Ομηροι των εξαρτήσεων αναδεικνύονται οι έφηβοι στη χώρα μας, καθώς σύμφωνα με νέα μελέτη είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στο κάπνισμα τσιγάρου, ενώ αύξηση καταγράφεται την τελευταία τετραετία και στην κατανάλωση αλκοόλ. Μάλιστα, 3% των εφήβων παραδέχεται ότι έχει κάνει ακόμη και χρήση ηρεμιστικών και υπνωτικών χωρίς συνταγή γιατρού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πανελλήνιας μελέτης του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), τα Ελληνόπουλα πριν συμπληρώσουν τα 13 χρόνια τους έχουν δοκιμάσει αλκοόλ, ενώ μεγάλος αριθμός περίπου στα 14 ανάβει τσιγάρο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, ένας στους δέκα εφήβους καπνίζει καθημερινά και η πλειονότητα αυτών τουλάχιστον 6 τσιγάρα την ημέρα. Οπως φαίνεται από τα συμπεράσματα της έρευνας, οι εθισμένοι στη νικοτίνη έφηβοι έχουν σε διπλάσιο ποσοστό και τους δύο γονείς τους συστηματικούς καπνιστές.

Παράλληλα, ένας στους τρεις 15χρονους καταναλώνει αλκοόλ - από μπίρα έως βαριά οινοπνευματώδη όπως είναι το ουίσκι και η βότκα - τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Αναλυτικά, ένα στα 4 αγόρια και ένα στα 5 κορίτσια ηλικίας 15 ετών παραδέχονται ότι παραγγέλνουν σε κάθε συνηθισμένη τους έξοδο τουλάχιστον 3 ποτά. Το αποτέλεσμα είναι ότι στην ηλικία των 14,4 ετών βρίσκονται πρώτη φορά σε κατάσταση μέθης, ενώ 8,9% των εφήβων παραδέχθηκε απαντώντας στους επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα ότι μέθυσαν τουλάχιστον μία φορά στο διάστημα του μήνα που είχε προηγηθεί του χρόνου διεξαγωγής της έρευνας.

Κάνναβη. Οσον αφορά τις εξαρτησιογόνες ουσίες, 7,2% των 15χρονων αναφέρει ότι έχει κάνει χρήση κάνναβης τουλάχιστον μία φορά - τα αγόρια παρουσιάζουν τριπλάσιο ποσοστό από τα κορίτσια.

Αυτό που φαίνεται να ανησυχεί τους ειδικούς για τη χρήση χασίς είναι ότι καταγράφεται σημαντική αύξηση. Το ποσοστό των μαθητών που καπνίζουν χασίς έχει διπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια, από 3,7% το 2006 στο 7,2% το 2010.

Σημειώνεται ότι η μελέτη εντάσσεται στο ευρύτερο Διεθνές Πρόγραμμα Health Behaviour in School-Aged Children (HBSC), στο οποίο συμμετέχουν κάθε τέσσερα χρόνια πάνω από 40 χώρες, υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΘΑ ΚΑΪΤΑΝΙΔΗ

edugate