Η αγορά των χρησιμοποιημένων - μεταχειρισμένων βιβλίων δεν ήταν πάντα στη μόδα.
Αντιθέτως τις πιο πολλές φορές δεν κρινόταν και αποδεκτή. Όμως με την πάροδο των χρόνων οι "εραστές" των βιβλίων έκαναν την εμφάνιση τους ολοένα και περισσότερο, αναζητώντας ένα διαφορετικό τρόπο διασκέδασης και διαφυγής από την καθημερινότητα. Έτσι το βιβλίο πήρε τη θέση του στο χώρο και στον χρόνο, δίνοντας μια και μοναδική υπόσχεση στον αναγνώστη του: ένα ταξίδι στο χαλαρωτικό άρωμα της εποχής που πέρασε και τα χρόνια του χαρτιού. Είτε πάλι στο γλυκό άρωμα της βικτωριανής εποχής και του ρομαντισμού... !
Τα λαϊκά βιβλιοπωλεία συνειδητοποίησαν ότι υπάρχει μια προσοδοφόρα αγορά στην πώληση μεταχειρισμένων βιβλίων και οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων "παλαιοπωλείων" έκαναν την αγάπη τους επάγγελμα. Ο καταναλωτής με τη σειρά του είδε την πρακτικότητα της αγοράς ενός μεταχειρισμένου βιβλίου και παράλληλα την εξοικονόμηση χρήματος που του αποφέρει. Όλο αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν βιβλιοπωλεία μεταχειρισμένων βιβλίων από την μια γωνία της Αθήνας στην άλλη, από το Μοναστηράκι έως και στα Εξάρχεια.
Κάποτε οι αγορές μεταχειρισμένων συγγραμμάτων θεωρούνταν είτε «οικονομική» λύση, είτε πρακτική μόνο των cult ανθρώπων που ενθουσιάζονταν με βόλτες σε παλαιοπωλεία και second hand καταστήματα. Οι περιστάσεις, όμως, οδήγησαν στην αναθεώρηση της κυρίαρχης λογικής και συγκεκριμένα στο να μην υποτιμούμε τις ευκαιρίες που μπορεί να μας δώσει ένα βιβλίο από «δεύτερο και τρίτο χέρι».
Την τελευταία δεκαετία μπορεί να γίνεται ολοένα και περισσότερο λόγος για τα μεταχειρισμένα βιβλία, όμως αυτό σε αριθμούς δεν σημαίνει κάτι, καθώς η εμπορική κίνηση των καταστημάτων που πωλούν τα χρησιμοποιημένα βιβλία δεν έχει αυξηθεί, σύμφωνα με τον κ. Νίκο Χρυσό, ιδιοκτήτη του "Παλαιού Βιβλιοπωλείου''.
Η αξία του βιβλίου δεν μειώνεται όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα ζευγάρια μάτια κι αν το διαβάσουν. Ίσως να αυξάνεται. Γι’ αυτό και μια βόλτα στα βιβλιοπωλεία με πολυδιαβασμένους θησαυρούς είναι πάντα γοητευτική. Μάλιστα όσο πιο πολύ έχει διαβαστεί ένα βιβλίο τόσο το καλύτερο και αυτό γιατί αυτομάτως με ένα μαγικό τρόπο, μεταφέρονται οι γνώσεις και εμπειρίες των προηγούμενων αναγνωστών στον τελευταίο αναγνώστη.
Το βιβλίο ''ταξιδεύει και ψάχνει να βρει τον μοναδικό του αναγνώστη'' υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ιωάννης Πανουτσόπουλος, ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου ''Ίστωρ''. Το κάθε βιβλίο αποτελεί μοναδικό κομμάτι της ζωής του και αυτός είναι ο λόγος που γνωρίζει σε ποιό ράφι και σε ποιά συγκεκριμένη θέση είναι το κάθε βιβλίο από τους 100.000 τίτλους που διαθέτει αυτή τη στιγμή στο κατάστημα του.
Όπου κι αν ψάξετε, σε όποιο βιβλιοπωλείο μεταχειρισμένων βιβλίων και αν πάτε θα ξεθάψετε σπάνιες εκδόσεις, αντίτυπα με αφιερώσεις και παλαιότατες συλλογές σε πολύ χαμηλές τιμές. Η ποικιλία διαφέρει από κατάστημα σε κατάστημα. Μπορεί να βρεθείτε μπροστά σε ένα μικρό, αλλά σύγχρονο χώρο με όμορφα κατανεμημένες τις διάφορες κατηγορίες βιβλίων για να εντοπίσετε εύκολα όσα σας ενδιαφέρουν.
Ταξίδι σε άλλες εποχές
Λογοτεχνία, φιλοσοφία, θέατρο, κόμικς, ιστορία, μέχρι και εξειδικευμένες μελέτες, όλες πέρασαν από διάφορα χέρια και κατέληξαν σε αυτά τα χαριτωμένα μαγαζιά. Η ιδιόμορφη μυρωδιά που συναντάς σε αυτά τα μαγαζιά όταν τα επισκέπτεσαι, σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές, εποχές του παρελθόντος που ακόμα ζούνε ιππότες, μυθικά τέρατα και ποιητές του μεσαίωνα.
Οι κατηγορίες των βιβλίων που παρουσιάζουν την μεγαλύτερη ζήτηση είναι τόσο η ευρωπαϊκή και ελληνική λογοτεχνία όσο και τα ιστορικά. Αμέσως μετά ακολουθούν οι ποιητικές συλλογές. Ο τρόπος συλλογής και ο έλεγχος των μεταχειρισμένων αυτών μικρών ή μεγάλων θησαυρών γίνεται με μεγάλη προσοχή.
Ο κ. Σπανός, ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου Βιβλιοφιλία, επισημαίνει πως η πρώτη έκδοση του Σεφέρη και του Ελύτη είναι εξαιρετικά σπάνια και υπογραμμίζει πως ο μεγάλος θησαυρός που κατέχει στην συλλογή του είναι μια έκδοση του Αριστοτέλη από το 1500. Η αναζήτηση παλιών τυπωμένων συγγραμμάτων γίνεται με βιβλιοφαγική ιεροτελεστία και ουσιαστικά υπό την μορφή δημοπρασιών.
Την αγορά των παλαιών βιβλίων την αποτελούν σχεδόν 5000 βιβλιόφιλοι. Την ίδια στιγμή, ο κ. Σπανός, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη συντονισμού από τους επαγγελματίες του χώρου για την προβολή των χρησιμοποιημένων βιβλίων.
Ένα κοινό σημείο αναφοράς που έχουν όλοι οι παλαιοβιβλιοπώλες είναι το παράπονο τους πως ο Έλληνας αναγνώστης δεν είναι ακόμα έτοιμος να εκδηλώσει την αγάπη του για το βιβλίο από δεύτερο χέρι. Σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και κυρίως τη Γαλλία, η Ελλάδα υστερεί πολύ στην υποδομή του παλαιού βιβλίου και κυρίως στην παιδεία ... που δεν έχει για αυτό.
Ρεπορτάζ : Κωνσταντίνος Νικολόπουλος - Δημήτρης Γλυφός
Διαβάστε περισσότερα
motnews.gr