ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ κ. Α. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

ΠΟΙΟΣ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΟΥ ΛΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΟ ΧΩΡΟ;

Την ώρα που η ελληνική κοινωνία απαιτεί κάθαρση και διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα, κάποιοι, ηθελημένα, ή αθέλητα, συνεχίζουν να υπερασπίζονται ολιγομελείς ομάδες υπερπρονομιούχων που πλουτίζουν εις βάρος των συμπολιτών μας. Με έκπληξή μου πληροφορήθηκα ότι ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης απαίτησε σήμερα στη Βουλή απόσυρση τροπολογίας που κατέθεσε ο Υπουργός Παιδείας στη Βουλή, μιας τροπολογίας που είχε στόχο να μπει μια τάξη στο χάος της πιστοποίησης προσόντων στο χώρο των ξένων γλωσσών.

ΤΟ ΠΑΡΤΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ/ΠΛΑΣΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΑΜΕΙΩΤΟ…


H έκδοση πλαστών/παράνομων πιστοποιητικών προσόντων αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια μάστιγα για την ελληνική κοινωνία. Ταυτόχρονα είναι μια αποτελεσματική μηχανή παραγωγής εύκολου πλούτου για επιτήδειους που εκμεταλλεύονται, ειδικά σε καιρό κρίσης, την ανάγκη των νέων ανθρώπων για ένταξη στην αγορά εργασίας. Το πρόβλημα των πλαστών τίτλων σπουδών, που έχει δημόσια επισημανθεί από τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης ως φαινόμενο που πρέπει να καταπολεμηθεί για να εξυγιανθεί η δημόσια διοίκηση, είναι ευρύτατα εκτεταμένο. (Ωστόσο ο Υπουργός λανθασμένα το περιορίζει μόνο στις παλιές προσλήψεις ή μόνο στο δημόσιο τομέα. Σήμερα γίνονται εκατοντάδες προσλήψεις με κριτήριο πλαστά ή παράνομα πιστοποιητικά προσόντων σε ολόκληρο το φάσμα της αγοράς εργασίας, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα). Εκατοντάδες φορείς παρέχουν εικονικές υπηρεσίες, ή υπηρεσίες χαμηλής ποιότητας με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές, και εκδίδουν ανενόχλητοι πιστοποιητικά προσόντων σε χιλιάδες πολίτες. Το θηριώδες πάρτι λίγων ασυνείδητων επιχειρηματιών που εκμεταλλεύονταν την αγωνία χιλιάδων άνεργων συμπολιτών μας συνεχίζεται εδώ και χρόνια αμείωτο, με την Πολιτεία συχνά να παρακολουθεί αμέτοχη, ή συνένοχη.

ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗΣ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ

Στο χώρο των ξένων γλωσσών, μάλιστα, το πάρτι είναι ανεξέλεγκτο. Φορείς χωρίς έλεγχο και διασφαλισμένη ποιότητα λειτουργίας από την πολιτεία διανέμουν πιστοποιήσεις γλωσσομάθειας, τις οποίες αποκαλούν «πτυχία», όπως συνέβη πρόσφατα με το διαγωνισμό στη ΝΕΡΙΤ. Οργανωμένα συμφέροντα έχουν κατορθώσει να καταδολιεύσουν ακόμη και το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ! Η απουσία οποιασδήποτε διάταξης που να αφορά τις προϋποθέσεις που θέτει η πολιτεία για την πιστοποίηση φορέων που να χορηγούν πιστοποίηση γλωσσομάθειας, τα χαρακτηριστικά των φορέων αυτών και τις αρμοδιότητές τους (την οργάνωση συστημάτων πιστοποίησης, τη διενέργεια εξετάσεων κ.λπ.) έχει οδηγήσει στην ασύδοτη εισροή, χωρίς κανένα ουσιαστικό έλεγχο, πολύ μεγάλου αριθμού φορέων, ή ιδρυμάτων διαφορετικής φύσεως που λειτουργούν πολλών ειδών συστήματα πιστοποίησης που παρέχουν επ’ αμοιβή τις σχετικές εκπαιδευτικές υπηρεσίες.

ΓΙΑΤΙ ΖΗΤΗΣΕ Ο κ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΥ ΒΑΖΕΙ ΤΑΞΗ ΣΤΟ ΧΑΟΣ ΤΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ;

Ο ΕΟΠΠΕΠ, ο Οργανισμός στις αρμοδιότητές του οποίου συμπεριλαμβάνεται ο ενδελεχής έλεγχος φορέων που πιστοποιούν προσόντα, το τελευταίο διάστημα επεξεργάζεται κείμενο Προεδρικού Διατάγματος με βάση τις προδιαγραφές που θέτει η Ε.Ε. για την πιστοποίηση προσόντων. Η τροπολογία που κατατέθηκε από το Υ.ΠΑΙ.Θ. είχε ως στόχο την ένταξη ουσιαστικά του χώρου της πιστοποίησης προσόντων γλωσσομάθειας στο πλαίσιο ενός αυστηρού ελέγχου, όπως ακριβώς προβλέπεται με σαφείς ρυθμίσεις σε όλες τις χώρες της Ένωσης.

Φαίνεται πως η απόπειρα να μπει επιτέλους φραγμός στην ασυδοσία στο χώρο των ξένων γλωσσών ενόχλησε όσους εδώ και χρόνια επωφελούνται από το χάος και πλουτίζουν εις βάρος των κορόιδων. Ο κ. Γεωργιάδης, πιθανότατα χωρίς να έχει καλή ενημέρωση από αυτούς που δολίως τον προσέγγισαν, έγινε υπερασπιστής μιας σαθρής κατάστασης διαπλοκής και διαφθοράς ζητώντας μετ’ επιτάσεως να αποσυρθεί η συγκεκριμένη τροπολογία, αίτημα στο οποίο δυστυχώς συναίνεσε ο Υπουργός Παιδείας.


ΧΡΕΟΣ ΚΑΘΕ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΤΟ ΤΟΠΙΟ

Καλώ όλους τους βουλευτές, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης, να πάρουν θέση για ένα ζήτημα που αφορά ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Αν θέλουμε τα προσόντα που πιστοποιούνται να ανταποκρίνονται σε πραγματικές γνώσεις και δεξιότητες, αν θέλουμε τα πτυχία που εκδίδουν εκπαιδευτικοί φορείς να είναι νόμιμα, αν θέλουμε να προστατεύσουμε τα νέα παιδιά που επιδιώκουν να μπουν στην αγορά εργασίας με ίσους όρους, σε συνθήκες αξιοκρατίας, αν θέλουμε να καταπολεμήσουμε τις εκπαιδευτικές ανισότητες, οφείλουμε να δράσουμε τώρα. Ζητώ να επανεξεταστεί άμεσα η κατάθεση της εν λόγω τροπολογίας προς ψήφιση στη Βουλή και η έναρξη ενός εκτεταμένου διαλόγου για το ζήτημα με τη συμμετοχή της πολιτείας, των κομμάτων και των κοινωνικών φορέων.

Το οφείλουμε, πάνω απ’ όλα, στα παιδιά μας.

Μιχάλης Κουρουτός

Πρόεδρος ΟΙΕΛΕ

Εκπρόσωπος ΓΣΕΕ στο ΔΣ του ΕΟΠΠΕΠ


oiele.gr