Κωστοπούλου Μίνα

Τέλος εποχής για την ασυδοσία των σχολαρχών

Υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας επανέρχεται το εργασιακό καθεστώς των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, με νέα διάταξη στο νομοσχέδιο για την Έρευνα που θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας.

Θεσπίζονται έτσι κριτήρια ως προς τις απολύσεις, που μετά τη διετία εξετάζονται από ανεξάρτητη Τριμελή Επιτροπή. Σε περίπτωση απόλυσης εκπαιδευτικού, μπορεί να προσφύγει στο αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο (ΠΥΣΔΕ, ΠΥΣΠΕ, ΚΥΣΔΕ, ΚΥΣΠΕ), που ελέγχει τη νομιμότητα της καταγγελίας της σχετικής σύμβασης εργασίας και την ενδεχόμενη καταχρηστική άσκηση του δικαιώματος, και εισηγείται σχετικά με την απόλυση στον αρμόδιο Διευθυντή Εκπαίδευσης.

Με το ίδιο άρθρο ρυθμίζεται και το ζήτημα των επιπλέον δραστηριοτήτων στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, που επιτρέπονται, παρά τις αντιδράσεις των σχολαρχών περί "αδυναμίας τους να οργανώνουν εκδηλώσεις ή να νοικιάζουν χώρους", με την αποζημίωση όμως των εκπαιδευτικών. Σαφώς, παραπονιούνται για τις εκδηλώσεις για να καταφερθούν εναντίον του ν/σ, μην εγείροντας το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων, που για χρόνια έχουν καταπατηθεί.

Σημειωτέον, έρευνα της ΟΙΕΛΕ το 2013 ανέδειξε ότι "για το συντριπτικό ποσοστό πρόσθετων δραστηριοτήτων (96,9%) οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί δεν αμείβονται", όταν "πολύ σημαντικό τμήμα της εργασίας τους αφιερώνεται σε πρόσθετες δραστηριότητες, με το εντυπωσιακό ποσοστό του 49,2% για τη β/μια εκπαίδευση". Φυσικά μετά την απελευθέρωση των αναιτιολόγητων απολύσεων από το 2014 τα ποσοστά φαίνεται να έχουν ανεβεί...

Με το ίδιο ν/σ, απαγορεύεται η λειτουργία φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών σε ιδιωτικά σχολεία, ενώ καθορίζονται και περιορίζονται οι αργίες σε φροντιστήρια και ΚΞΓ, με παράλληλη εξασφάλιση των αποδοχών των εργαζομένων. Σε περίπτωση, δε, απασχόλησης των καθηγητών τις Κυριακές, οι αποδοχές τους προσαυξάνονται.

avgi.gr