Έξι ανακοινώσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, τρεις του υπουργείου Παιδείας και άλλες τόσες εκ μέρους των σχολαρχών, δύο επιστολές -η μία από τις οποίες προοριζόταν για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα-, πολλές συναντήσεις και ένα “ραντεβού” που δεν έγινε ποτέ· τα παραπάνω “επεισόδια” σφράγισαν χθες το τετραήμερο μπρα ντε φερ για την επόμενη ημέρα της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Το υπουργείο Παιδείας συμφώνησε σειρά αλλαγών επί του Νόμου Φίλη με τους θεσμούς, ύστερα από πολύμηνη διαπραγμάτευση, κατοχυρώνοντας την “εργασιακή προστασία των εκπαιδευτικών των ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων από τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες, αλλά και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης” όπως ανακοινώθηκε.
Η δημοσιοποίηση των συμφωνηθέντων, ωστόσο, προσέκρουσε στις αντιδράσεις τόσο της ομοσπονδίας των εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ), όσο και των σχολαρχών. “Τα ιδιωτικά σχολεία της περιόδου Αρβανιτόπουλου θα μοιάζουν παράδεισοι εργασιακής ειρήνης σε σύγκριση με το τι μέλλει γενέσθαι” ανέφερε χαρακτηριστικά η ΟΙΕΛΕ στην επιστολή της στον Αλ. Τσίπρα.
“Οι στρεβλώσεις που δημιουργούνται από τη μετατροπή των ιδιωτικών σχολείων σε οιονεί κρατικά τελικώς ζημιώνει τόσο τα ιδιωτικά σχολεία και τους μαθητές τους, όσο και όλους τους εργαζόμενους σε αυτά” έγραφαν την ίδια ώρα στον πρωθυπουργό οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων.
Για χθες είχε προγραμματιστεί συνάντηση της ΟΙΕΛΕ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η οποία όμως δεν έγινε ποτέ, με το υπουργείο να επιρρίπτει ευθύνες στην ομοσπονδία. “Είναι αδιανόητο να θεωρούν ότι δεν προσήκει στο κύρος τους μια τέτοια συνάντηση και να επιμένουν ότι ο διάλογος μπορεί να γίνει μόνο με τον υπουργό Παιδείας” ανακοίνωσε, συμπληρώνοντας: “Τέτοιες συμπεριφορές δεν έχουν θέση στον χώρο της εκπαίδευσης”. Πάντως, η ομοσπονδία συναντήθηκε χθες με τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ και την πρώην επικεφαλής του Τμήματος Παιδείας του κόμματος.