Κορονοϊός - Σχολεία: Mέσα σε μία εβδομάδα κατεγράφησαν επισήμως 709 κρούσματα σε παιδιά που αποτελεί περίπου το ¼ από την αρχή της πανδημίας.
Στο τραπέζι των ειδικών θα βρεθεί και το θέμα των βρεφονηπιακών σταθμών και αν αυτοί θα πρέπει να κλείσουν το επόμενο διάστημα στις κόκκινες ζώνες.
Ο βασικός προβληματισμός των ειδικών είναι εάν κοινωνικά ένα τέτοιο μέτρο μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερες δυσκολίες στις οικογένειες με μικρά παιδιά ειδικά όταν και οι δύο γονείς είναι εργαζόμενοι.
Τις τελευταίες ημέρες στους ειδικούς του υπουργείου Υγείας σήμανε συναγερμός, αφού διαπίστωσαν ότι υπάρχει ραγδαία αύξηση νέων μολύνσεων σε παιδιά μέχρι 17 ετών. Και μπορεί τα περισσότερα να είναι ασυμπτωματικά, όμως η εικόνα αυτή δείχνει ότι η επιδημία στη χώρα μας είναι σχεδόν ανεξέλεγκτη. Στους λοιμωξιολόγους επικρατεί έντονη ανησυχία γι αυτό λαμβάνονται με ρυθμούς εξπρές νέα μέτρα.
Στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής θα συζητηθούν οι νέες οδηγίες που θα πρέπει να δοθούν στα σχολεία στην περίπτωση που εντοπισθεί κρούσμα σε μαθητή.
Βασικός προβληματισμός είναι εάν θα πρέπει τελικά να κλείνει όλο το σχολείο ή μόνο το τμήμα τελικά εάν εντοπίζεται κρούσμα, σε αυτό το νέο πιο επιθετικό κύμα της επιδημίας. Στόχος όμως της συνεδρίασης των ειδικών θα είναι να προσδιορισθεί εκ νέου πόσες ημέρες θα πρέπει να μένει καραντίνα ένα παιδί εάν έχει προσβληθεί από κορονοϊο έστω κι αν δεν παρουσιάζει συμπτώματα.
Μέσα σε 7 ημέρες από τις 27 Οκτωβρίου έως και τις 2 Νοεμβρίου εντοπίσθηκαν και κατεγράφησαν επισήμως από τον ΕΟΔΥ 709 κρούσματα σε παιδιά. Αριθμός εξαιρετικά υψηλός εάν σκεφτεί κανείς ότι από την πρώτη ημέρα της πανδημίας (24 Φεβρουαρίου) έχουν καταγραφεί σε παιδιά μέχρι 17 ετών συνολικά 3.088 κρούσματα, ενώ τα 709 ήταν μέσα στην τελευταία εβδομάδα.
Να σημειωθεί ότι συνολικά στη χώρα μας από τη αρχή της επιδημίας έχουν καταγραφεί σε όλη τη χώρα 42.080 κρούσματα σε όλες τις ηλικίες, ενώ στα παιδιά αντιστοιχεί το 7,8%.
Συγκεκριμένα από 2.379 συνολικά κρούσματα σε παιδιά από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, έφθασαν μέσα σε επτά ημέρες τα 3.088.
Γιατί έκλεισαν μόνο τα Λύκεια σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες
Ο κ. Γώγος καθηγητής υπογράμμισε ότι τα παιδιά του Λυκείου μεταδίδουν περίπου το ίδιο με τους ενήλικες, γι’ αυτό αποφασίστηκε να κλείσουν τα Λύκεια στη Θεσσαλονίκη. Πρόσθεσε επίσης ότι με το δεδομένο ότι υπάρχει χειμώνας, υπάρχει κίνδυνος με τη συγκεκριμένη διασπορά τα προβλήματα να διαρκέσουν για περισσότερο από ένα μήνα.
Μετά από σχετική εισήγηση της επιτροπής των ειδικών επιδημιολόγων αποφασίστηκε το κλείσιμο των λυκείων στους νομούς της Θεσσαλονίκης και των Σερρών, που μπαίνουν σε lockdown από σήμερα, Τρίτη 3 Νοεμβρίου.
Όπως επισημαίνεται σχετικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από πηγές που πρόσκεινται στην ηγεσία του υπουργείου, το κλείσιμο των λυκείων αποτελεί «προληπτικό μέτρο» και δεν αντανακλά διασπορά του ιού στα σχολεία. «Τα κρούσματα παραμένουν μεμονωμένα και προέρχονται κυρίως εκτός σχολείου», τονίζουν οι πηγές.
Επίσης, όπως αναφέρουν, τα παιδιά Λυκείου έχουν μεγαλύτερη και πιο στενή, πιο κοντινή κοινωνική δραστηριότητα με τους συμμαθητές τους. «Το μέτρο έχει νόημα εφόσον -όπως εν προκειμένω- εφαρμόζεται ολικό lockdown - δηλαδή τα παιδιά αυτά δεν θα πηγαίνουν σε πλατείες, δεν θα γυρνούν έξω», τονίζουν οι πηγές.
Όσον αφορά τα σχολεία της Κοζάνης και της Καστοριάς, άτυπη ενημέρωση του υπουργείου αναφέρει ότι στα τεστ που διενεργήθηκαν σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, δειγματοληπτικά, στις περιοχές αυτές, που τις προηγούμενες ημέρες είχαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα ωστόσο τα σχολεία συνέχισαν να λειτουργούν, βρέθηκαν 0,6% (4 στα 661 δείγματα) θετικά. Σύμφωνα με τις ίδιες, πάντα, πηγές, το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι και σε περιοχές υψηλού επιδημιολογικού φορτίου, τα σχολεία παραμένουν ένα ασφαλές περιβάλλον για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Υπενθυμίζεται ότι τα μαθήματα στα ΑΕΙ των νομών Θεσσαλονίκης και Σερρών θα γίνονται αποκλειστικά μέσω τηλεκπαίδευσης.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, τονίζεται ότι στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών, ανοικτά παραμένουν χονδρεμπόριο, βιομηχανία, ξενοδοχεία, καθώς και τα σχολεία, εκτός από όλα τα λύκεια, όπου είναι υποχρεωτική η τηλεκπαίδευση, καθώς και στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ενώ οι λειτουργίες στους τόπους λατρείας θα γίνονται χωρίς πιστούς, οι κηδείες με παρουσία έως 9 ατόμων, ενώ οι χωρισμένοι γονείς θα βλέπουν τα παιδιά τους μετά από SMS.
Εντωμεταξύ με το ΦΕΚ ορίστηκε στους εν λόγω νομούς και για τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και Φροντιστήρια υποχρεωτική η τηλεκαίδευση
Με πληροφορίες από Έθνος