Εκπαιδευτικά Συστήματα : Αγγλία
Στην Αγγλία και στην Ουαλία η γενική υποχρεωτική εκπαίδευση απευθύνεται σε όλα τα παιδιά που είναι μόνιμα εγκατεστημένα στη χώρα, ανεξάρτητα από την εθνικότητα τους, και διαρκεί έντεκα χρόνια. Υπάρχουν ιδιωτικά και δημόσια σχολεία· στα δημόσια σχολεία η φοίτηση είναι δωρεάν. Η υποχρεωτική εκπαίδευση στην Αγγλία και την Ουαλία διαιρείται σε τέσσερα στάδια (Key Stages): Το Στάδιο 1 είναι μέχρι την ηλικία των 7 ετών, το Στάδιο 2 για τις ηλικίες 7 έως 11, το Στάδιο 3 για τις ηλικίες 11 έως 14 και το Στάδιο 4 για τις ηλικίες 14 έως 16. Είναι επίσης δυνατό ένα παιδί να δεχτεί την εκπαίδευση στο σπίτι, αλλά οι γονείς θα πρέπει να λάβουν σχετική έγκριση.
Διαβάστε αναλυτικά για το εκπαιδευτικό σύστημα της Αγγλίας
Εκπαιδευτικά Συστήματα : Γαλλία
Σύμφωνα με το εκπαιδευτικό σύστημα της Γαλλίας, η φοίτηση των μαθητών διαρκεί 12 χρόνια. Συγκεκριμένα φοιτούν πέντε χρόνια στο δημοτικό σχολείο, τέσσερα χρόνια στο γυμνάσιο και τρία χρόνια στο λύκειο.
Το λύκειο αποτελείται από τρεις τάξεις, την Πρώτη - Seconde, την Δευτέρα - Premiere και την Τρίτη - Terminale για μαθητές ηλικίας 15-16 και 17-18 ετών αντίστοιχα.
Στη Δευτέρα και στη Τρίτη τάξη οι μαθητές κατανέμονται σε τρεις κλάδους: α) Λογοτεχνικός - Litteraire L β) Επιστημονικός - Scientifique S και γ) Κοινωνικοοικονομικός - Economique et sociale ES.
Έπειτα από τη τελευταία τάξη του Λυκείου δίνουν εξετάσεις για να αποκτήσουν απολυτήριο που ονομάζεται "Baccalaureat".
Με βάση τις εξετάσεις για το Baccalaureat, καταλαμβάνουν τις διάφορες θέσεις στη τριτοβάθμια εκπαίδευση που αποτελείται από Τεχνικές Σχολές και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Διαβάστε αναλυτικά για το εκπαιδευτικό σύστημα της Γαλλίας
Εκπαιδευτικά συστήματα : Φιλανδία
Στο σχολείο με τις κάλτσες : Το εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας
Φθάνοντας σε ένα πολυθέσιο σχολείο του Ελσίνκι, το πρώτο πράγμα που σου κάνει εντύπωση είναι η συνύπαρξη παιδιών με μεγάλο εύρος ηλικιών. Επειδή οι μαθητές μένουν στο ίδιο σχολείο για εννέα χρόνια, μπορεί κάποιος να δει εφήβους στη σκάλα αλλά και μικρά παιδιά επτά χρονών να παίζουν στην παιδική χαρά του σχολείου.
Αυτή ίσως είναι και η μεγαλύτερη διαφορά που έχουν τα σχολεία της Φινλανδίας και της Ελλάδας – ότι οι μαθητές περνούν εννέα χρόνια στο ίδιο σχολείο, συνδυάζοντας τους ρόλους της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Τα παιδιά αρχίζουν τα επίσημα μαθήματα τους όταν γίνονται επτά χρονών και μένουν στο ίδιο σχολείο έως ότου γίνουν 16. Ακολούθως θα πάνε ή στο λύκειο, που θα τους οδηγήσει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ή σε μια επαγγελματική σχολή.
Διαβάστε αναλυτικά για το εκπαιδευτικό σύστημα της Φιλανδίας
Εκπαιδευτικά Συστήματα : Καναδάς
Το καναδικό εκπαιδευτικό σύστημα καλωσορίζει περίπου 150.000 διεθνείς μαθητές και σπουδαστές κάθε χρόνο. Καλύπτοντας την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση, η εκπαίδευση στον Καναδά διοικείται από την κάθε κυβέρνηση επαρχίας και ομοσπονδοιακών εδαφών.
Δημοτικό σχολείο: γενικά καλύπτει τις τάξεις Α ́ έως ΣΤ ́.
Μέση σχολή: Συνήθως καλύπτει τις τάξεις ΣΤ ́ δημοτικού και Α ́και Β ́ γυμνασίου, αναλόγως την επαρχία.
Σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης: Συχνά ονομάζεται λύκειο, τυπικά περιλαμβάνει τις τάξεις Α ́ έως Γ ́ λυκείου. Στο Κεμπέκ το λύκειο καλύπτει τις τάξεις από την Α ́ γυμνασίου έως την Β ́ λυκείου. Τύποι λυκείων είναι αυτοί των δημοσίων, ιδιωτικών, καθολικών, χριστιανικών, θηλέων, αρρένων και εσωτερικών σχολείων.
Διαβάστε αναλυτικά για το εκπαιδευτικό σύστημα του Καναδά
ipaideia.gr