Ελάχιστα αυξημένος θα είναι φέτος ο αριθμός των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Συγκεκριμένα, 76.094 υποψήφιοι αναμένεται να καταλάβουν μια θέση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, όταν πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός ανήλθε στους 74.440.
Το υπουργείο Παιδείας φαίνεται ότι έριξε ιδιαίτερο βάρος στις ειδικές κατηγορίες, καθώς θα δοθούν επιπλέον θέσεις για τους τριτέκνους, πολυτέκνους και όσους πληρούν συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια σε ποσοστό 15,9% του συνολικού αριθμού των εισακτέων. Ο αντίστοιχος αριθμός την περσινή χρονιά ήταν αρκετά χαμηλότερος, 10,8%, ενώ αν προστεθεί και το 3% που δίνεται στους αποφοίτους παλαιότερων ετών, που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες, το συνολικό ποσοστό ανεβαίνει κατά πολύ.
Υπενθυμίζεται ότι από φέτος καταργείται το ηλικιακό όριο των 26 ετών και το εισοδηματικό όριο για όσους ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες. Ετσι, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας τα διευρυμένα κριτήρια θα έχουν αναδρομική ισχύ για τους αποφοίτους του 2011. Για τον λόγο αυτό έχει προβλεφθεί να δοθούν επιπλέον θέσεις για τη συγκεκριμένη κατηγορία, που έχουν υπολογιστεί στο 3% επί του συνόλου των εισακτέων.
Φέτος, πάντως, οι υποψήφιοι θα βρουν στο μηχανογραφικό που θα κληθούν να συμπληρώσουν μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις και το Τμήμα της Κοινωνικής Θεολογίας που είχε αφαιρεθεί πέρυσι με απόφαση του πρώην υφυπουργού Παιδείας Γιάννη Πανάρετου. Δεν θα βρουν, ωστόσο, τα 11 Τμήματα ΤΕΙ που επίσης είχαν αφαιρεθεί πέρυσι, καθώς το υπουργείο Παιδείας εμμένει στην απόφαση για σταδιακό κλείσιμό τους.
Αλλαγές στα ΕΠΑΛ
Την ίδια ώρα, αλλαγές φέρνει η επόμενη χρονιά στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) με απόφαση της Εύης Χριστοφιλοπούλου, υφυπουργού Παιδείας. Μαθηματικά και Νεοελληνική Γλώσσα θα εξετάζονται προφορικά και γραπτά και ο τελικός βαθμός θα προκύπτει από τον μέσο όρο της προφορικής και της γραπτής δοκιμασίας. Ακόμα, στην αρχή κάθε έτους για την α΄ τάξη των ΕΠΑΛ θα διεξάγεται υποχρεωτικά έως τις 15 Οκτωβρίου γραπτή διαγνωστική δοκιμασία για να διαπιστωθεί το επίπεδο των βασικών γνώσεων των μαθητών.
Η ερευνητική εργασία μπαίνει κανονικά στο ωρολόγιο πρόγραμμα και ο βαθμός σε αυτή θα μετράει αντίστοιχα με αυτόν στα υπόλοιπα μαθήματα. Θα πραγματοποιείται κάθε τετράμηνο και οι ομάδες θα παρουσιάζουν την εργασία τους στο τέλος του τετραμήνου σε εκδήλωση που θα διοργανώνει το ΕΠΑΛ όπου φοιτούν.
Εύη Πανταζοπούλου
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ipaideia.gr