Της Χαράς Καλημέρη
Νέες πιέσεις όχι μόνο για επαγγελματική, αλλά και για ακαδημαϊκή αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων, που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, αναμένεται να ασκήσει η τρόικα στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας σε συνάντηση που προγραμματίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, για την επόμενη εβδομάδα. Η τρόικα θα θέσει επίσης το ζήτημα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών ζητώντας να οριστούν άμεσα τα κριτήρια, ώστε η διαδικασία να ξεκινήσει από τη νέα σχολική χρονιά.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας, «οι κάτοχοι των διπλωμάτων που απονέμονται βάσει συμφωνίας δικαιόχρησης (franchising) από άλλα κράτη - μέλη θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να εργάζονται στην Ελλάδα υπό τους ίδιους όρους, όπως και οι κάτοχοι ελληνικών πτυχίων».
Μέχρι τώρα, όμως, τα βήματα που έχουν γίνει χαρακτηρίζονται διστακτικά. Όπως υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες κολεγίων, σχεδόν δύο χρόνια μετά την υπογραφή του Π.Δ. 38/2010, με το οποίο καθιερώθηκε το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων, δεν έχει γίνει ουσιαστικά καμία πλήρης αναγνώριση πτυχίου αποφοίτου κολεγίου. Κι αυτό, διότι συνεχώς επιβάλλονται στους υποψηφίους αντισταθμιστικά μέτρα, όπως είναι η εξέταση μαθημάτων ή η απόκτηση προϋπηρεσίας σε συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο. Αποτέλεσμα είναι ο δρόμος για τους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ να παραμένει, ακόμη, κλειστός για τους αποφοίτους κολεγίων με πτυχίο από ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.
Αναγνώριση
Την ίδια ώρα, εμπόδια παρουσιάζονται στην αναγνώριση πτυχίων από μη νομοθετικά ρυθμιζόμενα επαγγέλματα, όπως Διοίκησης Επιχειρήσεων, Μάρκετινγκ ή Πληροφορικής, τα οποία, μάλιστα, έχουν αποκτήσει οι περισσότεροι απόφοιτοι κολεγίων. Η τρόικα πιέζει για την άρση των εμποδίων και, σύμφωνα με το δεύτερο μνημόνιο, η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει προσχέδιο νόμου «προκειμένου να αρθεί η απαγόρευση της αναγνώρισης των επαγγελματικών τίτλων που προέρχονται από διπλώματα τα οποία απονέμονται βάσει συμφωνίας δικαιόχρησης».
«Κόκκινη γραμμή» για το υπουργείο Παιδείας αποτελεί, πάντως, το θέμα της ακαδημαϊκής αναγνώρισης των πτυχίων των κολεγίων το οποίο αναμένεται να τεθεί, εκ νέου, από την τρόικα. Πηγές αναφέρουν ότι το υπουργείο δεν πρόκειται να υποχωρήσει στις πιέσεις που θα του ασκηθούν, εμμένοντας στη θέση ότι το ζήτημα προσκρούει στο άρθρο 16 του Συντάγματος και ανοίγει την «πόρτα» για ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Σε διαπραγμάτευση θα τεθεί, εξάλλου, το θέμα της αξιολόγησης δασκάλων και καθηγητών. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός Παιδείας, Γεώργιος Μπαμπινιώτης, έβαλε στο «ράφι» το σχεδιασμό που είχε γίνει επί υπουργίας Άννας Διαμαντοπούλου για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, ανακοινώνοντας ότι θα ξεκινήσει διάλογος από μηδενική βάση για το θέμα. Έτσι, η κατάθεση του σχετικού προεδρικού διατάγματος για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών έχει ανασταλεί έως τον Αύγουστο.
Επιστολή
Επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Παιδείας έστειλε χθες ο σύνδεσμος καθηγητών ΑΠΘ, ζητώντας την εφαρμογή του νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση. «Τροποποιήσεις πριν από την εφαρμογή του νόμου είναι ο ασφαλέστερος δρόμος για την υπονόμευσή του και την παραπέρα υποβάθμιση των πανεπιστήμιων μας», αναφέρουν οι διδάσκοντες, προσθέτοντας ότι η εφαρμογή του νόμου θα δείξει τα πιθανά σημεία που πρέπει να τροποποιηθούν κι όχι «η εικονική πραγματικότητα που συνεχώς επικαλούνται οι πρυτάνεις».
ημερησια