Του Σπύρου Δημητρέλη

Στον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, παρά την προεκλογική δήλωση του πρωθυπουργού ότι το μέτρο είναι λάθος και ότι θα αναζητηθούν ισοδύναμα, υπάρχουν πλέον εισηγήσεις του οικονομικού επιτελείου για την διατήρηση του μέτρου.

Πιο συγκεκριμένα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα αξιώνουν αξιόπιστα ισοδύναμα μέτρα περί τα 300 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι πολύ δύσκολο να εξευρεθούν. Μάλιστα κάποιες πληροφορίες θέλουν και τα ίδια τα τεχνικά κλιμάκια να χαρακτηρίζουν, στις διαπραγματεύσεις με τους Έλληνες αξιωματούχους, το μέτρο λανθασμένο, και να ζητούν την αντικατάστασή του από την κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση εφόσον βρεθεί νομική φόρμουλα και εξαιρεθούν από το ΦΠΑ τα φροντιστήρια είναι πολύ πιθανόν τελικά ο ΦΠΑ να εφαρμοστεί στα ιδιωτικά σχολεία.

Τεράστια γκάφα

Πάντως, ακόμη και αν τελικά εφαρμοστεί το μέτρο, τα έσοδα θα είναι πενιχρά. Με βάση το περιεχόμενο της συμφωνίας για τα νέο Μνημόνιο, η επιβολή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση θα έφερνε σε ετήσια βάση στα δημόσια ταμεία πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους περίπου 160 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ πολύ λιγότερα χωρίς να μετρηθούν ουσιαστικά κατά τη συμφωνία του νέου Μνημονίου είναι τα προβλεπόμενα έσοδα από την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στους οίκους ευγηρίας από το 13% στο 23%.

Ειδικά στο θέμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε δηλώσει προεκλογικά ότι το μέτρο είναι λάθος και ότι θα πρέπει να αντικατασταθεί. Ο λόγος της στροφής του ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο θέμα ήταν αποτέλεσμα της συνειδητοποίησης ότι... μαζί με τα ξερά καίγονταν και τα χλωρά. Μαζί με τα ακριβά ιδιωτικά σχολεία ΦΠΑ 23% θα καλούνταν να πληρώσουν και τα μεσαία και λαϊκά στρώματα που στέλνουν τα παιδιά τους σε συνοικιακά ιδιωτικά σχολεία με χαμηλά δίδακτρα, αλλά κυρίως στα φροντιστήρια για ξένες γλώσσες και ενισχυτική διδασκαλία.

Η γκάφα σε αριθμούς

Για παράδειγμα, ένα ιδιωτικό σχολείο καταβάλει σήμερα για τις επαγγελματικές του δαπάνες ΦΠΑ ύψους 500.000 ετησίως. Με την επιβολή ΦΠΑ 23% στα δίδακτρά του θα εισπράττει ετησίως 600.000 ευρώ ΦΠΑ. Θα αποδίδει στο Δημόσιο τη διαφορά, δηλαδή τα 100.000 ευρώ. Ο λάθος υπολογισμός έγκειται στο γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών υπολόγισε πως τα καθαρά έσοδα του Δημοσίου θα ήταν όλος ο ΦΠΑ των διδάκτρων δηλαδή 600.000 ευρώ. Με αυτό το δεδομένο, το οικονομικό επιτελείο, μαζί με επιχειρήματα ότι η τρύπα στα έσοδα από την κατάργηση του μέτρου θα καλυφθεί με στοχευμένες περικοπές ελαστικών δαπανών του Δημοσίου (π.χ., καταναλωτικές δαπάνες).

capital.gr/