Η κατάθλιψη χτύπησε και τα παιδιά

Σοκάρουν οι μελέτες που θα παρουσιαστούν στο 38ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΒΕΤΖΟΓΛΟΥ

Οχι μόνο οι ενήλικοι που έχουν την ευθύνη των οικονομικών, αλλά και τα παιδιά παρουσιάζουν αυξημένα συμπτώματα κατάθλιψης. Μάλιστα είναι τόσο έντονα ώστε τα παιδιά με ψυχοσωματικά προβλήματα που νοσηλεύονται τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αυξηθεί 15%. Την ίδια στιγμή οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι αυτοκτονίες ενηλίκων θα αυξηθούν επιπλέον - η αύξηση σε σύγκριση με το 2008, προ της κρίσης, είναι ήδη 22% και αναμένεται να φθάσει στο 27%, πάντα σε σύγκριση με το 2008.

Τα πιο συχνά συμπτώματα στα παιδιά που ωθούν τους γονείς να επισκεφθούν το νοσοκομείο είναι ο έντονος πονοκέφαλος, καθώς και οι έντονοι και επίμονοι πόνοι στην κοιλιά, στα χέρια και στα πόδια. «Από τις εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται προκύπτει ότι οι πόνοι δεν οφείλονται σε κάποιο νόσημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο παράγοντας είναι ψυχογενής», εξηγεί ο Ελευθέριος Λύκουρας, καθηγητής, διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αττικόν.

Δεδομένα και εκτιμήσεις για την ψυχική υγεία, καθώς και άλλα θέματα για την υγεία των Ελλήνων θα παρουσιαστούν στο 38ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα (16-19 Μαΐου) στην Αθήνα.

Σύμφωνα με μελέτη που θα παρουσιαστεί στο συνέδριο, «και τα παιδιά έχουν άμεση σχέση με τα οικονομικά του σπιτιού», καθώς το 67% όσων διαμένουν στην επαρχία και το 75% όσων διαμένουν στις πόλεις διαπραγματεύονται με τους γονείς το χαρτζιλίκι. Παράλληλα, όταν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην οικογένεια, γίνονται εντονότερα τις περιόδους οικονομικής κρίσης. «Επιπλέον, γυναίκες χωρισμένες και χαμηλού μορφωτικού επιπέδου εμφανίζουν συχνότερα κατάθλιψη», λέει ο κ. Λύκουρας.

Την κατάσταση δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με τους ειδικούς, η μείωση των ψυχιατρικών κλινικών στα μεγάλα νοσοκομεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Αττικόν και στο Αιγινήτειο έχουν συρρικνωθεί οι μονάδες νοσηλείας.

«Υγειονομική βόμβα» AIDS. Ακόμη ένα μεγάλο πρόβλημα δημόσιας υγείας, στο οποίο το κράτος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει, είναι η εξέταση για το AIDS, καθώς η «υγειονομική βόμβα» με τις ιεροδούλους και τους πελάτες τους αύξησε δραματικά τις επισκέψεις για εξέταση στα κέντρα ελέγχου και μετατράπηκε σε «ασκό του Αιόλου».

«Δεν υπάρχει επάρκεια στον δημόσιο τομέα για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση», επιβεβαιώνει η πρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) Μένη Μαλλιώρη. Η ίδια εξηγεί ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα το πρώτο τετράμηνο του 2012 η ομάδα υψηλότερου κινδύνου έγιναν οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών και αυτό θα ανακοινωθεί στο συνέδριο στο πλαίσιο της επιστημονικής εκδήλωσης του ΟΚΑΝΑ για τις εξελίξεις στα θεραπευτικά προγράμματα.

τα νεα

ipaideia.gr

Σχετικό

Αυξήθηκε το άγχος των παιδιών

«SOS» εκπέμπουν τα Ελληνόπουλα λόγω της οικονομικής κρίσης! Την τελευταία διετία, οι νοσηλείες των παιδιών έχουν αυξηθεί κατά 10% - 15%.

«SOS» εκπέμπουν τα Ελληνόπουλα λόγω της οικονομικής κρίσης! Την τελευταία διετία, οι νοσηλείες των παιδιών έχουν αυξηθεί κατά 10% - 15%. Τα περισσότερα παιδιά προσέρχονται στα παιδιατρικά τμήματα των νοσοκομείων με έντονες κεφαλαλγίες, κοιλιακά άλγη και πόνους στα άκρα.

Από τις εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται προκύπτει ότι οι πόνοι δεν οφείλονται σε κάποιο νόσημα. Για τις περισσότερες περιπτώσεις ο παράγοντας είναι ψυχογενής.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, τα παιδιά ακόμη κι αυτά που βρίσκονται στην προσχολική ηλικία δεν μένουν ανεπηρέαστα από την οικονομική κρίση που δημιουργεί άγχος, αγωνία και απόγνωση στις οικογένειές τους. Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι τα αιτήματα, από ανθρώπους που δυσφορούν αυτή την περίοδο, προς τις υποστηρικτικές μονάδες, έχουν αυξηθεί κατά 20% - 30%, ενώ οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 22% τη διετία 2009 ? 2011. Υπάρχει όμως, δυσκολία στην κάλυψη των τεράστιων αναγκών λόγω των περικοπών.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασαν χθες ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών και Διευθυντής της Ε' Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ο Ευαγγελισμός», καθηγητής κ. Αθ. Σκουτέλης και ο καθηγητής, διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του «Αττικόν» κ. Ελ. Λύκουρας.

Σύμφωνα με τον κ. Λύκουρα, η μείωση του εισοδήματος, η ανεργία και η οικονομική δυσχέρεια αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση καταθλιπτικής συμπτωματολογίας, με το χρέος να αναδεικνύεται σε κρίσιμο παράγοντα στη συσχέτιση οικονομικής δυσχέρειας και κατάθλιψης.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

ipaideia.gr

Σχετικό

Καταθλιπτικά παιδιά, εξαρτημένοι έφηβοι...

Παναγιώτα Καρλατήρα

Συμπτώματα ακόμα και από την προσχολική ηλικία

Στη μέγγενη της κατάθλιψης και τα Ελληνόπουλα! Η οικονομική ύφεση, η ανασφάλεια και η ανεργία που βιώνουν πολλές ελληνικές οικογένειες, οδηγεί ολοένα περισσότερα παιδιά, ακόμη και προσχολικής ηλικίας, στα νοσοκομεία με καταθλιπτικά συμπτώματα.

Πονοκέφαλοι, κοιλιακά άλγη και πόνοι στα άκρα αναφέρονται με ανησυχητική συχνότητα ως συμπτώματα σε λιλιπούτειους και τους οδηγούν στα παιδιατρικά νοσοκομεία, όπου οι ειδικοί διαγιγνώσκουν ότι δεν πρόκειται για συμπτώματα κάποιου κοινού παιδικού νοσήματος αλλά για σοβαρές ενδείξεις κατάθλιψης!

«Δυστυχώς από τη βαριά αυτή ατμόσφαιρα που βιώνουμε στη χώρα δεν μένουν ανεπηρέαστα τα παιδιά, ακόμη και αυτά που βρίσκονται στην προσχολική ηλικία» υπογράμμισε ο κ. Ελευθέριος Λύκουρας, καθηγητής Ψυχιατρικής, Διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου «Αττικόν», στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε την Πέμπτη, με αφορμή τη διοργάνωση του 38ου Ετήσιου Πανελληνίου Ιατρικού Συνεδρίου που θα γίνει το διάστημα 16 – 19 Μαΐου στην Αθήνα (ξενοδοχείο Hilton).

Όπως ανέφερε ο ειδικός, οι περίοδοι οικονομικής κρίσης επιτείνουν τα προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν στην οικογένεια, ενώ και το ειδικό βάρος της κατάθλιψης πολλαπλασιάζεται όταν πρόκειται για ευάλωτους πληθυσμούς όπως τα παιδιά και οι έφηβοι.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι η κατάθλιψη στις μικρές ηλικίες επηρεάζει αρνητικά τη σχολική επίδοση και τις σχέσεις με τους άλλους. Συνδέεται επίσης με αυξημένη αυτοκτονικότητα, χρήση ουσιών και περιοδική έξαρση των συμπτωμάτων και στην ενήλικη ζωή.

«Η έγκαιρη αναγνώριση, διάγνωση και αντιμετώπισή της από τους ειδικούς ψυχικής υγείας είναι πολύ σημαντική. Ακόμα σημαντικότερη είναι η πρόληψή της μέσω οργανωμένων προγραμμάτων πρόληψης στα σχολεία και την κοινότητα» ανέφερε ο κ. Λύκουρας.

Εντείνεται και η χρήση ουσιών

Επιδείνωση του σοβαρού προβλήματος των εξαρτήσεων αναμένουν οι ειδικοί, καθώς όπως τονίζουν είναι άμεσα συνδεδεμένο με την οικονομική κρίση.

«Αναγνωρίζοντας ότι οι εξαρτήσεις, εκτός από ένα κοινωνικό πρόβλημα, εκτός από μια προσωπική και οικογενειακή τραγωδία, αποτελούν και ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας το οποίο συνδέεται, και μάλιστα αναμένεται να επιδεινωθεί, με την οικονομική κρίση, ο ΟΚΑΝΑ διευρύνει τις θεραπευτικών του δομές», ανέφερε στην ίδια συνέντευξη η πρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), κυρία Μένη Μαλλιώρη.


πρωτο θεμα

ipaideia.gr