Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για τις βάσεις 2021 θα μείνουν 15.000 με 20.000 κενές θέσεις ενώ ένας αριθμός περί τα 8000 άτομα θα στραφεί προς τα ΙΕΚ, στα οποία εφέτος οι υποψήφιοι μπορούν να διεκδικήσουν μία θέση, μέσω της κατάθεσης δεύτερου μηχανογραφικού δελτίου. Η θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που καθορίζεται με ευθύνη των Πανεπιστημίων είναι μέτρο το οποίο μπορεί να στερήσει την είσοδο στις σχολές υποψηφίων με βαθμούς 2, 3 και 4 ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα ανεβάσει το επίπεδο των πανεπιστημιακών σπουδών στις οποίες ούτως ή άλλως οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι δεν θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν, καθώς η πλειονότητα ακόμα και όταν κατάφερνε να αποκτήσει την φοιτητική ιδιότητα δεν αποφοιτούσε τελικά.

Tο όριο εισαγωγής στα πανεπιστήμια για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος όπως προκύπτει από την επεξεργασία των επιδόσεων στις Πανελλαδικές είναι στο 1ο επιστημονικό πεδίο το 8,89, στο 2ο επιστημονικό πεδίο 9,40, στο 3ο επιστημονικό πεδίο 9,61, και στο 4ο επιστημονικό πεδίο το 8,82, που αποτελεί και το «κατώφλι» για να αποκτήσει ο υποψήφιος την πολυπόθητη φοιτητική ιδιότητα.

Λόγω της ΕΒΕ θα δημιουργηθεί τεχνητή άνοδος σε εκατοντάδες σχολές με αποτέλεσμα να υπάρξουν χιλιάδες κενές θέσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα υπάρξουν πολλά τμήματα κυρίως σε Περιφερειακά Πανεπιστήμια από αυτά που είχαν χαμηλή βάση εισαγωγής, που θα δουν άδεια έδρανα, καθώς όπως εκτιμάται θα υπάρξουν τμήματα που από 200 θέσεις δεν θα συμπληρωθούν οι 180.

Δείτε αναλυτικά στο ipaidia.gr