ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. «Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ» - ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ - Διδασκαλία της 2ης ξένης γλώσσας : απαιτούμε να είναι θέμα επιλογής και όχι επιβολής!

{ad}
H εφαρμογή της ΥΑ με αρ. 7069/Δ1/26-4-2016, με τους περιορισμούς που θέτει για τη δημιουργία και λειτουργία τμημάτων 2ης ξένης γλώσσας, στην ουσία αφαιρεί από τους μαθητές του Δημοτικού το δικαίωμα να διδαχθούν την ξένη γλώσσα της επιλογής τους και οδηγεί στη σύσταση αποκλειστικά γαλλόφωνων ή γερμανόφωνων τάξεων και σχολείων.

Η αριθμητική και συχνά οριακή πλειοψηφία της εκάστοτε επιλεγόμενης γλώσσας, ο ελάχιστος αριθμός μαθητών (14) που απαιτείται για τη δημιουργία τμήματος, ο περιορισμός ότι «ο αριθμός των παράλληλων τμημάτων Γλώσσας δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αριθμό των υφιστάμενων τμημάτων γενικής παιδείας», καθώς και το γεγονός ότι «αν μέχρι την 1η Οκτωβρίου του σχολικού έτους δεν έχει καλυφθεί η θέση του εκπαιδευτικού της ξένης γλώσσας, που επιλέχθηκε από τις δηλώσεις προτίμησης, τότε οι μαθητές/τριες διδάσκονται την ξένη γλώσσα για την οποία υπάρχουν διαθέσιμες διδακτικές ώρες σε επίπεδο οικείας Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης", είναι τα κριτήρια που καθορίζουν ποια 2η ξένη Γλώσσα θα διδαχθούν οι μαθητές.

Με βάση τα παραπάνω η 2η ξένη γλώσσα παύει να είναι θέμα επιλογής αλλά επιβάλλεται ανάλογα με το τι εξυπηρετεί καλύτερα τη «διαχείριση του εργατικού δυναμικού» και τον «εξορθολογισμό του κόστους της Εκπαίδευσης», σύμφωνα με τις επιταγές Ε.Ε. και Ο.Ο.Σ.Α, που ακολουθεί πιστά η εκάστοτε κυβερνητική πολιτική.

Ενώνοντας για άλλη μια φορά τη φωνή μας με τους εκατοντάδες συλλόγους γονέων την ΑΣΓΜΕ και τις επιστημονικές ενώσεις των συναδέλφων των ξένων γλωσσών,
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση ανάκληση των Υπουργικών Αποφάσεων που αφορούν τη συγκρότηση των τμημάτων 2ης Ξένης Γλώσσας μιας και ορισμένες Δ/νσεις στη Δ.Ε. δρομολογούν ήδη αλλαγές ως προς τη συγκρότηση των ξενόγλωσσων τμημάτων σύμφωνα με τις προτιμήσεις και τις δηλώσεις των μαθητών.

Το Δ.Σ. του συλλόγου μας στην προσπάθειά του να συμβάλει στην όσο το δυνατό καλύτερη καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν
οι συνάδελφοι των ξένων γλωσσών και την προώθηση των ιδιαίτερων αιτημάτων τους διοργανώνει σύσκεψη και τους καλεί
την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017 στις 5.30 μ.μ.
στα γραφεία του συλλόγου στο 9ο Δ.ΣΧ. Ν.Ιωνίας
οδός Μουταλάσκη 64, Καλογρέζα
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΜΕΡΤΖΟΓΛΟΥ ΝΤΙΑΝΑ ΛΙΑΚΟΥ