ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Επειδή εγώ δεν ξέρω κανέναν από αυτούς, δεν έχω καμία σχέση με αυτούς, αλλά έχω σχέση με το θέμα, ήθελα να το προχωρήσω. Έτσι, είπα «νόμος σήμερα», με εξουσιοδοτική διάταξη του υπουργού, για να κάνω και τα κριτήρια και να τα κάνω όλα γρήγορα. Μου είπαν «θα τα κάνεις εσύ με υπουργική απόφαση; Άρα αυτό σημαίνει ότι θα τα κάνεις με υπουργική απόφαση, διότι θέλεις να ευνοήσεις τον Γεωργιάδη ή τον α’ και το β’». Τους είπα ότι «αν θέλετε Προεδρικό Διάταγμα, θα με καθυστερήσετε οκτώ μήνες». Υπήρξαν μομφές κ.λπ. Μιλάμε για λαμόγια που βρίζουν, γι’ αυτό μιλάω. Για υβριστές τέτοιους.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Έχουν έρθει πάρα πολλοί Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που μου έθεσαν το θέμα και εγώ το συμμερίζομαι. Η παρέμβασή σας φοβάμαι ότι μπορεί να έχει τις καλύτερες των προθέσεων, αλλά μπορεί να ανοίξει μία κερκόπορτα τεραστίου μεγέθους. Γιατί; Υπάρχει ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο πιστοποίησης στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Πολύ ωραία. Αυτό ισχύει για όλους. Τώρα βάζουμε μία ρύθμιση με κριτήρια που σήμερα εδώ δεν είναι γνωστά, αλλά θα γίνουν γνωστά στο Προεδρικό Διάταγμα. Θα κάνετε την αλλαγή απ’ ό,τι έχω πληροφορηθεί. Θα επιτρέπεται σε κάποιον ενδιάμεσο φορέα να λέει ποια από τα πιστοποιημένα ευρωπαϊκά φροντιστήρια είναι τελικά πιστοποιημένα ή όχι. Μπορεί μεν αυτό να μην έχει και μεγάλη σημασία, γιατί αφού είναι πιστοποιημένα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο θα είναι πιστοποιημένα ούτως ή άλλως είτε εσείς τα αναγνωρίσετε είτε όχι. Όμως, αντιλαμβάνεστε ότι σε επίπεδο καθημερινής διαφήμισης, σε επίπεδο άγρας πελατών, σε επίπεδο εντυπώσεων, ότι αυτό που θα κάνετε, χωρίς τη θέλησή σας, επαναλαμβάνω, μπορεί να λειτουργήσει υπέρ του α’ ή του β’.Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι αυτό πρέπει να το αποσύρετε. Εάν θέλετε να το φέρετε, να φέρετε στη Βουλή τα κριτήρια.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Βάλτε τα κριτήρια, κύριε Υπουργέ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Είπα για Προεδρικό Διάταγμα. Τώρα, επειδή ούτε το Προεδρικό Διάταγμα τους αρέσει, γιατί δεν θέλουν να γίνει τίποτα, τα λαμόγια λένε «φέρνετε Προεδρικό Διάταγμα, όπου θα παρέμβει το Συμβούλιο της Επικρατείας».
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Μα, υπάρχει διαπλοκή στο χώρο.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Γι’ αυτό λοιπόν κι εγώ γυρίζω σελίδα. Τους λέω ότι αυτοί και αυτή η λογική έφεραν την Ελλάδα εδώ που την έφεραν. Αυτή η δυσπιστία των γκρίζων ζωνών. Όσοι μιλάνε είναι από τις γκρίζες ζώνες και τους επιτίθεμαι αυτή τη στιγμή.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Να τα βάλουμε στο νόμο να διασφαλιστούμε.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Το παίρνω όλο πίσω. Εγώ προσωπικά δεν θα πάθω τίποτα. Δέκατα δεν θα μου ανεβάσουν. Κάνω πολιτικές για τη χώρα μου. Δέκατα, για το κάθε λαμόγιο, δεν θα ανεβάσω. Τα παίρνω πίσω. Θέλω αυτά που λέω να γραφτούν και στα μπλογκς που έγραψαν, αυτά που έγραψαν απ’ έξω και να τα φέρουμε κατευθείαν στη Βουλή. Όμως η ισχύουσα κατάσταση είναι η κοινή λογική του «απατεωνισμού», που έφερε την Ελλάδα εδώ.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Για να μην παρεξηγηθώ, όπως στην παρέμβασή μου, κύριε Υπουργέ –και σας ευχαριστώ- εγώ δεν αμφισβητώ καθόλου την πρόθεσή σας, ούτε την ανάγκη να υπάρξει αυτή η παρέμβαση. Είμαι υπέρ της παρεμβάσεως. Απλώς, για να μην αφήσουμε την ευκαιρία να δημιουργηθεί η εντύπωση γι’ αυτή τη γκρίζα ζώνη, θεωρώ ότι είναι πολύ πιο δόκιμο αυτό που τώρα είπατε -και αφού συμφωνεί και η Αξιωματική Αντιπολίτευση, ακόμα καλύτερα- να γίνει με κριτήρια που θα είναι γνωστά στη Βουλή και άρα θα πρέπει να τα ψηφίζουν όλοι οι Βουλευτές και να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τι θέλουμε να κάνουμε και την άλλη εβδομάδα φέρτε το. Εγώ είμαι υπέρ της ταχύτητας. Να μην καθυστερήσουμε, αλλά να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε αν μη μπορεί κάποιος να πει ότι έχουμε την… ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Μετά θα λένε «όχι με το νόμο».
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Αφήστε τι θα λένε. Εμείς νομοθετούμε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Να το πάρετε πίσω και να το ξαναφέρετε.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός παιδείας και Θρησκευμάτων): Θα λένε «όχι το νόμο», διότι ο νόμος δεν είναι δυνατόν να καθορίζει τα κριτήρια. Το διάταγμα καθορίζει τα κριτήρια.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, συμφωνεί η Νέα Δημοκρατία, συμφωνεί και ο ΣΥΡΙΖΑ. Μην το χαλάσουμε τώρα. Πάμε να βγάλουμε και Πρόεδρο.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Συμφωνούν να γίνει μια ενέργεια, αρκεί να μη γίνει.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Εγώ λέω να γίνει.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Πάρτε το πίσω και ξαναφέρτε το.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Μιλάτε και οι τρείς τώρα.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Αυτό που είπε ο κ. Γεωργιάδης πρόλαβα και το έγραψα -συγγνώμη για τα γράμματά μου- και το καταθέτω. «Το άρθρο 7 της τροπολογίας με γενικό αριθμό 2030 και ειδικό 286 αποσύρεται».
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Ωραία, καλό!
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Να δούμε όταν θα φέρουμε τον νόμο τι θα λέτε!
πηγή ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
……………………………………………………………………………………………………………….
Διαβάζουμε στο site του Π.Σ.Ι.Κ.Ξ Γ.
Απέσυρε, μόλις, το επίμαχο άρθρο για την πιστοποίηση γλωσσομάθειας το Υπουργείο Παιδείας.
Για άλλη μια φορά οι συντονισμένες προσπάθειες όλων έφεραν αποτέλεσμα.
Συνάδελφοι συγχαρητήρια σε σας και στους βουλευτές που μας υποστήριξαν.
……………………………………………………………………………………………………………….
Πριν την απόσυρση είχε προηγηθεί επιστολή προς Βουλευτές:
ΑΡΘΡΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ
Δώρο στη διαπλοκή το άρθρο 7 για την πιστοποίηση γλωσσομάθειας που ψηφίζεται σήμερα, Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου.
Με μεγάλη απογοήτευση και έκπληξη ενημερωθήκαμε για το άρθρο 7 της υπ’ αριθμ. 2030/286 τροπολογίας του Νομοσχεδίου «Έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία και άλλες διατάξεις» που ήδη συζητείται στην Βουλή των Ελλήνων.
Ενώ το τελευταίο δίμηνο συναντήσαμε προσωπικά τόσο τον κύριο Υπουργό και τον Υφυπουργό Παιδείας, όσο και στελέχη του Υπουργείου, σε περισσότερες από δέκα συναντήσεις, για άλλα θέματα του Κλάδου μας, δεν ενημερωθήκαμε ότι προωθείται τροπολογία σχετικά με την Πιστοποίηση Γλωσσομάθειας.
Κύριοι,
1. Με την εν λόγω τροπολογία δεν θεσμοθετούνται πάγια και αντικειμενικά κριτήρια για τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας, όπως επίμονα και διαχρονικά επιδιώκουμε. Αντίθετα, το θέμα παραπέμπεται σε μελλοντική ρύθμιση με υποκειμενικά κριτήρια τα οποία θα αποφασίζονται και θα αλλάζουν σύμφωνα με τις επιταγές των οικονομικών συμφερόντων. Αυτό άλλωστε κάνουν μέχρι σήμερα.
2. Φορείς πιστοποιημένοι ήδη στη χώρα τους και ελεγχόμενοι στο διηνεκές από τις αρμόδιες προς τούτο δημόσιες αρχές, και μάλιστα με πολύ αυστηρά κριτήρια, θα πρέπει να επαναπιστοποιούνται στην Ελλάδα. Γιατί; Μήπως για να αποκλειστούν αυτοί που ανταγωνίζονται τους διαπλεκόμενους; Και οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς; Και η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία;
3. Η αντιστοίχιση των τίτλων γλωσσομάθειας της αλλοδαπής με τίτλους της ημεδαπής και χωρίς σαφή κριτήρια οδηγεί στην αυθαιρεσία και αποτελεί γόνιμο έδαφος για ακόμη μεγαλύτερη εξάπλωση της διαπλοκής. Δεν γνωρίζει το Υπουργείο ότι οι τίτλοι των ως άνω διαπιστευμένων φορέων της αλλοδαπής είναι αναγνωρισμένοι στη χώρα τους (και συνεπώς σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση); Το επίπεδο, μάλιστα, των οποίων καθορίζεται από το επίσημο και υποχρεωτικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης;
4. Δίνεται η δυνατότητα σε Ελληνικούς φορείς να παρέχουν πιστοποίηση γλωσσομάθειας. Έχουν οι φορείς αυτοί κάποια σχέση με την ξενόγλωσση εκπαίδευση ή απλώς παραδίδεται ένα τμήμα της σε ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα ως απλό εμπόρευμα; Γνωρίζει το Υπουργείο ότι τα πιστοποιητικά αυτά θα αναγνωρίζονται μόνον στην Ελλάδα; Υπάρχει πάγια αρχή ότι η πιστοποιούμενη γλώσσα πρέπει να είναι ίδια με την επίσημη γλώσσα της χώρας προέλευσης των πιστοποιητικών.
Ζητάμε,
Να αποσυρθεί το άρθρο 7 της τροπολογίας
Να δοθεί χρόνος για ενημέρωση του Υπουργού από τους αρμόδιους φορείς (όχι μόνον από τις υπηρεσίες του) και να επανέλθει η τροπολογία στη Βουλή το συντομότερο δυνατόν.
Σε έσχατη περίπτωση μη απόσυρσης συνημμένα υπάρχει αναδιατύπωση του άρθρου 7
Επιστολή προς βουλευτές
Άρθρο 7