"Ο αγαπημένος μου συγγραφέας είναι ο Καβάφης. Είναι σοφός και αληθινός. Πρώτα τον διάβαζα στα βουλγαρικά, αλλά τώρα νιώθω ευτυχισμένη, που πλέον τον διαβάζω, τον καταλαβαίνω στην ελληνική γλώσσα" λέει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η νικήτρια της 2ης Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας Σίλβια Ζέλεβα, από τη Βουλγαρία.

{ad}

"Αρχικά μου άρεσε η μελωδία της ελληνικής γλώσσας. Αγάπησα την ελληνική γλώσσα από τη στιγμή, που ήρθα σε πρώτη επαφή μαζί της, πριν από τέσσερα χρόνια. Ήταν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου σε μια φίλη, που χρόνια μένει στην Ελλάδα" εξηγεί η νεαρή Βουλγάρα, η οποία δηλώνει γοητευμένη από τη "μελωδία" των ελληνικών.

Η "τέλεια αλφαβήτα", όπως χαρακτηριστικά λέει, το άκουσμα άγνωστων αλλά γοητευτικών λέξεων, που άρχισε να μαθαίνει, οδήγησαν τη Σίλβια Ζέλεβα στο Τμήμα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστήμιο της Σόφιας και στην αριστεία, με αποκορύφωμα την πρώτη θέση στην Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας, που διοργανώθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, με τη χορηγία του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος "Ιβάν Σαββίδη", υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Πλέον, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, νιώθει (και) Ελληνίδα και χαρακτηρίζει "απόφαση ζωής" την ενασχόλησή της με τη νεοελληνική γλώσσα. "Επιστημονικά με ενδιαφέρει πολύ η γλωσσολογία αλλά και η διάδοση της ελληνικής γλώσσας στη Βουλγαρία" λέει, ενώ για τη διάκριση που έλαβε, σημειώνει πως ήταν κάτι αναπάντεχο για την ίδια. "Ομολογώ πως δεν περίμενα ότι θα βρεθώ στην πρώτη θέση στην παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας, αλλά τώρα, που πήρα το βραβείο, καταλαβαίνω πως είναι μεγάλη τύχη για μένα καθώς θα μπορέσω, με απαλλαγή διδάκτρων για ένα χρόνο, να εισαχθώ στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΑΠΘ" εξηγεί.

Στη 2η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας συμμετείχαν 42 άτομα από 12 χώρες, όμως στη δεύτερη φάση πήραν μέρος 8 προκριθέντες. Εκτός από τη Σίλβια, ήταν επίσης νέοι από την Αίγυπτο, την Αλβανία, τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ουκρανία, τη Ρουμανία και τη Ρωσία.

"Με όλα τα παιδιά του τελικού, που γνώρισα στο Σχολειό της Νεοελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ , αλλά και στην πανεπιστημιακή κατασκήνωση στην Καλάνδρα της Χαλκιδικής, μείναμε φίλοι, μας ένωσε με δεσμά δυνατά η αγάπη για την ελληνική γλώσσα!" λέει η νεαρή νικήτρια.

Όσο για το πού θα "επενδύσει" το χρηματικό έπαθλο των 1.000 ευρώ, το οποίο συνοδεύει τη διάκριση από το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα "Ιβάν Σαββίδη", απαντά με τρόπο αφοπλιστικό: "Θα κάνω ταξίδι στην Ελλάδα. Νιώθω δικαιωμένη για τους κόπους μου στις ελληνικές σπουδές, αλλά και την αγάπη μου προς την Ελλάδα".