τα παράνομα οικοδιδασκαλεία. Έχουμε επανειλημένως ενημερώσει και ζητήσει από τα αρμόδια Υπουργεία Εργασίας, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Παιδείας να λάβουν μέτρα για να σταματήσει το παράνομο φαινόμενο που πλήττει τις νόμιμες επιχειρήσεις μας και την κοινωνία ολόκληρη.

Ενώ τα ΚΞΓ είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκρινόμαστε στις αλλεπάλληλες απαιτήσεις

των συναρμόδιων Υπουργείων και Οργανισμών, παράλληλα επιτρέπετε να γιγαντώνεται ανεξέλεγκτα το φαινόμενο των παράνομων ιδιαιτέρων μαθημάτων και των οικοδιδασκαλείων.

Σας διαβιβάζουμε εκ νέου τις προτάσεις που έχουμε επανειλημμένως εκθέσει.

  1. Να θεσπιστεί νόμος προκειμένου οι υποψήφιοι για τις εξετάσεις πιστοποίησης γλωσσομάθειας B1, Β2, Γ1, Γ2 να εγγράφονται στους εξεταστικούς φορείς μέσω των νόμιμων Κέντρων Ξένων Γλωσσών, πρακτική η οποία εφαρμόζεται ήδη με νόμο σε Σχολές Μουσικής, Σχολές Χορού και Οδήγησης. Με εξαίρεση, φυσικά, τους υποψηφίους που εγγράφονται στις εξετάσεις του κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας μέσω των δημόσιων σχολείων.
  2. Nα απαιτείται υποχρεωτικά από όλους τους εξεταστικούς φορείς, ο Α.Φ.Μ. έναρξης

επαγγέλματος και ο κωδικός ΕΟΠΠΕΠ του κέντρου ξένων γλωσσών ή του οικοδιδάσκαλου για να μπορεί να λαμβάνει μέρος ο υποψήφιος σε εξετάσεις γλωσσομάθειας.

  1. Να ελεγχθούν όλες οι διαδικτυακές διαφημιστικές σελίδες και πλατφόρμες καθηγητών ιδιαιτέρων μαθημάτων ξένων γλωσσών από αρμόδια υπηρεσία, πρακτική η οποία εφαρμόζεται ήδη σε άλλους κλάδους όπως π.χ. πλατφόρμες Airbnb.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Εάν δεν λάβετε μέτρα τώρα που το φαινόμενο έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις τεράστιας εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής, εφόσον όλες οι γειτονιές της χώρας είναι φωλιές μαύρων και παράνομων ιδιαιτέρων μαθημάτων ενάντια των νόμιμων επιχειρήσεών μας, να γνωρίζετε ότι ο Κλάδος των Κέντρων Ξένων Γλωσσών βαδίζει σε αφανισμό.

Ευελπιστούμε στην προσωπική σας παρέμβαση.

Με κάθε εκτίμηση,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας

Γιώργος Ζηκόπουλος Έφη Θεοχάρη