Η ψυχολόγος Ιφιγένεια Λαμπροπούλου μας ενημερώνει ότι τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 6 χρονών λένε ψέματα άθελά τους και μετά την ηλικία των 6 λένε ψέματα σκόπιμα.
Σ' αυτό όμως αξίζει να σημειώσουμε ότι φταίνε και οι γονείς που τους δίνουν το παράδειγμα και έτσι όταν το παιδί φοβάται μην τιμωρηθεί, θα πει ψέματα.
Ποιες είναι οι πιο συχνές αιτίες που ένα παιδί λέει ψέματα; Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να το αποφύγουν;
Στην πρώτη παιδική ηλικία, δηλαδή μέχρι 6 χρονών, τα παιδιά έχουν την τάση να παραποιούν την αλήθεια, να λένε πολλές ανακρίβειες, κάτι που δεν είναι ψέμα. Δεν γίνεται λοιπόν σκόπιμα, αλλά άθελά του.
Ποιες είναι οι αιτίες όμως;
1. Το παιδί δεν είναι ακόμα σε ηλικία πλήρης ανάπτυξης ως οργανισμός, πράγμα που σημαίνει ότι η αντιληπτική του δεξιότητα δεν είναι 100% ανεπτυγμένη. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην αντιλαμβάνεται σωστά την εξωτερική πραγματικότητα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να την αποδώσει και σωστά.
2. Η φαντασία των παιδιών συχνά πυκνά τα βάζει σε πάσης φύσεως μπελάδες! Η παιδική ζωηρή φαντασία που είναι ένα υγιές χαρακτηριστικό γνώρισμα των παιδιών και βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη νοητικών δεξιοτήτων του, συντελεί στις παιδικές ανακρίβειες.
Το παιδί, κατά την δεύτερη παιδική ηλικία που αρχίζει μετά την ηλικία των 6, λέει ψέματα σκόπιμα.
Ποιες είναι οι αιτίες;
Οι γονείς λένε ψέματα, οπότε και το παιδί θα λέει ψέματα. Τα "κατά συνθήκη" ψέματα των γονιών, η παραποίηση της αλήθειας από τους γονείς που γίνεται για το "καλό των παιδιών" όπως χαρακτηριστικά ακούω συχνά, ασκούν βλαβερή επίδραση στο παιδί, καθώς δεν έχει αναπτύξει ακόμα την ικανότητα να μπορεί μόνο του να διαχωρίσει το γνήσιο ψέμα από το "κατά συνθήκη" ψέμα.
Όταν το παιδί φοβάται ότι θα τιμωρηθεί, θα πει ψέματα. Η τυραννική λοιπόν συμπεριφορά προς το παιδί και οι συχνές τιμωρίες, το αναγκάζουν να λέει ψέματα.
Τι μπορείτε να κάνετε ως γονείς:
- Να μην λέτε ψέματα οι ίδιοι.
- Να είναι η σχέση σας με το παιδί σας φιλικές και όχι καταδυναστευτικές, τυραννικές, ή πιεστικές.
- Να δουλεύετε καθημερινά για μία μονοιασμένη, αγαπημένη, με συντροφικότητα οικογένεια.
- Μη υποτιμάται το παιδί σας! Πάντα καταλαβαίνει και αντιλαμβάνεται κάθε κίνηση και πρόθεσή σας.
kalosdaskalos.blogspot.com
Πηγή: www.tlife.gr