Θέμα 2ονIEC – International Examination Centre

  • Ημερομηνίες Εξετάσεων ESB Χειμερινής Περιόδου 2021
    • Γραπτά ESB, 19/12/2021

Θέμα 3ονΠλατφόρμα Ηλεκτρονικών Βιβλίων

Σύμφωνα με δελτίο τύπου του Υπ. Οικονομικών (πατήστε εδώ) η υποχρέωση για διαβίβαση παραστατικών στην πλατφόρμα myData της ΑΑΔΕ παρατείνεται, λόγω πανδημίας. Για επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία με τζίρο κάτω των €100.000 (όπως η πλειοψηφία των ΚΞΓ) η υποχρέωση διαβίβασης ξεκινά από την 1η Νοέμβρη 2021.

Προγραμματίζουμε ειδικό σεμινάριο σε συνεργασία με τους φοροτεχνικούς μας, κ.κ. Παναγιώτη Παντελή και Ηλία Χατζηγεωργίου επί του θέματος. Θα ενημερώσουμε έγκαιρα για την ημερομηνία διεξαγωγής.

Θέμα 4ονΑνανεώσεις / αναγγελίες αδειών διδασκαλίας

Δεν απαιτείται καμία διαδικασία περαιτέρω για την άδεια διδασκαλίας σας που έχετε ήδη ανανεώσει από το 2019. Αναμένουμε σχετικά νέα Υπουργική Απόφαση από το Υπουργείο Παιδείας. Για περισσότερα, (πατήστε εδώ)

Θέμα 5ον:Παράταση Επικαιροποίησης Αδειών ΚΞΓ, έως 30 Νοεμβρίου 2021

Υπενθυμίζουμε ότι η προθεσμία υποβολής κατάθεσης αίτησης και δικαιολογητικών για την επικαιροποίηση των αδειών Κέντρων Ξένων Γλωσσών, ειδικά για το έτος 2021, έχει παραταθεί μέχρι 30 Νοεμβρίου 2021.

Σημείωση 1: Για να γνωρίζετε αν έχει παρέλθει η διετία, λαμβάνετε υπόψη την ημερομηνία που αναφέρεται στη 2η σελίδα της πιο πρόσφατης απόφασης επικαιροποίησης. Η ημερομηνία λήξης της επικαιροποίησης αναγράφεται ρητώς, με έντονη γραφή και υπογράμμιση, ως ακολούθως: «επικαιροποιείται από τον ΕΟΠΠΕΠ για περίοδο δύο ετών, ήτοι έως 31/5/2021».

Σημείωση 2: Αναφορικά με τις ασφαλιστικές ενημερότητες ΙΚΑ και ΟΑΕΕ (ΕΦΚΑ), σας ενημερώνουμε ότι πλέον εκδίδεται μια (1) ενημερότητα, κοινή για όλα τα ταμεία (τ.ΙΚΑ σαν εργοδότης και τ.ΟΑΕΕ σαν επαγγελματίας). Η ενημερότητα μπορεί να εκδοθεί είτε με χρήση των κωδικών taxis είτε με χρήση των κωδικών ΙΚΑ. Σε κάθε περίπτωση, ο ενδιαφερόμενος μπαίνει στην ίδια εφαρμογή, δηλαδή στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ.

Θέμα 6ον: Tax Advisory Office, Φορολογικά – Λογιστικά

  1. Μη απαλλαγή από ενοίκιο Ιουλίου 2021

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση Α.1167/2021 σχετικά με τον προσδιορισμό πληττόμενων επιχειρήσεων για την υποχρεωτική απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος για τον μήνα Ιούλιο 2021. Σύμφωνα με την απόφαση τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών δεν δικαιούνται απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου και άρα, πληρώνουν κανονικά το ενοίκιο μηνός Ιουλίου 2021.

  1. Έκπτωση 3% για εφάπαξ καταβολή φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, παρατείνεται μέχρι 27.8.2021 η δυνατότητα έκπτωσης 3% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του συνολικού ποσού του φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων οφειλών (σ.σ. από 28.7.2021 που ισχύει σήμερα).

Εφόσον ο προκύπτων οφειλόμενος φόρος για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων καταβληθεί εφάπαξ μέχρι και την 27η Αύγουστου 2021, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών έκπτωση τρία τοις εκατό (3%)».

  1. Καταβολή ΕΝΦΙΑ σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις

Ειδικά για το έτος 2021, ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) καταβάλλεται σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2021 και η τελευταία μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2022.

  1. Φορολογικές Υποχρεώσεις Αυγούστου 2021 (πατήστε εδώ)

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η ΠρόεδροςΟ Γεν. Γραμματέας
Έφη ΘεοχάρηΓεώργιος Ζηκόπουλος