Την απευθείας προσφυγή στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα της επιβολή ΦΠΑ 23% στους παρόχους υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαιδεύσεως εξετάζουν οι ενδιαφερόμενοι φορείς μετά από το ναυάγιο που σημειώθηκε σχετικά με την αναστολή του μέτρου.
Πληροφορίες που δεν διαψεύδονται αναφέρουν ότι ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ήταν εκείνος που δεν δέχθηκε τις εισηγήσεις για την έκδοση ΠΝΠ και επέμεινε στην εφαρμογή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Στη βάση αυτή, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας αναμένεται να προσφύγουν για το μέτρο απευθείας στην Κομισιόν, και να υποστηρίξουν ότι η επιβολή του σχετικού φόρου στην Ελλάδα προσκρούει πολλαπλώς στην κοινοτική νομοθεσία.
Ουσιαστικά θα ακολουθηθεί και στην περίπτωση των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων το παράδειγμα προσφυγής που ακολουθήθηκε στο θέμα της επιβολής παρακρατούμενου φόρου 26% στις συναλλαγές μεταξύ ελληνικών επιχειρήσεων, με άλλες που έχουν έδρα σε κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς (Κύπρο- Βουλγαρία).
Για το θέμα αυτό προσέφυγαν στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και η ίδια η Βουλγαρία , ζητώντας να διαπιστωθεί εάν πράγματι η διάταξη αυτή παραβιάζει τις θεμελιώδεις αρχές του Ευρωπαϊκού Δικαίου και συνεπώς εάν θα κινηθούν οι σχετικές νομικές διαδικασίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Ελλάδας.
Η διαδικασία αυτή είναι ταχύτατη, καθώς δεν εμπλέκει στη λήψη της απόφασης τα εθνικά δικαστήρια και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Από τη στιγμή που η ΕΕ κρίνει πως η ρύθμιση παραβιάζει το κοινοτικό κεκτημένο ζητά την τροποποίηση της.
Βασικό επιχείρημα όσων διαμαρτύρονται για την επιβολή ΦΠΑ 23% στους παρόχους υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαιδεύσεως είναι πως με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται κατά τρόπο αντισυνταγματικό δύο κατηγορίες γονέων μαθητών, αυτών που ως φορολογούμενοι πολίτες εξακολουθούν να καταβάλλουν φόρους για τη δημόσια εκπαίδευση, αλλά και φόρους για τα δίδακτρα των ιδιωτικών και εκείνων που καταβάλουν μόνον φόρους στο Δημόσιο.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει μάλιστα εκδώσει αποφάσεις σύμφωνα με τις οποίες δεν μπορεί να παρέχεται η ίδια υπηρεσία από δύο διαφορετικούς παρόχους και να φορολογείται διαφορετικά, ήτοι ο ένας εξ αυτών να καταβάλει ΦΠΑ και ο άλλος όχι ή να φορολογείται με χαμηλότερο συντελεστή φόρου.
Σημειώνεται πως από τις 18 Αυγούστου ο τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, Θόδωρος Φορτσάκης, και η ευρωβουλευτής του κόμματος, Μαρία Σπυράκη με κοινή τους επιστολή απευθύνθηκαν στον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα Παιδείας, Τιμπόρ Ναβράτσιτς, καθώς και στους υπουργούς Παιδείας των 28 κρατών μελών της Ε.Ε. και τους κάλεσαν να ζητήσουν να μην επιβληθεί ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο μπορεί να στερήσει από τους έλληνες μαθητές τη συμπληρωματική εκπαίδευση και την πρόσβαση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών.
Παράλληλα, πρέπει να τονισθεί πως στελέχη της ΓΓΔΕ διαψεύδουν πληροφορίες των προηγουμένων ημερών που ανέφεραν πως με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών θα εξαιρεθούν από τον ΦΠΑ ιδιωτικά σχολεία που ανήκουν σε ξένα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τα οποία λειτουργούν στην Ελλάδα υπό το όχημα μη κερδοσκοπικών επιχειρήσεων., αυτό διαψεύδεται αρμοδίως.
Η σύγχυση προκλήθηκε από την αναφορά του νόμου ότι θα απαλλάσσονται τα μη κερδοσκοπικά σχολεία από τον ΦΠΑ, ωστόσο οι ίδιες διατάξεις θέτουν ως προϋπόθεση για αυτό να μην επηρεάζεται ο ανταγωνισμός, στη βάση αυτή τον φόρο θα κληθούν να καταβάλουν σχεδόν όλα τα ιδιωτικά σχολεία.
Θ.Κ. ΔΟΛ