Πέντε είναι μέχρι στιγμής οι συλλήψεις σε όλη την επικράτεια για την παραβίαση των περιοριστικών μέτρων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για την πανδημία του κορωνοϊού.
Οι τέσσερις συλλήψεις αφορούν είτε ιδιοκτήτες είτε εργαζομένους σε φροντιστήρια σε Κοζάνη και Ιωάννινα, ενώ η αστυνομία ενημέρωσε και για τη σύλληψη μιας γυναίκας στην Κομοτηνή.
Οι πέντε συλλήψεις έγιναν το απόγευμα της Πέμπτης.
Στα Ιωάννινα πρόκειται για ιδιοκτήτη φροντιστηρίου που, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛΑΣ «διαπιστώθηκε ο κατηγορούμενος να λειτουργεί, ως ιδιοκτήτης, φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης, παρά την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών της χώρας».
Στην Κοζάνη συνελήφθησαν τρεις Έλληνες, ηλικίας 43, 56 και 57 ετών. Ο πρώτος είναι καθηγητής σε φροντιστήριο και οι άλλοι δύο είναι οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης.
Στην Κομοτηνή, συνελήφθη επίσης μια γυναίκα, καθώς διαπιστώθηκε πως «λειτουργούσε οικοδιδασκαλείο, παρά την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών της χώρας».
Κορωνοϊός: Έως και ισόβια κάθειρξη σε όσους παραβιάζουν τους υγειονομικούς περιορισμούς
Έως και ισόβια κάθειρξη σε όσους παραβιάζουν τους υγειονομικούς περιορισμούς
Επαπειλείται φυλάκισης έως και 3 χρόνια για όσους πολίτες παραβιάζουν τους κανόνες και τους περιορισμούς των αρμοδίων υγειονομικών αρχών για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού, ενώ εάν επέλθει θάνατος προβλέπεται κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών και εάν προκληθεί θάνατος μεγάλου αριθμού πολιτών, προβλέπεται ισόβια κάθειρξη, επισημαίνει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας σε σημερινή επείγουσα εγκύκλιο του προς όλους τους εισαγγελείς της χώρας και παράλληλα ζητεί την άμεση επέμβασή τους όταν διαπιστώνεται παραβίαση των μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, με εγκύκλιο που απέστειλε σήμερα στους εισαγγελείς όλης της χώρας, ο κ. Πλιώτας αναφέρεται στο άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα στο οποίο προβλέπονται αυστηρές ποινικές κυρώσεις για όσους παραβιάζουν τα μέτρα που έχουν διαταχθεί για να αποτραπεί η διάδοση επικίνδυνης νόσου και πολύ περισσότερο εάν επέλθει θάνατος. Πλέον του στερητικού μέτρου της φυλάκισης, προβλέπονται και χρηματικά πρόστιμα.
Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «με αυτή τη συμπεριφορά προσβάλλουν ή θέτουν σε κίνδυνο θεμελιώδη προστατευόμενα έννομα αγαθά όπως η ζωή και η σωματική υγεία» και προσθέτει: «Είναι αυτονόητη η παρέμβασή σας όταν συντρέξει νόμιμη περίπτωση».