Της Χαράς Καλημέρη
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση των φετινών αποτελεσμάτων εισαγωγής στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας. Μέσα στη μεθεπόμενη εβδομάδα, πιθανότατα στις 27 ή 28 Αυγούστου, το υπουργείο Παιδείας θα δώσει στη δημοσιότητα τις βάσεις εισαγωγής, βάζοντας τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων.
Από τα τελευταία στοιχεία για τις προτιμήσεις των υποψηφίων στα μηχανογραφικά δελτία σε συνδυασμό με τις βαθμολογικές επιδόσεις τους στις πανελλαδικές εξετάσεις, επιβεβαιώνεται ότι οι βάσεις θα κινηθούν με διαφορετικές «ταχύτητες» όχι μόνο μεταξύ των επιστημονικών πεδίων, αλλά ακόμα και ανάμεσα σε σχολές του ίδιου πεδίου.
Ενδεικτικά, πτώση αναμένεται στις πολυτεχνικές και φυσικομαθηματικές σχολές, ενώ άνοδος σε νομικές και τμήματα φιλολογίας και ψυχολογίας. Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν οι βάσεις στις περιζήτητες ιατρικές, ενώ μικρές αυξομειώσεις θα έχουν οι οικονομικές σχολές. Όσο για τις αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές, αναμένεται να πάρουν την? ανηφόρα καθώς, ως οι μόνες που υπόσχονται σίγουρο μισθό, συγκεντρώνουν την προτίμηση πάρα πολλών υποψηφίων.
H «ΗτΣ» δημοσιεύει τις εκτιμήσεις του εκπαιδευτικού – αναλυτή κ. Στράτου Στρατηγάκη σχετικά με τη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής σε 100 τμήματα ΑΕΙ και από τα πέντε επιστημονικά πεδία. Οι εκτιμήσεις προκύπτουν από την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων (φετινών και προηγούμενων ετών) του υπουργείου Παιδείας και, εκτός κι αν υπάρξουν θεαματικές ανατροπές, αναμένεται να υπάρξει διακύμανση σε εύρος + ή – 100 μορίων από την εκτίμηση της βάσης κάθε τμήματος.
Από την ανάλυση των στοιχείων, ο κ. Στρατηγάκης έχει καταλήξει σε πέντε βασικά συμπεράσματα:
1 Σπουδές κοντά στην οικογενειακή εστία.
Λόγω της οικονομικής κρίσης, πολλές οικογένειες έχουν θέσει περιορισμό για φοίτηση των παιδιών τους στην πόλη διαμονής τους, με αποτέλεσμα να αναμένεται άνοιγμα της «ψαλίδας» μεταξύ σχολών με ίδιο αντικείμενο στο κέντρο και την περιφέρεια. Ενδεικτικά, πέρυσι η βάση του Μαθηματικού Αθήνας διέφερε από τη βάση του Μαθηματικού στη Σάμο κατά περίπου 3.000 μόρια. Φέτος, η διαφορά τείνει να αυξηθεί. Βεβαίως, πρέπει να σημειωθεί ότι η επιλογή σπουδών κοντά στην οικογενειακή εστία γίνεται μόνο σε περιοχές της χώρας όπου υπάρχουν πολλές επιλογές σχολών
2 Περιζήτητες σπουδές να “ναι κι… όπου να “ναι.
Από τον παραπάνω «κανόνα» εξαιρούνται οι περιζήτητες σχολές, όπως Ιατρικές, Νομικές και Πολυτεχνεία καθώς όσοι τις επιλέγουν είναι έτοιμοι να μεταναστεύσουν μέχρι την άλλη άκρη της Ελλάδας ή στο εξωτερικό. Γι” αυτό, η ψαλίδα ανάμεσα σε ομοειδείς σχολές του κέντρου και της περιφέρειας θα ανοίξει περισσότερο στις μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές και λιγότερο στις περιζήτητες.
3 «Στροφή» από τα Παιδαγωγικά στις Νομικές.
Το φαινόμενο αυτό που ξεκίνησε πριν το 2010 λόγω της δραστικής μείωσης διορισμών των εκπαιδευτικών, αναμένεται να ενταθεί φέτος. Οι νέοι επιλέγουν να στραφούν στις παραδοσιακές επιστήμες που παρέχουν πτυχία με επαγγελματικά δικαιώματα, παρά τον κορεσμό των αντίστοιχων επαγγελμάτων στη χώρα μας, καθώς μπορούν να τους ανοίξουν το δρόμο για εργασία και στο εξωτερικό.
4 Στρατός και Αστυνομία για λόγους… ασφάλειας.
Εκτίναξη των βάσεων, ακόμη και άνω των 1.000 μορίων, αναμένεται να φέρει η μεγάλη μείωση των θέσεων στις σχολές αστυφυλάκων σε μόλις 500 φέτος έναντι 1.300 πέρυσι. Ανοδικά, αναμένεται να κινηθούν και οι στρατιωτικές σχολές. Σημειώνεται ότι, προς έκπληξη πολλών, πέρυσι τη μεγαλύτερη αύξηση στις πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων είχαν οι σχολές του εμπορικού ναυτικού.
5 Σπουδές ανάλογα με τις σημερινές ανάγκες της αγοράς.
Η κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική αγορά εργασίας καθορίζει περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά φέτος την επιλογή των σπουδών. Όμως, φαίνεται πως λαμβάνονται υπόψη μόνο οι σημερινές επαγγελματικές προοπτικές και όχι οι αλλαγές που θα υπάρξουν μετά από περίπου επτά χρόνια τα οποία, κατά μέσο όρο, απαιτούνται για την ολοκλήρωση των σπουδών. Λόγω της καθίζησης του κατασκευαστικού κλάδου, φέτος αναμένεται μείωση στη ζήτηση των πολιτικών μηχανικών.