Πτώση κατέγραψε από το 2010 η επένδυση στην εκπαίδευση σε εννέα από τα 25 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με μελέτη του δικτύου «Ευρυδίκη» που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όπως αναφέρει η μελέτη με τίτλο «Χρηματοδότηση της Εκπαίδευσης στην Ευρώπη: Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης», στην Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Λιθουανία και την Πορτογαλία οι περικοπές ξεπέρασαν το 5%, ενώ σε Εσθονία, Πολωνία, Ισπανία και Σκοτία υπήρξε μείωση μεταξύ 1% και 5%. Παράλληλα, στην Αυστρία, τη Δανία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, τη Σουηδία και τη γερμανόφωνη περιοχή του Βελγίου κατεγράφη αύξηση πάνω από 1%. Η Γερμανία και η Ολλανδία δεν παρείχαν στοιχεία για την έρευνα.
Οι τάσεις στις δαπάνες για την παιδεία ποικίλλουν στα υπόλοιπα κράτη-μέλη, καθώς κάποια εξ αυτών αρχικά μειώνουν τα ποσά και το επόμενο έτος τα αυξάνουν και το αντίστροφο. Στη γαλλόφωνη περιοχή του Βελγίου, στην Κύπρο, τη Λετονία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, τη Σλοβενία και την Ουαλία, καθώς και στην Κροατία (μελλοντικό μέλος) είχαμε αύξηση την περίοδο 2010-11 και μείωση στο επόμενο έτος. Το ακριβώς αντίστροφο έγινε στις περιπτώσεις της Βουλγαρίας, της Τσεχίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας, οι οποίες μείωσαν τον εκπαιδευτικό τους προϋπολογισμό το 2010-11 και τον αύξησαν στην αμέσως επόμενη χρονιά. Σταθερές έμειναν οι εκπαιδευτικές δαπάνες στη Φλάνδρα κατά την εν λόγω διετία.
Αν και αναγνωρίζει τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, η Ανδρούλα Βασιλείου, Ευρωπαία επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσικότητας και Νεολαίας, ζητά συνεκτική προσέγγιση στις εκπαιδευτικές επενδύσεις, τονίζοντας πως η εκπαίδευση κρατά το κλειδί για το μέλλον των νέων στην Ευρώπη και μια μακροπρόθεσμα βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας.
Η μελέτη του δικτύου Ευρυδίκη ανέλυσε τη χρηματοδότηση όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης σε 35 εθνικά και περιφερειακά εκπαιδευτικά συστήματα. Όπως προέκυψε, το 2011 και το 2012 οι αποδοχές των εκπαιδευτικών (πάνω από 70% του εκπαιδευτικού προϋπολογισμού) μειώθηκαν ή πάγωσαν σε 11 χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Κροατία, Εσθονία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Πορτογαλία και Ισπανία).
Το «ψαλίδι» στις δαπάνες οδήγησε επίσης στη μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού σε 10 κράτη-μέλη: στη Βουλγαρία, στην Κύπρο, στην Εσθονία, στη Γαλλία, στην Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η περικοπή στο εκπαιδευτικό προσωπικό προήλθε και από τη μείωση του αριθμού των σπουδαστών, κάτι που επίσης αποτελεί απόρροια της οικονομικής κρίσης. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, το θετικό στοιχείο της αύξησης των δαπανών για την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών σε 18 ευρωπαϊκές χώρες.
Παράλληλα, η κρατική στήριξη για μαθητές και σπουδαστές (φοιτητικά δάνεια, οικογενειακά επιδόματα) δεν επηρεάστηκαν στις περισσότερες χώρες κατά τη διετία 2011-12. Οκτώ κράτη-μέλη (Αυστρία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο και Πορτογαλία) προσφέρουν συγκεκριμένη οικονομική βοήθεια σε ανέργους ή άτομα χαμηλής κατάρτισης, προκειμένου να βελτιώσουν ή να ανανεώσουν τις δεξιότητές τους. Στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτού του είδους οι επενδύσεις καλύπτονται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Η ταυτότητα της μελέτης
Η έρευνα του δικτύου Ευρυδίκη δίνει έμφαση στο οικονομικό περιβάλλον, τα δημόσια έξοδα και τις εξελίξεις στους εθνικούς προϋπολογισμούς ως προς την εκπαίδευση, τις τάσεις στις αποδοχές του προσωπικού, τους εθνικούς προϋπολογισμούς για τις εκπαιδευτικές υποδομές και τα συστήματα υποστήριξης και τις τελευταίες τάσεις στη χρηματοδότησης και τις αλλαγές των εθνικών πολιτικών όσον αφορά στην οικονομική υποστήριξη μαθητών και σπουδαστών.
Η ανάλυση καλύπτει την Ελλάδα, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Κύπρο, την Τσεχία, τη Δανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Ισλανδία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Γερμανία και Ολλανδία δεν παρείχαν στοιχεία για το 2010-12, ενώ, ειδικά όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, παρασχέθηκαν στοιχεία που αφορούν μόνο τη Σκοτία και την Ουαλία και όχι την Αγγλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.
Η μελέτη διενεργήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το δίκτυο Ευρυδίκη, το οποίο αποτελείται από 40 μονάδες με έδρα 36 χώρες: τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελβετία, το Λιχτενστάιν, η Νορβηγία και η Ισλανδία ως μέλη της Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου, η Τουρκία, η Κροατία, η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η πΓΔΜ.
http://gr.euronews.com/