Με το που ακούς για ξένη γλώσσα σου έρχονται στο μυαλό οι τόσες (χαμένες) ώρες απ’ τη ζωή σου στο φροντιστήριο της γειτονιάς, οι φωνές της δασκάλας στο σχολείο που με πείσμα προσπαθούσε να σου μάθει να λες σωστά μια-δυο φράσεις Αγγλικών - καλά, για τα Γαλλικά ή τα Γερμανικά του γυμνασίου ούτε λόγος, η δουλειά που είχες στο σπίτι, οι καταραμένες εξετάσεις για το πολυπόθητο χαρτί της ελευθερίας - και μη μου πεις πως δεν έτρεμες μόνο στην ιδέα του Speaking!
Ίσως τα κατάφερες να μάθεις με αυτόν τον τρόπο. Τώρα που είσαι φοιτητής, ίσως έχεις ήδη κάποιο χαρτί στα Αγγλικά, ίσως και σε κάποια άλλη γλώσσα. Ίσως πάλι να μην έχεις και τίποτα! Μα έλα όμως που η "κακούργα κενωνία" ζητά να ξέρεις τουλάχιστον δύο γλώσσες! Κι όχι μόνο στα χαρτιά - θέλει να μπορείς να τις μιλάς κιόλας! Και όταν αναφέρομαι στην "κενωνία", προφανώς δε περιορίζομαι αποκλειστικά στην ταπεινή Ψωροκώσταινα!
Όμως: Έχεις το Ίντερνετ!
Και μαζί με αυτό, την ευκαιρία να σταματήσεις επιτέλους να βλέπεις την ξένη γλώσσα ως "μάθημα", που επιπλέον ζητά κι ένα σκασμό λεφτά από το πενιχρό φοιτητικό σου πορτοφόλι. Και δεν τελειώνει εδώ. Άλλωστε είπαμε: η ουσία είναι να μπορείς να μιλάς κιόλας!
Ας δούμε κάποια βήματα που ίσως σε βοηθήσουν, όπως βοήθησαν κι εμένα:
Βάλε στόχο!
Πολλοί ξεκινάνε μια γλώσσα ώστε κάποια μέρα να "τη μάθουν", ή να "πάρουν το χαρτί", ή επειδή "πρέπει". Κάποια μέρα, ένα ωραίο πρωί, ή ίσως απόγευμα, θα μπορώ να μιλάω τέλεια, θα έχω το C2, δε θα κολλάω πουθενά - μη σου πω θα με περνάνε για ντόπιο!
Εντάξει. Οk. Έτσι μάλλον δε θα προχωρήσεις και πολύ, θα απογοητευτείς από την πρώτη εβδομάδα, αφού η εκμάθηση μιας γλώσσας δεν είναι εύκολη και γρήγορη υπόθεση, όπως τρελαίνονται να λένε τα φροντιστήρια που σου υπόσχονται B2 σε 2 μήνες και τα ρέστα.
Καλό είναι να έχεις κάποιο συγκεκριμένο στόχο, όπως "να μπορώ να κάνω βασικές ερωτήσεις μετά από 1 μήνα» ή «να μπορώ να περιγράψω τον εαυτό μου σε 3 μήνες", προσέχοντας, φυσικά, να είναι ρεαλιστικοί. Μην τρελαίνεσαι και βάζεις στόχους που ξέρεις ότι είναι αδύνατον να φτάσεις, γιατί μάλλον θα απογοητευτείς χωρίς λόγο.
Τώρα θα μου πεις, και τι να τα κάνω όλα αυτά; Δεν έχω χρόνο λέμε! Έχω σχολή, μαθήματα, εργασίες, κακό, θέλω να βγαίνω και τις βόλτες μου, άσε μας κουκλίτσα μου τώρα! Κι εγώ το ίδιο θέμα αντιμετώπιζα, ώσπου αποφάσισα να απευθυνθώ τον ιστοχώρο! Και ιδού τί ανακάλυψα:
To Duolingo!
...το οποίο είναι μια εκπληκτική σελίδα, όπου μαθαίνεις κάποια γλώσσα εντελώς δωρεάν (αρκεί να ξέρεις λίγα αγγλικά), με έναν τρόπο με τον οποίο είναι πολύ πιθανό να κολλήσεις! Σε παίρνει απ’ το χεράκι, και ξαφνικά από εκεί που δεν είχες ιδέα για τη γλώσσα, μπορείς πλέον να επικοινωνήσεις! Το χρησιμοποίησα στα Ισπανικά, μισή ώρα κάθε μέρα (ναι, μισή ώρα από τη μέρα σου αρκεί - πίστεψέ με) και μέσα σε λίγους μήνες μπορούσα να μιλήσω χωρίς να κομπιάζω ιδιαίτερα!
(www.duolingo.com)
Εναλλακτικά υπάρχουν σελίδες όπως το memrise (www.memrise.com) και το livemocha (www.livemocha .com), που επίσης βοηθούν αρκετά στη βελτίωση του λεξιλογίου, ενώ με μια σχετική αναζήτηση στο google μπορείς να βρεις χιλιάδες λεξικά και δωρεάν μαθήματα γραμματικής. Αν και, προσωπικά, προτιμώ το παρακάτω:
Συζήτηση, συζήτηση, συζήτηση!
Για να μπει μια και καλή στο μυαλό σου η ιδέα ότι η γλώσσα είναι τρόπος επικοινωνίας κι όχι μάθημα, θα πρέπει να τολμήσεις να βγεις εκεί έξω (ή να μείνεις μέσα και να ανοίξεις το skype) και να μιλήσεις με ανθρώπους που ξέρουν τη γλώσσα καλύτερα από εσένα, ειδικά με άτομα που την έχουν ως μητρική. Ναι, θα κάνεις λάθη. Ναι, πολλές φορές θα ντροπιαστείς, θα κομπιάσεις ή θα πεις κάτι χαζό. Αλλά στο υπογράφω ότι μισής ώρας τέτοια κουβέντα είναι πολύ πιο αποτελεσματική από έξι ολόκληρες ώρες μαθημάτων! Άλλωστε, αν αναγκαστείς να χρησιμοποιήσεις μια λέξη μια και δυο φορές σε μια πραγματική κουβέντα, θα τη μάθεις πολύ πιο εύκολα από το να κάτσεις να τη μάθεις απ’ έξω μέσα από ένα βιβλίο. Επίσης, καλό είναι να κουβαλάς μαζί σου κι ένα λεξικό τσέπης - just in case!
Μέσω ίντερνετ υπάρχουν πολλοί τρόποι να βρεις άτομα για language exchange (για παράδειγμα το www.conversationexchange.com ή το www.interpals.com).
Άκουσε – δες – σημείωσε
Τόση ώρα μιλάμε για δωρεάν πράγματα και παραλείψαμε την απόλυτη σελίδα: το YouTube! Μέσα σε αυτό υπάρχουν ένα σωρό βίντεο από εκπομπές, ταινίες, σειρές, ντοκιμαντέρ και ό,τι άλλο θες, στη γλώσσα που σε ενδιαφέρει. Επιπλέον, μπορείς να βάλεις ταινίες με υπότιτλους, στις οποίες μπορείς να κάνεις και pause, σημειώνοντας λέξεις και φράσεις χρήσιμες για το μέλλον. Κι εκτός από αυτά, υπάρχει και το online radio, που θα σε βοηθήσει πολύ να έχεις στ’ αυτιά σου τη γλώσσα, ακόμα κι αν δεν καταλαβαίνεις πολλά απ' όσα λέγονται. Πίστεψέ με, θα σε βοηθήσει περισσότερο από όσο νομίζεις.
Σκέψου στη γλώσσα
Αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο, αλλά πολλές φορές όταν δεν κάνεις τίποτα, δηλαδή όταν είσαι στο μετρό, το λεωφορείο ή σε κάποιο βαρετό μάθημα, βοηθάει να βάζεις τον εαυτό σου να σκέφτεται στη γλώσσα που μαθαίνεις και να την κάνεις κομμάτι της ζωής σου. Χάζεψε ό,τι υπάρχει γύρω σου και σκέψου τη λέξη για το χρώμα κάθε αντικειμένου. Δες το σαν παιχνίδι, σαν κάτι που απολαμβάνεις. Μάλιστα, όσο εμπλουτίζεται το λεξιλόγιο και η γραμματική που ξέρεις, τόσο πιο πολύπλοκα πράγματα θα μπορείς να περιγράψεις. Κάποια στιγμή θα φτάσεις σε ένα σημείο να αναρωτιέσαι πώς μπορείς και κάνεις αυτό που κάνεις!
Άλλαξε το!
Δοκίμασε να αλλάξεις τη γλώσσα του κινητού σου, του facebook και όποιας άλλης σελίδας ή εφαρμογής χρησιμοποιείς συχνά. Επειδή ακριβώς τα ξέρεις και τα χρησιμοποιείς συχνά, θα μαθαίνεις νέες λέξεις και φράσεις χωρίς καθόλου μελέτη. Μόνο με την επανάληψη, η οποία, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι η "μητέρα της μάθησης".
Θα ακολουθήσουν κι άλλες συμβουλές στο μέλλον. Σου εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία!
Μην τα παρατήσεις! Προσπάθησε κάθε μέρα, λίγο λίγο, και σε μερικούς μήνες μπορούν να γίνουν θαύματα!
Πηγή: e-kimolia.gr