EUROPALSO - Νομική Γνωμοδότηση Δικηγορικό γραφείο Στρατή Σημαντήρη – Οδηγίες σχετικά με τη λήψη προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωναϊού SARS-Cov-2 στις εκπαιδευτικές μονάδες
1. Κατόπιν ερωτημάτων των μελών του Συνδέσμου σας αναφέρουμε τα παρακάτω για τα οποία λάβαμε υπόψη τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.
2. Ο νέος κορωνοϊός-2019 ονομάζεται τώρα SARS-CoV-2, ενώ η ασθένεια που προκαλεί ονομάζεται COVID-19. O ιός ανιχνεύθηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας και έκτοτε έως σήμερα έχει διασπαρεί σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού που μέχρι τότε δεν είχε απομονωθεί στον άνθρωπο.
3. Παρόλο που ο ιός προέρχεται από τα ζώα, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Η μετάδοση θεωρείται ότι γίνεται κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια από το φτέρνισμα, το βήχα ή την εκπνοή. Ο χρόνος επώασης για την εμφάνιση της νόσου είναι έως 14 ημέρες.
4. Ένα περιστατικό θεωρείται περισσότερο μεταδοτικό όταν εμφανίζει συμπτώματα, αλλά θα μπορούσε να είναι μεταδοτικό και στην ασυμπτωματική φάση, δηλαδή χωρίς να εμφανίζει συμπτώματα. Τα συμπτώματα είναι τα εξής: Πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, αρθραλγίες, μυαλγίες, καταβολή και δυσκολία στην αναπνοή. Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο. Σε περίπτωση βαρύτερης νόσησης, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει σοβαρή πνευμονία και να χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο. Τα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (π.χ. ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες) είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο.
5. Στο πλαίσιο της πρόληψης κατά της διασποράς της λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό 2019-nCoV ο ΕΟΔΥ στις σχολικές μονάδες και φορείς που προσφέρουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες (όπως τα ΚΞΓ) έχει εκδώσει σχετικές οδηγίες. 6. Προληπτικά μέτρα αποφυγής της ενδεχόμενης διασποράς του ιού είναι :
6.1. Τα μέλη της εκπαιδευτικής μονάδας (π.χ. μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, εργαζόμενοι, κλπ.) με ιστορικό ταξιδιού σε περιοχές με συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού ή ιστορικό στενής επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον νέο κοροναϊό 2019-nCoV, εντός των προηγούμενων 14 ημερών, οι οποίοι είναι ασυμπτωματικοί, συστήνεται:
6.1.1. να περιορίσουν τις επαφές τους,
6.1.2. να απέχουν από τα μαθήματα ή την εργασία τους, μέχρις ότου παρέλθουν τουλάχιστον 14 ημέρες από την ημερομηνία επιστροφής τους από το ταξίδι τους σε περιοχές με συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού ή την ημερομηνία τελευταίας στενής επαφής τους με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από το νέο κοροναϊό 2019-nCoV και
6.1.3. να παρακολουθούν στενά την υγεία τους.
6.2. Τα μέλη της εκπαιδευτικής μονάδας με ιστορικό ταξιδιού σε περιοχές με συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού ή ιστορικό στενής επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον νέο κοροναϊό 2019-nCoV, εντός των προηγούμενων 14 ημερών, που εμφανίζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης αναπνευστικού (π.χ. πυρετό, βήχα, δύσπνοια, κλπ.), θα πρέπει άμεσα να απομονωθούν και να υποβληθούν σε ιατρική εκτίμηση το συντομότερο δυνατό. Πριν την ιατρική εκτίμηση, συστήνεται τηλεφωνική ενημέρωση του ιατρού και του ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) σχετικά με το περιστατικό. Σε περίπτωση που εμφανίζουν σοβαρή νόσο, θα πρέπει να ενημερωθεί άμεσα το ΕΚΑΒ και ο ΕΟΔΥ. Η έγκαιρη ενημέρωση των ιατρών, του ΕΚΑΒ και του ΕΟΔΥ αποσκοπεί στη λήψη των κατάλληλων μέτρων και την αποφυγή του ενδεχομένου έκθεσης άλλων ατόμων.
7. Οδηγίες ατομικής υγιεινής είναι :
7.1. Παραμονή κατ’οίκον και αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων ή την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού.
3
7.2. Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό.
7.3. Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
7.4. Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
7.5. Σε περίπτωση βήχα ή περίπτωση φτερνίσματος συνιστάται η κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο και αμέσως μετά, (α) απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμάτων και (β) επιμελές πλύσιμο των χεριών. 7.6. Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.
7.7. Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμάτων.
7.8. Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη. Το μπουκάλι με το αλκοολούχο διάλυμα να βρίσκεται κοντά στην έξοδο της αίθουσας διδασκαλίας και να χρησιμοποιείται υπό την εποπτεία του εκπαιδευτικού της τάξης. 8. Οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης:
8.1. Συστηματικός και επαρκής αερισμός όλων των χώρων κυρίως στα διαλείμματα.
8.2. Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, βρύσες κλπ) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό.
8.3. Οι εργασίες καθαρισμού να γίνονται με χρήση γαντιών και στολή εργασίας και τα γάντια, μετά τη χρήση τους, να απορρίπτονται.
8.4. Η χρήση γαντιών μιας χρήσης δεν αντικαθιστά σε καμιά περίπτωση το πλύσιμο των χεριών.
9. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Επομένως, οι ιδιοκτήτες κάθε ΚΞΓ πρέπει να ενημερώνουν τα παιδιά και να παρακολουθούν μαζί με τους δασκάλους, ώστε αυτά να μην χρησιμοποιούν αντικείμενα άλλων παιδιών, να αερίζουν τους χώρους, να καθαρίζουν λεπτομερώς με κοινά καθαριστικά τις επιφάνειες που ακουμπούν τα παιδιά και να ζητούν από τους γονείς να μην έρχεται στο ΚΞΓ μαθητής που έχει είτε την ασθένεια του κοροναϊού είτε συμπτώματα που ενδεχομένως να συνδέονται με αυτόν, προκειμένου να μην διευκολυνθεί η διασπορά και μετάδοση του ιού.