Μπορεί το φετινό καλοκαίρι να είναι το πρώτο, έπειτα από χρόνια μελέτης, ξένοιαστο για τους χιλιάδες νέους που πέτυχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις, όμως η φοιτητική ζωή που αρχίζει τον Σεπτέμβριο έχει κι αυτή τις δυσκολίες της. Ένα από τα πρώτα και τα πιο βασικά ζητήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι νέοι φοιτητές είναι η εύρεση στέγης. Η αναζήτηση ενός διαμερίσματος που θα στεγάσει τα φοιτητικά όνειρα ενός νέου ήταν πάντα βραχνάς για τους γονείς, που στη συγκεκριμένη περίοδο γίνεται μεγαλύτερος, λόγω της οικονομικής κρίσης, καθώς η κατάσταση στην αγορά ακινήτων περιγράφεται με μελανά χρώματα από όλες τις πλευρές, ιδιοκτήτες, μεσίτες, ενοικιαστές. Συνεπώς, οι υπολογισμοί και οι κινήσεις που γίνονται από την οικογένεια για την ενοικίαση ενός φοιτητικού διαμερίσματος, είναι πιο προσεκτικοί από κάθε άλλη φορά με δεδομένη και τη συρρίκνωση των εισοδημάτων.

Σύμφωνα όσα δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ενοικιαστών, Άγγελος Σκιαδάς, οι περισσότεροι φοιτητές ψάχνουν για έναν ή περισσότερους φίλους ή γνωστούς, προκειμένου να συγκατοικήσουν σε ένα μεγάλο διαμέρισμα και να μοιραστούν τα έξοδά του, ενώ είναι πιο σπάνιο το φαινόμενο κάποιος φοιτητής να θέλει να πληρώνει μόνος του το ενοίκιο. Άλλωστε, αρκετοί είναι και οι φοιτητές περασμένων ετών που συντηρούσαν μόνοι τους ένα διαμέρισμα και τώρα καταγγέλλουν τη μίσθωση επιλέγοντας να συγκατοικήσουν.

Ανάλογη είναι η εκτίμηση που κάνει στο ΑΜΠΕ και η γενική γραμματέας του Συλλόγου Κτηματομεσιτών Αττικής, Μίνα Χαρμπαλή, η οποία αναφέρει ότι φέτος οι φοιτητές αναμένεται «να νοικιάσουν μεγαλύτερα σπίτια για να μείνουν περισσότερα παιδιά μαζί καθώς δεν υπάρχουν χρήματα». Η ίδια επισημαίνει ότι υπάρχουν πολλά μεγάλα διαμερίσματα αδιάθετα γύρω από τα Πανεπιστήμια, γι αυτό και οι φοιτητές πρέπει να ψάξουν προσεκτικά.

Όσο για το πώς διαμορφώνονται οι τιμές για τα ενοίκια των φοιτητών, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς, δηλώνει στο ΑΜΠΕ ότι η ζήτηση είναι πολύ χαμηλή, πολλά σπίτια είναι ξενοίκιαστα και οι τιμές κινούνται καθοδικά. Σύμφωνα με τις δηλώσεις στο ΑΜΠΕ του υπεύθυνου Κτηματομεσιτικού Γραφείο στην περιοχή Ζωγράφου, Γιώργου Αλιφέρη, η πτώση στα ενοίκια για τα παλαιότερα σπίτια μπορεί να φτάσει και το 45%, ενώ για τα νεόδμητα η μείωση κυμαίνεται μεταξύ 10 και 15%. Όμως, όπως προσθέτει «η κίνηση δεν έχει αρχίσει ακόμη, καθώς οι φοιτητές και οι οικογένειές τους προσπαθούν να γλυτώσουν έστω κι ένα ενοίκιο». Την πρόβλεψη ότι οι τιμές των ενοικίων για τους φοιτητές θα ακολουθήσουν την πτωτική πορεία των υπόλοιπων ενοικίων διατυπώνει στο ΑΜΠΕ η σύμβουλος ακινήτων Πέννυ Βογιατζάκη, που δραστηριοποιείται στα Νότια Προάστια και μεταξύ άλλων σε περιοχές όπως η Καλλιθέα και ο Νέος Κόσμος, που προτιμούν πολλοί νέοι. «Το ενδιαφέρον για φοιτητική στέγη φτάνει στην κορύφωσή του τέλη Αυγούστου και τον Σεπτέμβριο, οπότε όσο πιο νωρίς γίνει η αναζήτηση στέγης τόσο το καλύτερο, καθώς ο ιδιοκτήτης θα είναι λιγότερο άκαμπτος» εκτιμά η κ. Βογιατζάκη προσθέτοντας ότι «όσο πιο κοντά στην περίοδο αυξημένης ζήτησης ένας φοιτητής ψάχνει για σπίτι, τόσο λιγότερα θα πετύχει».

Στη Θεσσαλονίκη, ο Παναγιώτης Γαρουφαλίδης, κτηματομεσίτης γραφείου που δραστηριοποιείται στο κέντρο της πόλης, δηλώνει στο ΑΜΠΕ πως οι τιμές είναι πολύ μειωμένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. «Οι μειώσεις στα ενοίκια αγγίζουν μέχρι και τα 150 ευρώ, ενώ υπάρχουν ενοικιαστές με υπερβολικές απαιτήσεις» λέει και προσθέτει πως κάποιοι ιδιοκτήτες έχουν φτάσει στα όρια και είναι πιο συμφέρον να κρατήσουν κλειστό ένα σπίτι παρά να το νοικιάσουν. Δεν είναι ίδια, όμως, η κατάσταση στις δυτικές περιοχές της πόλης, καθώς σύμφωνα με την υπεύθυνη κτηματομεσιτικού γραφείου της περιοχής, Πασχαλίνα Μουστάκα, οι ιδιοκτήτες δεν κατέβασαν όσο θα έπρεπε τα ενοίκια και ιδιαίτερα στις γκαρσονιέρες.

Η γενική εικόνα δείχνει ότι δεν υπάρχει μεγάλη μείωση στα ενοίκια για φοιτητική στέγη, δηλώνει στο ΑΜΠΕ ο κ. Σκιαδάς υποστηρίζοντας μάλιστα ότι συνεχίζεται και τώρα, σε καιρό κρίσης, η «κακή» συνήθεια να ενοικιάζονται διαμερίσματα σε φοιτητές σε υψηλότερες τιμές απ το κανονικό. «Δεν έχει αλλάξει κάτι στη συμπεριφορά των ενοικιαστών» τονίζει.

Οι συμβουλές πάντως, που δίνουν όλοι, στους νέους φοιτητές, έχουν έναν κοινό παρανομαστή, την προσοχή και τη διαπραγμάτευση. Ο κ. Σκιαδάς καλεί τους φοιτητές να μη βιάζονται, να μη δέχονται πιέσεις από τους ενοικιαστές, να ελέγχουν την κατάσταση του διαμερίσματος και να διαπραγματεύονται τη μείωση των τιμών. Αν και όπως παρατηρεί, κατά τη διαπραγμάτευση του ενοικιαστή με τον ιδιοκτήτη για τη μείωση του ενοικίου, μόνο 30% καταλήγουν σε συμφωνία για χαμηλότερη τιμή, ενώ το υπόλοιπο 70% των ενοικιαστών προτιμούν να φύγει ο ενοικιαστής από το διαμέρισμα.

Να κάνουν διαπραγμάτευση συνιστά στους φοιτητές και η κ. Χαρμπαλή και επίσης να μη δίνουν προκαταβολή ούτε σε ενοικιαστές, ούτε σε μεσιτικά γραφεία πριν υπογράψουν συμβόλαιο. Συμβουλές για φοιτητές και ιδιοκτήτες σχετικά με τις φοιτητικές μισθώσεις της περιόδου 2012 φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (www.pomida.gr/misthoseis/foititikes-misthoseis.html).


newsit.gr