"Κυρία αν η μαμά μου ακούσει καλά νέα (από εμένα εννοούσε) θα με ξαναγράψει στο χορό"!
Ο Π, ένα αγόρι της Δ' Δημοτικού με δυσαναγνωσία και σημασιολογικά ελλείμματα:
"Η μαμά με ξέγραψε απο το ποδόσφαιρο γιατί δεν προλάβαινα να διαβάσω"!
Ο Φ, μαθητής της Γ' Δημοτικού με δυσλεξία:
"Κυρία μου άρεσε πολύ το πιάνο αλλά δεν πηγαίνω πια για να διαβάζω"!
Τέλος ο Π είναι ένα αγόρι της ΣΤ' Δημοτικού που έχει δυσλεξία, έντονη διάσπαση προσοχής και κινητική ανησυχία. Δυσκολεύεται να διαβάσει και μπορεί να συγκεντρωθεί ελάχιστα λεπτά της ώρας. Στο σχολείο δεν τα καταφέρνει καλά και η σχολική του υποεπίδοση είναι εμφανής. Πηγαίνει όμως ποδόσφαιρο και είναι αρχηγός της ομάδας. Μιλάει για αυτό με μεγάλη περηφάνια και αποτελεί το σημείο αναφοράς του για την εικόνα του εαυτού του. Αν ο Π δεν είχε την επίδοση του ως αθλητής το μόνο που θα καθόριζε την αξία του ως ικανός ή μη θα ήταν το σχολείο.
Το παιδί με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει εκεί που οι συνομήλικοι του μπορούν, στο σχολείο. Το μεγαλύτερο ποσοστό της καθημερινότητας του το περνά κάνοντας πράγματα που έχουν σχέση με γλωσσικές πληροφορίες οι οποίες δίνονται με τρόπο που αυτό δεν το βοηθούν να καταλάβει. Η αξία του ορίζεται με το αν μπορεί ή όχι να διαβάσει εύκολα, να καταλάβει και να απαντήσει, να γράψει γρήγορα και χωρίς λάθη, να θυμηθεί. Το γεγονός ότι ο συνομήλικος του ή ακόμα και μικρότερα παιδιά μπορούν ενώ ο ίδιος δυσκολεύεται βιώνεται ως αποτυχία.
Γίνεται λοιπόν περισσότερο απο απαραίτητο να δίνεται η ευκαιρία στο παιδί με Δυσλεξία και άλλες ειδικές μαθησιακές δυσκολίες να κάνει κάτι που το ευχαριστεί και να μην αξιολογείται μόνο απο την σχολική του επίδοση. Άλλωστε οι ίδιες οι δραστηριότητες διδάσκουν δεξιότητες και ενισχύουν τομείς που τα παιδιά χρειάζονται.
Αναφέρονται 3 βασικές δραστηριότητες και τι προσφέρουν στο παιδί με ΕΜΔ:
- Τα αθλήματα ή άλλες κινητικές δραστηριότητες πχ. ποδόσφαιρο, μπάσκετ, χορός κτλ. προσφέρουν:
α) Να συγκρατεί και να ακολουθεί προφορικές οδηγίες.
β) Να ακολουθεί διαδοχή βημάτων.
γ) Ενίσχυση στη χωροταξική αντίληψη. Την θέση του εαυτού του και των άλλων σε σχέση με τον χώρο πχ. γήπεδο, αίθουσα χορού.
δ) Στην περίπτωση του χορού το παιδί ενισχύει και την ρυθμική του ακολουθία.
- Η μουσική προσφέρει:
α) Να μπορεί το παιδί να διαβάζει μια συμβολική γλώσσα (νότες) και να κωδικοποιεί και αποκωδικοποιεί. Ότι ακριβώς χρειάζεται και στην ανάγνωση (αποκωδικοποίηση) και γραφή (κωδικοποίηση).
β) Ενίσχυση της ακουστικής μνήμης.
- Οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες πχ. ζωγραφική, χειροτεχνίες κτλ. προσφέρουν:
α) Ενίσχυση της έκφρασης χωρίς τη χρήση της γλώσσας.
β) Ενίσχυση της λεπτής κινητικότητας πχ. πινέλο, ψαλίδι κτλ.
γ) Ενίσχυση οπτικής διάκρισης.
Η συμμετοχή του παιδιού σε δραστηριότητες που απολαμβάνει λειτουργεί πάντα ως ένας σημαντικός αντισταθμιστικός παράγοντας αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης. Τα πλεονεκτήματα είναι πολύ περισσότερα απο όσα αναφέρονται και έχουν να κάνουν με την πεποίθηση ότι το παιδί ανήκει κάπου που μπορεί να εκφράσει άνετα την προσωπικότητα και τις ικανότητες του. Επίσης συμβάλλουν εξαιρετικά στην ανεξαρτησία και αυτονόμηση του παιδιού.
Βασικό tip: Όλα αυτά τα εξωσχολικά ενδιαφέροντα είναι θετικά μόνο όταν το παιδί με ΕΜΔ έχει τη διάθεση να λάβει μέρος. Η επιλογή πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τη συγκατάθεση του παιδιού και να μην το φέρνει αντιμέτωπο πάλι με αυτά που το δυσκολεύουν. Για το κάθε παιδί κάτι διαφορετικό κινεί την διαδικασία έκφρασης, δημιουργίας και εκτόνωσης.
dyslexiaathome.blogspot.com