Έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις και κατατάσσεται πλέον στη λίστα σοβαρών ψυχικών διαταραχών
Μέρος της λίστας σοβαρών ψυχικών διαταραχών ή αλλιώς του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου των Ψυχικών Διαταραχών προς περαιτέρω μελέτη θα αποτελεί από τον ερχόμενο Μάιο ο εθισμός στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με αυστραλούς ειδικούς.
Στη συγκεκριμένη κατηγορία, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα κατατάσσονται όλοι όσοι δηλώνουν «κολλημένοι» με το smartphone, το tablet ή το λάπτοπ τους, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Μικροί και μεγάλοι στη δίνη του εθισμού
Οι επιστήμονες κατέθεσαν στην Αυστραλιανή Εταιρεία Ψυχολογίας μια έκθεση όπου υπογραμμίζουν συγκεκριμένα την αύξηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στον εθισμό στα ηλεκτρονικά παιχνίδια μέσω Διαδικτύου και ιδιαίτερα των μικρότερων ηλικιών.
Υποστηρίζουν μάλιστα, ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας 10ετίας λόγω της πτώσης του κόστους των διαδικτυακών συνδέσεων και της μεγάλης διαθεσιμότητάς τους, υπό μορφή δωρεάν Ίντερνετ σε δημόσιους χώρους, αλλά και λόγω της κατάκτησης της αγοράς από τα smartphones, πολλές χώρες χορεύουν πλέον τον χορό της «αιώνιας συνδεσιμότητας».
Σύμφωνα με τον δρα Μάικ Κίριος, ο οποίος είναι κλινικός ψυχολόγος από το Πολυτεχνείο του Σουίνμπερν και ένας εκ των συγγραφέων της έκθεσης, η περαιτέρω μελέτη της συγκεκριμένης διαταραχής θα μπορούσε να επιτρέψει σε ειδικούς να διαγιγνώσκουν επιτυχώς την εξάρτηση των παιδιών στην τεχνολογία και να τους προσφέρουν εγκαίρως τη σωστή θεραπεία.
«Στην περίπτωση των παιδιών, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια αποτελούν μια ξεκάθαρη αιτία. Αλλά σε γενικές γραμμές, η υπερβολική χρήση της τεχνολογίας μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα» εξηγεί.
Από την πλευρά του, ο ψυχολόγος με εξειδίκευση σε περιπτώσεις εθισμού σε ηλεκτρονικά παιχνίδια, δρ Εμίλ Χόντζνικ, αναφέρει τον έντονο προβληματισμό του με τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό παιδιών που αντιμετωπίζουν τη συγκεκριμένη διαταραχή. Είχε μάλιστα, όπως υπογραμμίζει, ασθενείς μόλις 12 ετών οι οποίοι εμφάνιζαν εθισμό στο Διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.
«Ως τυπική ένδειξη εθισμού χαρακτηρίζεται οτιδήποτε παραπέμπει σε συμπτώματα απομόνωσης» εξηγεί ο ίδιος. «Συμπεριφορές δηλαδή που εκφράζουν δυστυχία, οργή, ευερεθιστότητα, όταν δεν μπορούν να παίξουν».
ΠΗΓΗ: tovima.gr