Χαρακτηρίζοντας τη 17χρονη Αλεξία Παπαϊωάννου ως "το καμάρι της Ελλάδας", το περιοδικό Spiegel φιλοξενεί εκτενές αφιέρωμα στην "πρώτη" των πανελληνίων εξετάσεων που θα συνεχίσει τις σπουδές της στη Γερμανία. ( news247 )
Στο άρθρο του γερμανικού περιοδικού, ο συντάκτης επισημαίνει ότι οι φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν στην Ελλάδα δεν μπορούν να χαλαρώσουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς οι αιτήσεις στα πανεπιστήμια για αυτούς ενέχουν την προοπτική της απογοήτευσης.
"Ο αριθμός των θέσεων σε σχολές όπως η Νομική και η Ιατρική είναι πολύ μικρός παρά το γεγονός ότι οι νέοι παλεύουν σαν λιοντάρια", επισημαίνεται >.
Η Αλεξία που πήρε εξαιρετικά αποτελέσματα στις πανελλήνιες μπορεί, όπως αναφέρεται, να είχε τη δυνατότητα να επιλέξει όποια σχολή επιθυμεί, αλλά εκείνη έχει άλλα σχέδια, καθώς θέλει να σπουδάσει στη Γερμανία, τη Χαϊδελβέργη και το Μόναχο.
"Αυτή η απόφαση έχει προκαλέσει κατακραυγή. Φαίνεται πως στην ελληνική κοινή γνώμη δεν αρέσει ότι ένα από τα λαμπρότερα μυαλά της χώρας προτιμά την πανίσχυρη Γερμανία", σχολιάζει ο συντάκτης.
Μάλιστα στο αφιέρωμα του περιοδικού φιλοξενούνται και τίτλοι από ελληνικά πρωτοσέλιδα και το πώς παρουσίασαν την είδηση της φυγής της 17χρονης Αλεξίας.
"Για να είμαι ειλικρινής, έμεινα έκπληκτη από την προσοχή των μέσων ενημέρωσης. Οι φίλοι μου αστειεύονται και με πολιορκούν με τηλεφωνήματα και e-mails", δηλώνει η μαθήτρια στο γερμανικό περιοδικό και αποκαλύπτει ότι δεν είχε σκοπό να φύγει από την Ελλάδα πριν από ένα χρόνο αλλά άλλαξε γνώμη τους τελευταίους 12 μήνες.
"Όπως και οι περισσότεροι άνθρωποι της ηλικίας μου, ανησυχώ λόγω της κρίσης και για το μέλλον", εξηγεί, τονίζοντας πως και οι γονείς της, παρόλο που είναι μοναχοπαίδι, την ενθάρρυναν πολύ προς αυτή την κατεύθυνση.
"Η Αλεξία θα ενταχθεί σύντομα στην ομάδα των χιλιάδων νέων Ελλήνων φοιτητών που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους. 50.000 Έλληνες, σύμφωνα με τη μελέτη του ΟΟΣΑ, είναι στο εξωτερικό και 7.000 από αυτούς είναι εγγεγραμμένοι σε γερμανικά πανεπιστήμια.
Σύμφωνα πάντα με τον ΟΟΣΑ, 34.000 Έλληνες μετανάστευσαν στη Γερμανία το 2012, ποσοστό αυξημένο κατά 70% από πέρυσι.
Πριν από την κρίση, οι νέοι συνήθως πήγαιναν στο εξωτερικό για να σπουδάσουν μόνον εφόσον δεν είχαν πετύχει την εισαγωγή τους σε ελληνικό πανεπιστήμιο.
Τώρα, πολλοί ψάχνουν το εισιτήριο για μια καλύτερη ζωή. Πολλοί γονείς ενθαρρύνουν τα παιδιά τους, ακόμη και να εγκαταλείψουν τη χώρα συνολικά", επισημαίνεται στο δημοσίευμα.