Ανένδοτοι παραμένουν οι Ευρωπαίοι όσον αφορά στον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, εμμένοντας στο τελεσίγραφο ή καθόλου ΦΠΑ ή 23%.

Αυτό ξεκαθάρισε και ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Π. Μοσκοβισί, απαντώντας στο αν μπορεί να εφαρμοστεί στην εκπαίδευση ο κλιμακωτός συντελεστής ΦΠΑ που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μοσκοβισί διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα χρήσης διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ σε διαφορετικές βαθμίδες εκπαίδευσης και αποσαφηνίζει ότι αν η κυβέρνηση επιλέξει να φορολογήσει την ιδιωτική εκπαίδευση θα πρέπει να επιβάλει συντελεστή 23% ή να αναζητήσει ισοδύναμα μέτρα.

«Εάν τα κράτη μέλη επιλέξουν να εφαρμόσουν τις προϋποθέσεις του άρθρου 133 για να περιορίσουν το πεδίο εφαρμογής της απαλλαγής, όσον αφορά την ιδιωτική εκπαίδευση, υποχρεούνται να εφαρμόζουν τον κανονικό συντελεστή (23% στην Ελλάδα) στις εκπαιδευτικές υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στην απαλλαγή», τονίζει ο κ. Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μ. Σπυράκη.

Η κυβέρνηση αναζητά ισοδύναμα


Νωρίτερα, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σ. Αναγνωστοπούλου, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει ένα άλλο ισοδύναμο μέτρο για να αποφύγει την επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

«Περιμένουμε να γίνει δεκτή η πρόταση για κλιμακωτό ΦΠΑ 0%, 6% και 13%. Θα επιμείνουμε μέχρι να βρούμε μια λύση», είπε η κα Αναγνωστοπούλου.

Παραδέχθηκε μάλιστα ότι η επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση είναι άδικη, κυρίως για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα φροντιστήρια, στα οποία πηγαίνουν πάρα πολλά παιδιά.

Όσο για τα ιδιωτικά σχολεία, η αναπληρώτρια υπουργός σημείωσε ότι το ιδανικό θα ήταν να μην επιβληθεί ούτε εκεί ΦΠΑ, ωστόσο όπως είπε «από τη στιγμή που κάπου πρέπει να μπει, καλό είναι να μη μπει στους βρεφονηπιακούς ή αυξημένος στα φροντιστήρια και να μπει κάπου που κάποιος μπορεί έστω και οριακά να τον σηκώσει».

Όσον αφορά στις κριτικές που δέχεται η κυβέρνηση περί ταξικής διάκρισης, η κα Αναγνωστοπούλου ξεκαθάρισε ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν ξεχωρίζει κανέναν και κύριο μέλημά της έχει να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της η δημόσια Παιδεία.

«Αυτά τα μέτρα όποιον και να πλήττουν είναι άδικα. Από τη στιγμή όμως που πρέπει να επιλέξει κανείς ανάμεσα στο τι εξασφαλίζει το δημόσιο χώρο και τι δεν τον εξασφαλίζει, προτιμά εκεί που είναι η μεγάλη μάζα του πληθυσμού και οι πιο αδύναμες τάξεις», είπε.

Σχολιάζοντας τέλος τις αντιδράσεις από τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων και τους γονείς, η αναπληρώτρια υπουργός είπε:

«Έχει ξεσηκωθεί τέτοιος σάλος για την ιδιωτική εκπαίδευση, ειδικά για τα ιδιωτικά σχολεία, και δεν είδα κανέναν, ούτε γονιό ούτε ιδιοκτήτη ιδιωτικού σχολείου, να ξεσηκώσει σάλο πέρσι όταν οι καθηγητές των ιδιωτικών μπήκαν στο υπουργείο Εργασίας και όχι στο υπουργείο Παιδείας, δηλαδή η ίδια η γνώση έγινε καθαρά εμπορικό προϊόν και με τη σφραγίδα του νόμου...Τώρα βλέπω να έχει ξεσηκωθεί το σύμπαν, ενώ πλήττονται άλλες ομάδες του πληθυσμού πολύ πιο ευάλωτες. Τι να κάνουμε; Κάποιοι πλήττονται. Όλοι επηρεαζόμαστε σε αυτήν την κρίση. Μακάρι να μην πληγεί κανένας».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Τ. Κουράκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο Fm, υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση οφείλει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην επιβληθεί ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση».

Όπως είπε, η Παιδεία είναι μορφωτικό αγαθό που δεν πρέπει να φορολογείται και εκτίμησε ότι η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στην ελληνική οικογένεια.

Τέλος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί μια ευνοϊκή λύση.

«Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί να κλείσει το θέμα όπως όπως και κάνει μια προσπάθεια. Θέλω να πιστεύω ότι θα βάλουμε ένα χεράκι όλοι ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε να αποφευχθεί αυτή η επιβολή. Είμαι αισιόδοξος ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε», είπε.