του Γιώργου Κόκουβα
Βία; Στην εποχή μας; Δυστυχώς, η βία δεν έχει εποχή. Οι αριθμοί που συγκεντρώνει ο ΟΗΕ και η Παγκόσμια Τράπεζα Δεδομένων το πιστοποιούν: σχεδόν το 70% των γυναικών θα υποστούν κάποια στιγμή στην ζωή τους βία. Μάλιστα, οι γυναίκες ηλικίας 15-44 διατρέχουν περισσότερο τον κίνδυνο βιασμού και «οικιακής» βίας παρά αυτόν του καρκίνου, του αυτοκινητιστικού δυστυχήματος, του πολέμου και της ελονοσίας. Διαλύσαμε ήδη το «συννεφάκι» των ψευδαισθήσεων του «πολιτισμένου» 21ου αιώνα ή χρειάζεστε κι άλλα στοιχεία για να πειστείτε;
Αντί για στοιχεία, ψάχνουμε για… εξηγήσεις. Μας τις δίνει ο κλινικός ψυχολόγος κ. Νικόλαος Τάκης, ο οποίος μας μιλά για το ψυχολογικό «φόντο» στο σκηνικό της «οικιακής» βίας προς τις γυναίκες, αλλά και η ειδική σύμβουλος της Γενικής Γραμματείας για την Ισότητα των Φύλων, κ. Άννη Καβαδία.
Ο ψυχισμός της βίας
«Η ενδοοικογενειακή βία χωρίζεται στην συζυγική, την «οικιακή» και την βία προς τα παιδιά», ξεκαθαρίζει ο κλινικός ψυχολόγος, κ. Τάκης. Στο είδος της βίας που υφίσταται η γυναίκα από τον σύντροφο/σύζυγό της, όπως μας λέει, πρέπει να διαχωρίσουμε τις εξής περιπτώσεις για να κατανοήσουμε το φαινόμενο: Αυτές που αφορούν σχέσεις στις οποίες η βία υπάρχει από την αρχή και εκείνες στις οποίες ο άνδρες γίνεται ξαφνικά βίαιος.
«Στις τελευταίες, πίσω από την βίαιη συμπεριφορά του άνδρα κρύβονται πολλά, τα οποία ωστόσο είναι πάντα πραγματικά», τονίζει ο κ. Τάκης, που αναφέρει πως κάθε περίπτωση και κάθε προσωπικότητα είναι διαφορετική, γι’ αυτό η «διάγνωση» δεν μπορεί παρά να είναι εξατομικευμένη. Υπάρχουν εκείνοι οι «θύτες» που είναι συστηματικοί, αλλά και αυτοί που ξεκινούν από την δειλία και τον φόβο και τελικά εκφράζονται βίαια, αλλά νιώθουν τύψεις γι’ αυτό.
«Στις σχέσεις στις οποίες το “καθεστώς” βίας εγκαθιδρύεται εξ αρχής, η βία συχνά καταλήγει σαν μια μορφή, ένας κώδικας επικοινωνίας ανάμεσα στο ζευγάρι. Αρνητικής βέβαια, αλλά επικοινωνίας», αναφέρει ο ειδικός, συμπληρώνοντας πως συχνά παρατηρείται το φαινόμενο που θεωρούσαν όλοι φυσιολογικό πριν τρεις ή τέσσερις δεκαετίες: την ιδέα “ο άντρας είναι άντρας και θα ρίξει και καμία στην γυναίκα του” και αποτελούσε το καθρέφτισμα της ιδέας για τους κοινωνικούς ρόλους του κάθε φύλου.
Πόσο δύσκολο είναι όμως για μια γυναίκα να κάνει μια νέα αρχή; Να αποδεχθεί ότι μια τέτοια σχέση δεν είναι υγιής και να σταματήσει να δικαιολογεί τον σύντροφό της; «Είναι πολύ δύσκολο, αλλά πρέπει να γίνει», λέει κατηγορηματικά ο κλινικός ψυχολόγος. «Μάλιστα, τα στοιχεία μελετών δείχνουν πως πολλές γυναίκες τείνουν μετά από σχέσεις βίας να επαναλαμβάνουν τις ίδιες καταστάσεις επιλέγοντας και πάλι βίαιους συντρόφους», λέει ο κ. Νίκος Τάκης, ο οποίος δηλώνει διαθέσιμος να βοηθήσει κάθε τέτοια γυναίκα που αντιμετωπίζει περιστατικά βίας. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, πως στην περίπτωση που το ζευγάρι έχει παιδί, το οποίο παρακολουθεί σκηνές βίας, είναι σαν να υφίσταται την βία το ίδιο, σύμφωνα με τον ειδικό.
Αντιμετωπίζοντας την βία
«Στην αρχή απαίτησε να σταματήσω από την δουλειά μου. Μετά μου απαγόρευσε τις εξόδους με τις φίλες μου και δεν μου έδινε χρήματα. Με χαστούκιζε, με έβριζε κάθε μέρα. Ο φόβος με είχε πετρώσει…»
Κατερίνα, 30 ετών
in2life.gr