Η κρίση απειλεί άμεσα τα δικαιώματα του παιδιού και ταυτόχρονα αποτελεί μία ωρολογιακή βόμβα για την ελληνική οικογένεια και τη συνοχή της κοινωνίας, σύμφωνα με τη διεθνή σύμβαση του ΟΗΕ.

Αυτό είναι και το βασικό συμπέρασμα από την εκδήλωση που πραγματοποίησε σήμερα ο Συνήγορος του Πολίτη, στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων ,με θέμα την ”Προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού στην Ελλάδα στην περίοδο της κρίσης”.

”Η κρίση επιτείνει τον αξιακό αποπροσανατολισμό των παιδιών και κυρίως των εφήβων, που έρχονται αντιμέτωποι με την οικονομική δυσανεξία της οικογένειάς τους”, τόνισε ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα θέματα του Παιδιού Γιώργος Μόσχος, μιλώντας στο ΑΜΠΕ.

Επισήμανε παράλληλα ότι ”η οικονομική αβεβαιότητα της οικογένειάς τους, αναγκάζει πολλά παιδιά να προσφύγουν σε εξαρτήσεις, όπως είναι το αλκοόλ, οι ουσίες, αλλά κυρίως το διαδίκτυο, όπου μπορούν να εκφράσουν την επιθετικότητά τους”.

”Επίσης, αναπτύσσουν τη βιαιότητά τους, εντός του σχολείου ή εκτός αυτού και αναζητούν συνεχώς έναν εχθρό, αυτόν που μπορεί να είναι δίπλα τους. Σε αυτό, προσθέτει, συμβάλουν δυστυχώς και τα ΜΜΕ προβάλλοντας τα αρνητικά στοιχεία της κοινωνίας” πρόσθεσε ο Γιώργος Μόσχος.

Ψυχολόγοι τόνισαν στην εκδήλωση την αύξηση του άγχους που παρατηρούν στα παιδιά, την αγωνία τους για την επόμενη μέρα, ενώ εκπρόσωπος σχολείου έκανε γνωστό ότι μαθητές απαγόρευσαν σε αλλοεθνείς την είσοδο στο σχολείο τους.

Στην εισήγησή του, ο Γιώργος Μόσχος επισήμανε ότι ”τα παιδιά έρχονται διαρκώς αντιμέτωπα με πολλαπλασιαζόμενα κοινωνικά προβλήματα και δυσάρεστες καταστάσεις, όπως η διαρκώς αυξανόμενη παιδική φτώχεια, που υπολογίζεται από τη Eurostat ότι στην Ελλάδα απειλεί πάνω από το 28% του συνολικού παιδικού πληθυσμού, η διογκούμενη ανεργία των γονέων, η οικονομική ανέχεια που πλήττει όλο και περισσότερες οικογένειες, η εξαπλωνόμενη βία που αγγίζει τα παιδιά τόσο με τις μορφές που τα ίδια βιώνουν στην οικογένεια, στο περιβάλλον των συνομηλίκων τους και στο διαδίκτυο όσο και μέσω της προβολής περιστατικών από τα μέσα ενημέρωσης, η διάδοση της χρήσης ουσιών, ο περιορισμός των διεξόδων ψυχαγωγίας και του αισθήματος ασφάλειας στους δημόσιους χώρους, κ.α”.

enikos.gr