Καταργούνται τέσσερα πανεπιστημιακά ιδρύματα και 100 τμήματα, δημιουργούνται υπερ-πανεπιστήμιο και υπερ-ΤΕΙ στην Αττική
Κατάργηση τεσσάρων περιφερειακών πανεπιστημίων, ίδρυση δύο νέων υπερ-ιδρυμάτων στην Αθήνα μέσω συγχωνεύσεων των υπαρχόντων πανεπιστημίων και ΤΕΙ και ξεκαθάρισμα περίπου 100 σχολών ιδίως των ΤΕΙ, περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων το σχέδιο Αθηνά για τις συγχωνεύσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το οποίο ανακοινώνεται σήμερα.
Από το ερχόμενο έτος ο ακαδημαϊκός χάρτης της χώρας θα ανασχηματιστεί πλήρως, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που ανακοινώνει το μεσημέρι ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος. Το σχέδιο Αθηνά για το οποίο χθες ο υπουργός Παιδείας ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα και εκπροσώπους των Ανεξάρτητων Ελλήνων, θα δοθεί κατόπιν σε δημόσια διαβούλευση για 45 ημέρες προκειμένου τα ιδρύματα να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους.
ΟΙ 5 ΑΛΛΑΓΕΣ.Σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», οι 5 βασικότερες αλλαγές, μεταξύ των άλλων, θα είναι οι εξής:
1. Καταργούνται 4 περιφερειακά ιδρύματα τα οποία διοικούνται εδώ και αρκετά χρόνια από διοικούσες επιτροπές και δεν έχουν αποκτήσει ακόμα την αυτονομία των πανεπιστημίων. Πρόκειται για τα πανεπιστήμια Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας καθώς και για το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Οι φοιτητές και εκπαιδευτικοί αυτών των ιδρυμάτων θα απορροφηθούν σε γειτονικά. Για παράδειγμα, τα 3 τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας λειτουργούσαν μέχρι την ίδρυσή του (το 2009) ως τμήματα της Σχολής Διαχείρισης Φυσικών πόρων και Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με έδρα το Αγρίνιο.
2. Οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων θα γίνουν σε επίπεδο περιφερειών. Από τα ΤΕΙ θα μείνει μόνο ένα σε κάθε περιφέρεια. Τα τμήματα που θα απομείνουν θα ενταχθούν σε σχολές.
3. Ειδικά στα ΤΕΙ, στο στόχαστρο των συγχωνεύσεων μπαίνουν και οι Σχολές Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ), στις οποίες επέρχονται οριζόντιες περικοπές προκειμένου να περιοριστούν σε 7-8 το πολύ.
4. Δεν θα λειτουργήσουν από το επόμενο έτος πάνω από 100 τμήματα, στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Πρόκειται κυρίως για εκείνα που δεν έχουν ίδιες υποδομές ούτε αρκετούς καθηγητές, βρίσκονται χαμηλά στις προτιμήσεις των υποψηφίων και οι περισσότεροι φοιτητές τους εισάγονται με βαθμούς κάτω από τη βάση. Τα τμήματα που θα απομείνουν καθώς και όσα θα αλλάξουν γνωστικό αντικείμενο, στόχος είναι - ειδικά στα περιφερειακά ιδρύματα - να συνδέονται με τις τοπικές αναπτυξιακές προοπτικές.
5. Στην Αθήνα, η μεγαλύτερη αλλαγή αφορά τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά σε ένα υπερ-ίδρυμα που θα μετονομαστεί πιθανότατα σε Αττικό ΤΕΙ και τη συγχώνευση όλων των πανεπιστημίων, πλην του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σε έναν τρίτο πόλο, δηλαδή σε ένα υπερ-πανεπιστήμιο «5 σε 1», το οποίο θα στελεχώνεται από το Οικονομικό (πρώην ΑΣΟΕΕ), το Γεωπονικό, το Χαροκόπειο, το Πανεπιστήμιο Πειραιά και το Πάντειο.
ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ.Ο κ. Αρβανιτόπουλος, αναμένεται να ανακοινώσει ότι θα ληφθεί μέριμνα για τους ήδη φοιτώντες στα υπό κατάργηση και συγχώνευση ιδρύματα και τμήματα προκειμένου να ολοκληρώσουν ομαλά τις σπουδές τους. Επίσης θα αναφερθεί στο πώς θα οργανωθούν οι ενοποιήσεις με δεδομένες τις εκλογές Συμβουλίων Διοίκησης που έχουν ήδη γίνει ξεχωριστά στα υπό συγχώνευση ιδρύματα και στο πώς θα συνεχιστούν οι σπουδές των φοιτητών χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν σημαντικά. Αναμένεται να τονίσει ακόμα ότι οι συγχωνεύσεις δεν θα οδηγήσουν σε απολύσεις εκπαιδευτικού ή διοικητικού προσωπικού ούτε σε δραματική μείωση εισακτέων.
Ωστόσο για το τελευταίο θέμα, εκτιμάται ότι θα επαναβεβαιώσει την πρόθεσή του για επαναφορά της βάσης του δέκα από τις ερχόμενες εξετάσεις, κάτι που από μόνο του θα περιορίσει κατά αρκετές χιλιάδες τους εισακτέους το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.
Λίγος ο χρόνος για τα Μηχανογραφικά
Ενα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι ότι με την προθεσμία των 45 ημερών που δίνει στα ιδρύματα για τη διαβούλευση, λιγοστεύει ασφυκτικά ο χρόνος που απομένει προκειμένου να τυπωθούν με βάση τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη τα μηχανογραφικά δελτία που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι μετά τις εξετάσεις του Ιουνίου. Παρότι τα μηχανογραφικά δελτία εκτυπώνονται τον Μάρτιο, οι επιτελείς του υπουργείου επιμένουν πως δεν υπάρχει θέμα αναβολής της μεταρρύθμισης για το επόμενο έτος και τονίζουν ότι θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά ώστε οι αλλαγές να ισχύσουν από φέτος.Πέντε αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη
- Τέλος εποχής για 4 περιφερειακά ιδρύματα με διοικούσες επιτροπές
- Ενα ΤΕΙ σε κάθε περιφέρεια
- Νυστέρι στις Σχολές Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ) των ΤΕΙ
- Κόβονται περισσότερα από 100 τμήματα συνολικά
- Ενα υπερ-ΤΕΙ και ένα υπερ-πανεπιστήμιο στην Αθήνα με συγχωνεύσεις των υπαρχόντων (πλην ΕΜΠ και ΕΚΠΑ)
ΤΑ ΝΕΑ