Νέο καθεστώς αυστηρότερων απολύσεων στα ιδιωτικά σχολεία και «σχολειοποίηση» των φροντιστηρίων προκρίνει ο Νίκος Φίλης, στα βήματα του διδύμου Αριστείδη Μπαλτά και του αναπληρωτή του Τάσου Κουράκη, τους οποίους διαδέχθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Επί των ημερών της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο σχεδιασμός των Μπαλτά-Κουράκη δεν προχώρησε εξαιτίας των αντιδράσεων της τρόικας. Ο νυν υπουργός, αφού θέλει να μετατρέψει τα φροντιστήρια σε ...σχολεία, φέρεται να προσφέρει στους εκπαιδευτικούς τους τη δυνατότητα μοριοδότησης για πρόσληψη στο Δημόσιο. Μια διάταξη που θεωρείται «αντίδωρο» με στόχο ο κ. Φίλης να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των εκπαιδευτικών.

Ειδικότερα, χθες ολοκληρώθηκε ο δεύτερος κύκλος συναντήσεων που είχε ο κ. Φίλης με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και των σχολαρχών. Ο υπουργός τόνισε ότι τα ιδιωτικά σχολεία, σύμφωνα με το Σύνταγμα, αποτελούν τμήμα του ενιαίου εκπαιδευτικού συστήματος και οι εργασιακές σχέσεις των διδασκόντων πρέπει να βρίσκονται υπό την εποπτεία των εκπαιδευτικών αρχών και όχι του υπουργείου Εργασίας. Ετσι, οι απολύσεις στα ιδιωτικά πρέπει να είναι αιτιολογημένες. Συγκεκριμένα, έως τώρα προκρίνονται τα εξής:

•Οι απολύσεις μέσα στην πρώτη διετία από την πρόσληψη του εκπαιδευτικού να είναι ελεύθερες ποσοτικά και αιτιολογημένες.

•Κατόπιν, και έως την εξαετία, μπορεί να απολυθεί μόνο το 33% των εκπαιδευτικών που βρίσκεται σε αυτό τον χρονικό εργασιακό κύκλο. Η απόλυση πρέπει να είναι αιτιολογημένη.

•Μετά τα έξι χρόνια εργασίας στο σχολείο, ο εκπαιδευτικός μπορεί να απολυθεί μόνο για διατάραξη του εκπαιδευτικού κλίματος, όπως όριζε αντίστοιχη διάταξη που είχε θεσπισθεί το 2002 και ίσχυσε έως το 2011.

• Η απαγόρευση λειτουργίας εσωτερικών φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών στα ιδιωτικά σχολεία, καθώς και απογευματινές δράσεις (τέχνες κ.λπ.).

•Η λειτουργία των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών και μέσης εκπαίδευσης θα ρυθμίζεται όπως στα σχολεία. Δηλαδή, οι ημέρες διακοπών των φροντιστηρίων θα είναι όπως περίπου ισχύει στα σχολεία, όπως και το ωράριο των εκπαιδευτικών.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου προκαλεί αντιδράσεις των σχολαρχών οι οποίοι θεωρούν ότι στην ουσία επανέρχεται η ρήτρα μονιμότητας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών καθώς οι απολύσεις θα εγκρίνονται από συμβούλια (τριμελή ή πενταμελή) όπου την πλειοψηφία θα έχουν οι συνδικαλιστές. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών εκπαιδευτικών θεωρούν ότι οι ρυθμίσεις είναι επιβεβλημένες για να ελεγχθεί η αυθαιρεσία των σχολαρχών.

Χθες, μάλιστα, υπήρξε ακόμη ένα επεισόδιο στην κόντρα Συνδέσμου Ιδιοκτητών και Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών με οξύτατες αλληλοκατηγορίες. Ολα θα κριθούν από τις διαπραγματεύσεις Φίλη - κουαρτέτου. Πάντως, έως τώρα δεν υπήρξε συνάντησή τους για το αίτημα του κ. Φίλη που αφορά 20.000 διορισμούς στα δημόσια σχολεία σε βάθος τριετίας.

kathimerini.gr