Οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β΄ θα ανακοινωθούν αύριο τη Δευτέρα 25-6-2012 μετά τις 13:00 μ.μ. σε όλα τα Λύκεια της χώρας. Οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ-Β΄ θα μπορούν, μετά τις 13:00 μ.μ. της Δευτέρας, να βρίσκουν τη βαθμολογία τους και στην ιστοσελίδα http://results.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον 8-ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες. Στο μεταξύ ολοκληρώνονται σύντομα, από την μηχανογραφική υπηρεσία του ΥΠΔΒΜΘ, οι διαδικασίες επεξεργασίας των προφορικών και των γραπτών βαθμών για τον υπολογισμό του γενικού βαθμού πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όλων όσων έλαβαν μέρος στις φετινές εξετάσεις και οι σχετικές καταστάσεις θα αποσταλούν στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να προωθηθούν στα Γενικά Λύκεια αρμοδιότητάς τους, προκειμένου να εκδοθούν οι σχετικές ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ. Επίσης αναμένεται να εκδοθούν τα αποτελέσματα απόλυσης σε όλα τα Γενικά Λύκεια. Οι αντίστοιχες καταστάσεις στα ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄, αναμένεται να αποσταλούν τις αμέσως προσεχείς ημέρες, προκειμένου να εκδοθούν οι σχετικές ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ.

Εντός των επόμενων ημερών, επίσης, θα δοθούν στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία των γραπτών επιδόσεων για τους υποψηφίους, που πήραν μέρος στις εξετάσεις.

Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων συνεχίζονται κανονικά και η βαθμολόγηση των γραπτών έχει προγραμματιστεί να τελειώσει το ταχύτερο δυνατό.

Τέλος, υπενθυμίζεται για άλλη μία φορά ότι όλοι οι υποψήφιοι ΓΕΛ, ΕΠΑΛ-Β΄ και ΕΠΑΛ-Α΄ πρέπει να υποβάλουν οριστικά το μηχανογραφικό τους δελτίο μέχρι τις 5-7-2012 μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφάλειας (password) που δημιούργησαν φέτος στο Λύκειό τους και τον 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων.

Αν είσαι απόφοιτος Γενικού Λυκείου ή Επαγγελματικού Λυκείου – Ομάδα Β, κ


Posted Image

ανε κλικ εδω

για τις Οδηγίες Χρήσης της κατηγορίας σου.

Αντιστοίχως, αν είσαι υποψήφιος Επαγγελματικού Λυκείου – Ομάδα Α


Posted Image

κάνε κλικ εδώ

για το αντίστοιχο Εγχειρίδιο.

Μην ξεχνάς!! Το Μηχανογραφικό σου Δελτίο προτιμήσεων πρέπει να αποτυπώνει τις σχολές ή τμήματα Τριτοβάθμιας Εκαπίδευσης που επιθυμείς με τη σειρά που θέλεις.

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣΣύμφωνα με εγκύκλιο της υπουργού Παιδείας Φρ. Κιάου:

Οι βεβαιώσεις πρόσβασης στους αποφοίτους της Γ΄ Ημερήσιων Λυκείων και ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄), της Δ΄ Εσπερινών Λυκείων και εσπερινών ΕΠΑΛ(ΟΜΑΔΑ Β΄) καθώς και σε όσους κατόχους απολυτηρίου επανεξετάστηκαν φέτος στα μαθήματα της τελευταίας τάξης του Λυκείου δε θα χορηγηθούν,

πριν παραληφθούν από τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ(ΟΜΑΔΑ Β΄) οι μηχανογραφικές καταστάσεις (οι οποίες θα είναι διαφορετικές για τα ΓΕΛ και διαφορετικές για τα ΕΠΑΛ – ΟΜΑΔΑ Β΄) από τη Δ/νση Λειτουργικής Ανάπτυξης και Πληροφοριακών Συστημάτων του ΥΠΔΒΜΘ, στις οποίες θα αναγράφονται αναλυτικά όλα τα βαθμολογικά δεδομένα (προφορικοί βαθμοί τετραμήνων, μέσος όρος προφορικών, προσαρμογή προφορικού βαθμού, γραπτοί βαθμοί, βαθμοί πρόσβασης μαθημάτων και γενικός βαθμός πρόσβασης).

Οι καταστάσεις αυτές προγραμματίζεται να αποσταλούν μέχρι τις 27 Ιουνίου και οι σχετικές βεβαιώσεις θα χορηγηθούν αμέσως μόλις γίνει ο σχετικός έλεγχος των καταστάσεων αυτών με τα αντίστοιχα στοιχεία που διατηρούνται στα Λύκεια, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα παραλάβετε μαζί με τις καταστάσεις.


Υπενθυμίζεται ότι για τους υποψηφίους Εσπερινού Λυκείου, που έλαβαν μέρος στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, η Βεβαίωση Πρόσβασης χορηγείται εφόσον προσκομίσουν βεβαίωση του οικείου σχολείου από την οποία να προκύπτει ότι φοίτησαν και τις δύο τελευταίες τάξεις στο Εσπερινό Λύκειο, εκτός αν υπάγονται σε εξαιρέσεις (φοίτηση μόνο στην τελευταία τάξη) οπότε εκτός της βεβαίωσης φοίτησης υποβάλλεται κατά περίπτωση και:

ι. Ληξιαρχική πράξη θανάτου του ενός τουλάχιστον των γονέων ή

ιι. Απόφαση πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας υγειονομικής επιτροπής από την οποία να προκύπτει η άνω του 67% αναπηρία του ενός τουλάχιστον των γονέων ή του γονέα που έχει την επιμέλειά τους ή

ιιι. Βεβαίωση οικείου Λυκείου από την οποία να προκύπτει ότι ενεγράφησαν στην τελευταία τάξη του Εσπερινού Λυκείου μετά τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας τους ή ιv. Βεβαίωση οικείου φορέα ότι κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στην τελευταία τάξη του Εσπερινού Λυκείου ακολουθούσαν πρόγραμμα απεξάρτησης το οποίο λειτουργούσε τις προμεσημβρινές ώρες της ημέρας.

Επίσης για τους μαθητές ξένου σχολείου, που λειτουργεί στην Ελλάδα, οι οποίοι έλαβαν μέρος στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις αφού κατέθεσαν το απολυτήριο του ξένου σχολείου πριν την έναρξη των εξετάσεων, η Βεβαίωση Πρόσβασης χορηγείται εφόσον προσκομίσουν βεβαίωση της οικείας εκπαιδευτικής ή διπλωματικής αρχής της Χώρας της οποίας το πρόγραμμα σπουδών ακολουθεί το συγκεκριμένο Σχολείο, από την οποία να προκύπτει ότι ο συγκεκριμένος τίτλος δίδει τη δυνατότητα εισαγωγής σε Πανεπιστήμια της Χώρας αυτής. Ειδικά οι μαθητές της Ιταλικής Σχολής Αθήνας, της Ελληνογερμανικής Σχολής Αθήνας, της Ελληνογερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης και της Ελληνογαλλικής Σχολής Αγίας Παρασκευής οφείλουν, επιπλέον, να καταθέσουν αντίγραφο του απολυτηρίου τους.

Απόφαση της υπουργού μετά πό Γνωμοδότηση του ΝΣΚ για την απόδειξη πολυτεκνικής ιδιότητας για την ένταξη των υποψηφίων στις ειδικές περιπτώσεις

Τόσο οι Έλληνες πολίτες όσο και οι αλλοδαποί (που πληρούν τους όρους του άρθρου 5 του ν. 3454/2006) οι έχοντες βάσει του πιστοποιητικού οικογενειακής τους κατάστασης άνω των τριών ζώντα τέκνα, αλλά δεν διαθέτουν πιστοποιητικό της Α.Σ.Π.Ε.

για διάφορους λόγους (π.χ. υπέρβαση του ηλικιακού ορίου του πρώτου τέκνου τους), και δεν αποδεικνύουν έτσι την πολυτεκνική τους ιδιότητα, υπάγονται στην ειδική κατηγορία των τριτέκνων υποψηφίων πανελλαδικών εξετάσεων.

Αυτό προβλέπει Γνωμοσότηση του Νομικού συμβουλίου του Κράτους , την οποία έκανε δεκτή σήμερα η υπουργός Παιδείας Φρόσω Κιάου.

Συνεπώς, στις προαναφερθείσες περιπτώσεις οι υποψήφιοι υποβάλλουν τα

δικαιολογητικά που απαιτούνται στην ειδική περίπτωση των τριτέκνων, ς (πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, εκδοθέν εντός εξαμήνου πριν την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου και σχετικά τροποποιημένη υπεύθυνη δήλωση για τον αριθμό και το ονοματεπώνυμο των ζώντων τέκνων-Υπόδειγμα 2α).

Τι ισχύει για την υπαγωγή των υποψηφίων στις ειδικές περιπτώσεις (ορφανοί, πολύδυμα τέκνα, λόγους υγείας, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια, ανάπηροι)Α. ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ερ. Α1: Ποιοι εξαιρούνται της διαδικασίας έκδοσης κωδικού ασφαλείας ή υπαγωγής στις ειδικές περιπτώσεις;


Απ. Α1: Εξαιρούνται i) όσοι μαθητές της τελευταίας τάξης δεν συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά θα αποκτήσουν το απολυτήριό τους ενδοσχολικά (για οποιοδήποτε λόγο) και ii) οι υποψήφιοι για το 5% των θέσεων (υποψήφιοι με σοβαρές παθήσεις), που έχουν επιλέξει να μη συμμετέχουν σε πανελλαδικές εξετάσεις, για τους οποίους η διαδικασία υποβολής μηχανογραφικού υπολογίζεται για τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ερ. Α2: Πόσες ειδικές περιπτώσεις μπορεί να επιλέξει ο υποψήφιος;

Απ. Α2: Ο υποψήφιος μπορεί να επιλέξει μόνο μία από τις τρεις περιπτώσεις (πολυτέκνων, τριτέκνων, κοινωνικών κριτηρίων). Ο ενδιαφερόμενος, προκειμένου να αποφασίσει τι θα επιλέξει, μπορεί να λάβει υπόψη του τον αριθμό των επιπλέον θέσεων ανά περίπτωση που έχουν ανακοινωθεί για κάθε Σχολή (www.minedu.gov.gr, Δελτίο Τύπου 10.5.2012) (Βλ. επίσης και σχετική Ερ. Δ1 στη συνέχεια.)

Ερ. Α3: Ένας υποψήφιος μπορεί και πότε να αλλάξει την ειδική του περίπτωση, αν υπάγεται σε περισσότερες από μία ειδικές περιπτώσεις;

Απ. Α3: Στην ορισθείσα προθεσμία ο υποψήφιος κατόπιν αίτησής του μπορεί να αλλάξει ειδική περίπτωση με την προσκόμιση των σχετικών δικαιολογητικών. Εάν μετά τη λήξη προθεσμίας υποβολής των δικαιολογητικών προκύψει λόγος ένταξης υποψηφίων σε κάποια από τις άλλες ειδικές περιπτώσεις, τότε η σχετική τροποποιητική αίτηση μπορεί να υποβληθεί μέχρι και τη λήξη προθεσμίας υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου. 2

Ερ. Α4.: Αν καθυστερεί η έκδοση των σχετικών δικαιολογητικών για την ένταξη του υποψηφίου στις ειδικές περιπτώσεις, πώς θα λογίζεται εμπρόθεσμος;

Απ. Α4: Στην περίπτωση αυτή, στην προθεσμία που έχει οριστεί ο υποψήφιος υποβάλει μαζί με την αίτησή του υπεύθυνη δήλωση, όπου αναφέρει το λόγο της μη συνυποβολής των σχετικών δικαιολογητικών, τα οποία, όμως, οφείλει να προσκομίσει μόλις παραλάβει. Η σχετική αίτηση πρωτοκολλείται στο σχολείο και παραμένει σε εκκρεμότητα μέχρι την υποβολή όλων των δικαιολογητικών, οπότε θα μπορέσει να γίνει και η ηλεκτρονική κατηγοριοποίηση του υποψηφίου σε ειδική περίπτωση. Σε κάθε περίπτωση η ηλεκτρονική κατηγοριοποίηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και τη λήξη προθεσμίας υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου.

Ερ. Α5: Μπορεί στα σχολεία να θεωρηθεί το γνήσιο της υπογραφής στην υπεύθυνη δήλωση;

Απ. Α5: Εφόσον το πρόσωπο που συμπληρώνει την υπεύθυνη δήλωση υπογράφει ενώπιον του Διευθυντή Σχολείου και παρουσιάζει πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας (π.χ, αστυνομική ταυτότητα, άδεια οδήγησης), είναι δυνατή η θεώρηση της υπεύθυνης δήλωσης για το γνήσιο της υπογραφής από το Διευθυντή.

Ερ. Α6: Υπάρχει δυνατότητα μετεγγραφής μετά την επιτυχία μου σε κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα;

Απ. Α6: Όχι, δεν πραγματοποιούνται πλέον μετεγγραφές με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Έχουν καταργηθεί (άρ. 60 Ν. 3966/11). Ανεξάρτητα, λοιπόν, αν κάποιος έχει επιτύχει την εισαγωγή του σε κάποια Σχολή, ως υπαγόμενος ή μη σε κάποια ειδική περίπτωση, δεν μπορεί να μετεγγραφεί.


Β. ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ

Ερ. Γ1: Υπάρχει ηλικιακό όριο στους τρίτεκνους;

Απ. Γ1: Όχι, δεν υπάρχει ηλικιακή διάκριση για τα τρίτεκνα τέκνα και τα αδέρφια τους.

Ερ. Γ2: Η οικογενειακή κατάσταση παίζει ρόλο στους τρίτεκνους;

Απ. Γ2: Όχι, η ένταξη στην κατηγορία των τριτέκνων είναι ανεξάρτητη της οικογενειακής κατάστασης των τέκνων και των αδερφών τους (π.χ. άγαμα ή έγγαμα) 3

Γ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Ερ. Δ1: Παίζει ρόλο σε ποια υποπερίπτωση των κοινωνικών κριτηρίων υπάγεται ο υποψήφιος για την επιτυχία του σε κάποια Σχολή;

Απ. Δ1: Όχι, οι θέσεις κοινωνικών κριτηρίων είναι ενιαίες για όλες τις υποπεριπτώσεις (π.χ. σποαυδάζων/ουσα αδερφός/ή, ορφανός/ή, πολύδυμα τέκνα, θέματα υγείας συγγενών). Έτσι, αν κάποιος υποψήφιος εμπίπτει σε δύο υποπεριπτώσεις των κοινωνικών κριτηρίων, επιλέγει μόνο μία, με τα αντίστοιχα δικαιολογητικά, γνωρίζοντας ότι όλοι οι υποψήφιοι των κοινωνικών κριτηρίων διεκδικούν συνολικά τις ίδιες θέσεις των κοινωνικών κριτηρίων. (Βλ. επίσης και σχετική Ερ. Α2 παραπάνω.)

- ΑΔΕΛΦΟΣ/ΑΔΕΛΦΗ ΕΝΕΡΓΟΣ/Η ΦΟΙΤΗΤΗΣ/ΤΡΙΑ

Ερ. Δ2: Υποψήφιος με αδελφό/ή ενεργό φοιτητή θα περάσει/φοιτήσει οπωσδήποτε σε σχολή της πόλης όπου φοιτά ο/η αδελφός/ή;

Απ. Δ2: Όχι, οπωσδήποτε. Αυτό εξαρτάται από τη βαθμολογία του και τη βάση μορίων, όπως θα έχει διαμορφωθεί για την περίπτωσή του. Το bonus είναι ότι μπορεί να διεκδικήσει έναν επιπλέον αριθμό θέσεων ανεξάρτητα του τόπου που φοιτά ο αδερφός/ή.

Ερ. Δ3: Ποιος είναι ο ενεργός φοιτητής;

Απ. Δ3: Ισχύει ο τύπος ν+2 έτη, όπου ν ο αριθμός ετών που απαιτούνται για τη λήψη του τίτλου σπουδών, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών. Από τις Πανεπιστημιακές Σχολές έχει ζητηθεί να αναφέρεται ρητώς στο σχετικό πιστοποιητικό ότι πρόκειται για ενεργό φοιτητή του πρώτου κύκλου σπουδών

Ερ. Δ4: Ποιες Σχολές εξαιρούνται στην περίπτωση σπουδαζόντων αδελφών;

Απ. Δ4: Οι υποψήφιοι δεν μπορούν να καταταχθούν στην ειδική περίπτωση με αδελφό/ή φοιτητή, όταν ο αδερφός/ή σπουδάζει σε Στρατιωτικές Σχολές, Αστυνομικές Σχολές, Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), Σχολές Εξωτερικού.

-ΟΡΦΑΝΟΙ

Ερ. Δ5: Υπάρχει ηλικιακό όριο για τους ορφανούς;

Απ. Δ5:Όχι, δεν υπάρχει ηλικιακό όριο για τους ορφανούς.

Ερ. Δ6: Η οικογενειακή κατάσταση παίζει ρόλο στους ορφανούς;

Απ. Δ6: Όχι, η ένταξη στη σχετική ειδική περίπτωση είναι ανεξάρτητη της οικογενειακής κατάστασης του ορφανού (π.χ. άγαμος ή έγγαμος) 4

- ΛΟΓΟΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΥΓΓΕΝΩΝ

Ερ. Δ7: Οι υποψήφιοι με ποιους νεφροπαθείς συγγενείς υπάγονται στην ειδική περίπτωση;

Απ. Δ7: Υπάγονται οι υποψήφιοι με γονείς τέκνα, αδέρφια ή συζύγους νεφροπαθείς που υποβάλλονται στην αιμοκάθαρση. Δεν περιλαμβάνεται η περίπτωση νεφροπαθών που έχουν κάνει μεταμόσχευση.

Ερ. Δ8: Για τους τυφλούς παίζει ρόλο το ποσοστό αναπηρίας;

Απ. Δ8: Η περίπτωση αφορά τους τυφλούς, ως τέτοιους θεωρώντας αυτούς με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%.

Ερ. Δ9: Οι έχοντες συγγενή κωφό υπάγονται σε ειδική περίπτωση;

Απ. Δ9: Ναι, οι υποψήφιοι με γονείς τέκνα, αδέρφια ή συζύγους κωφούς, με ολική απώλεια ακοής, εντάσσονται στην ειδική υποπερίπτωση των κωφαλάλων.

- ΠΟΛΥΔΥΜΑ ΤΕΚΝΑ

Ερ. Δ10: Τα δίδυμα τέκνα είναι πολύδυμα τέκνα;

Απ. Δ10: Ναι, η περίπτωση των διδύμων τέκνων, εφόσον συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, υπάγεται στην ευρύτερη περίπτωση των πολύδυμων τέκνων και μάλιστα ανήκουν σε αυτήν κατεξοχήν, αφού τα τρίδυμα ή τετράδυμα κ.λπ τέκνα μπορούν να επιλέξουν είτε αυτή την ειδική περίπτωση είτε την ειδική περίπτωση των τρίτεκνων ή πολύτεκνων αντίστοιχα.

Ερ. Δ11: Τα δίδυμα τέκνα θα περάσουν/φοιτήσουν οπωσδήποτε σε Σχολές της ίδιας περιοχής;

Απ. Δ11: Όχι, οπωσδήποτε. Αυτό εξαρτάται από τις προτιμήσεις τους και πρωτίστως από τις βαθμολογίες τους και τις βάσεις μορίων όπως θα έχουν διαμορφωθεί στις περιπτώσεις τους. Ως υπαγόμενοι στις ειδικές περιπτώσεις διεκδικούν ένα ποσοστό θέσεων παραπάνω, ανεξάρτητα, όμως, ο ένας από τον άλλο.


Με ανακοίνωση που αναμένεται να κάνει το υπ. Παιδείας θα καλέσει τους υποψηφίους που συμμετέχουν φέτος στις πανελλαδικές και επιθυμούν να δουν τα γραπτά τους να υποβάλουν αιτήσεις από 15- 30 Σεπτεμβρίου να δουν τα γραπτά τους.Ειδικότερα , σύμφωνα με απόφαση του υπ. Οικονομίας , οι συμμετέχοντες στις πανελλαδικές θα υποχρεώνονται στην καταβολή παραβόλων για την επίδειξη των γραπτών δοκιμίων των Πανελληνίων Εξετάσεων ως εξής:

1. Πενήντα ευρώ (50,00 €) για την επίδειξη έως τριών (3) γραπτών δοκιμίων Πανελληνίων Εξετάσεων.

2. Ογδόντα ευρώ (80,00 €) για την επίδειξη περισσοτέρων των τριών (3) γραπτών δοκιμίων Πανελληνίων Εξετάσεων.

Τα παραπάνω ποσά θα εισπράττονται από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) στον ΚΑΕ 3743 με κατονομασία «παράβολα επίδειξης γραπτών δοκιμίων Πανελληνίων Εξετάσεων (αρθ. 22 ν. 3475/2006 όπως ισχύει)».

Το esos.gr δημοσιεύει τη σχετική υπουργική απόφαση η οποία καθορίζει τη διαδικασία επίδειξης των γραπτών δοκιμίων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Ειδικότερα η υπουργική απόφαση έχει ως εξής:

Άρθρο 1

Έκταση εφαρμογής

1. Οι διατάξεις της παρούσας απόφασης εφαρμόζονται κάθε ακαδημαϊκό έτος που έπεται της συμμετοχής των

υποψηφίων σε πανελλήνιες εξετάσεις για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αναφέρονται σε γραπτά δοκίμια για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και αφορούν απόφοιτους Γενικού Λυκείου ή ΕΠΑΛ ή Τ.Ε.Ε. ή άλλου αντίστοιχου σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

2. Οι υποψήφιοι λαμβάνουν γνώση των γραπτών τους δοκιμίων με επίδειξη σε φωτοτυπία. Ειδικά για τα γραπτά δοκίμια των ειδικών μαθημάτων (Ελεύθερο και Γραμμικό σχέδιο, Ξένες Γλώσσες, Αρμονία και Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων), των μαθημάτων «Αρχιτεκτονικό Σχέδιο» και «Γραφιστικές Εφαρμογές» καθώς και για όλα τα γραπτά δοκίμια των ειδικών κατηγοριών, όπως αυτές περιγράφονται στις διατάξεις των παραγράφων 1, 2 και 3 του άρθρου 1, της υπ’ αριθμ. Φ. 151/20049/Β6(ΦΕΚ 272 Β΄/1.3.2007) υπουργικής απόφασης, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, οι υποψήφιοι λαμβάνουν γνώση με επίδειξη του πρωτοτύπου.

Άρθρο 2

Τρόπος, χρόνος και τόπος υποβολής της αίτησης των υποψηφίων.

1. Κάθε υποψήφιος του άρθρου 1 της παρούσας που επιθυμεί να λάβει γνώση με επίδειξη των γραπτών του δοκιμίων σύμφωνα με την παράγραφο 2, του άρθρου 1 της παρούσης, υποβάλλει αίτηση ο ίδιος ή ο νόμιμα εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του στη Διεύθυνση ή στο Γραφείο Δ.Ε. ή Ε.Ε. όπου υπάγεται το σχολείο στο οποίο κοινοποιήθηκαν οι βαθμοί των μαθημάτων του που εξετάστηκε σε πανελλαδικό επίπεδο. Ειδικά για τους αποφοίτους Β΄ κύκλου των Τ.Ε.Ε. και ΕΠΑ.Λ.−ΟΜΑΔΑ Α΄, η αίτηση υποβάλλεται στο Γραφείο Ε.Ε. ή στη Διεύθυνση Δ.Ε. που υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο για εισαγωγή σε Τμήματα των Τ.Ε.Ι.

2. α) Οι αιτήσεις υποβάλλονται κάθε χρόνο αποκλειστικά το μήνα Σεπτέμβριο του έτους που οι υποψήφιοι πήραν μέρος στις εξετάσεις.

β) Αν πρόκειται για γραπτά δοκίμια υποψηφίων που λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες όπως αυτές περιγράφονται στις διατάξεις των παραγράφων 1, 2 και 3 του άρθρου 1, της υπ’ αριθμ. Φ. 151/20049/Β6 (ΦΕΚ 272 Β΄/1.3.2007) υπουργικής απόφασης όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, τότε οι αιτήσεις υποβάλλονται απευθείας στη Διεύθυνση Λειτουργικών Υποδομών Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών, Τμήμα Γ΄ του ΥΠΕΠΘ εντός του μηνός Οκτωβρίου του έτους που οι υποψήφιοι πήραν μέρος στις εξετάσεις.

3. Στην αίτηση υποψηφίου αναγράφονται τα πλήρη ονομαστικά του στοιχεία (επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο,

μητρώνυμο), ο κωδικός αριθμός με τον οποίο συμμετείχε στις πανελλήνιες εξετάσεις, το μάθημα ή τα μαθήματα για τα οποία επιθυμεί να λάβει γνώση των γραπτών του δοκιμίων με επίδειξη σε φωτοτυπία και τηλέφωνο επικοινωνίας. Μαζί με την αίτηση καταβάλλεται και σχετικό παράβολο ανάλογα με τον αριθμό των γραπτών των οποίων ζητά την επίδειξη, η αξία του οποίου καθορίζεται με κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Άρθρο 3

Συγκέντρωση αιτήσεων, διαδικασία επίδειξης γραπτών δοκιμίων

1. Στις 15 και στις 30 Σεπτεμβρίου, σε κάθε Διεύθυνση και Γραφείο Δ.Ε. ή Ε.Ε. όπου έχουν υποβληθεί αιτήσεις,

[size=5]συντάσσεται συγκεντρωτική κατάσταση κατά Διεύθυνση και κατά Γραφείο με τα στοιχεία των υποψηφίων καθώς και τα μαθήματα για τα οποία ενδιαφέρονται να λ