Η εποχή της επόμενης γενιάς των κοινωνικών δικτύων είναι προ των πυλών και μαζί της φέρνει μία πύλη μόνο για Έλληνες, σε όποιο σημείο του πλανήτη και αν βρίσκονται.

Η πρωτοβουλία ανήκει στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Ποιοτική Δημοσιογραφία και Νέες Τεχνολογίες» και για τη δημιουργία του συμπράττουν σημαντικοί φορείς, όπως το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», η ΕΡΤ, ενώ ενδιαφέρον για τη στήριξη της προσπάθειας έχει εκφραστεί και από το Πατριαρχείο. Η παρουσίαση της HellasCom γίνεται για πρώτη φορά τη Δευτέρα 16 Ιουλίου, στο συνέδριο της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών «Ο Ασκληπιός», στο Βόλο, από τον επικεφαλής του μεταπτυχιακού προγράμματος, Μάριο Νόττα.Όσο και αν σε πρώτη ανάγνωση φαντάζει οξύμωρο, οι συνθήκες της κρίσης ήταν αυτές που έδωσαν τα ερεθίσματα για τη δημιουργία ενός κοινωνικού μέσου με βάση το στοιχείο της ελληνικότητας.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Όπως αναφέρει στο kathimerini.gr ο κ. Νόττας, «η ανάγκη για επικοινωνία ανάμεσα στο ελληνικό στοιχείο τον καιρό της κρίσης είναι πολύ πιο επιτακτική γιατί ο ελληνισμός παντού στον κόσμο είναι οι οι μόνιμοι πρεσβευτές μας. Είναι εκείνοι που μπορούν να βοηθήσουν να αλλάξει η εικόνα για την Ελλάδα και να ξεπεραστούν ένα σωρό παρανοήσεις και να βρεθούμε σε ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο για να ξεπεραστεί η κρίση που όλοι βιώνουμε. Ωστόσο ο απόδημος ελληνισμός, ούτως ή άλλως είχε πρόβλημα επικοινωνίας με τα πάτρια εδάφη. Ήθελε να αισθάνεται πιο κοντά, να έχει τη χαρά της συχνής επικοινωνίας. Μέχρι τώρα αυτό δεν ήταν δυνατόν. Ούτε καν στην εποχή του Διαδικτύου. Η εφαρμογή μας, η πρότασή μας, λοιπόν, η οποία πιθανώς να είναι η απάντηση σε όλα αυτά έρχεται να καλύψει αυτό το κενό αλλά και να προσφέρει πολύ περισσότερα. Μία πύλη με την οποία θα επικοινωνεί ο απανταχού ελληνισμός τόσο με τη «μητρόπολη», όσο και μεταξύ του. Με αυτά κατά νου, οι σχεδιαστές του HellasCom, ξεκινήσαμε την ανάπτυξη μιας εφαρμογής, χωρίς να γνωρίζουμε, οι ίδιοι, που θα μας οδηγούσε και πόσα ακόμα ‘ερωτήματα’ θα απαντούσαμε».

Ως είθισται, στο ψηφιακό περιβάλλον των κοινωνικών δικτύων, εκείνοι που έχουν τον πρώτο λόγο για τα όσα συμβαίνουν εντός τους, είναι οι χρήστες τους. Όπως μας λέει ο κ. Νόττας, «η πρωτοτυπία των κοινωνικών δικτύων είναι ότι δεν μπορείς να ορίσεις εκ των προτέρων τον ειδικό σκοπό και δεν μπορείς να προκαθορίσεις τους τρόπους με τους οποίους αυτός θα επιτευχθεί. Αυτή η τεράστια ελευθερία είναι που κάνει τα κοινωικά δίκτυα τόσο ενδιαφέροντα.

Μπορείς ωστόσο να ορίσεις το πλαίσιο μέσα στο οποίο όλα αυτά θα ευδοκιμήσουν. Το facebook και τα άλλα κοινωνικά δίκτυα θα μπορούσε κάποιος να πει ότι εξυπηρετούν τέτοιου τύπου επικοινωνιακές ανάγκες. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Εμείς ονειρευόμαστε ένα πλαίσιο, μία πύλη που να μπορούν να συνδυάζονται και οι προσωπικές και οι επιχειρηματικές και οι πολιτιστικές ανάγκες δημιουργώντας τα κατάλληλα υποδίκτυα τα οποία θα λειτουργήσουν αποτελεσματικά σε αυτό το περιβάλλον».

Όπως υποστηρίζει ο κ. Νόττας, «η συνέργεια σημαντικών δημόσιων φορέων από την Ελλάδα είναι ήδη δεδομένη. Έχουμε από τη μία μεριά το Πολυτεχνείο με ένα εργαστήριό του το οποίο έχει αξιωματικά αυτό το αντικείμενο ως αποστολή. Υπάρχει το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Πιο σημαντικό κατ’ εμέ είναι η συνέργεια της ΕΡΤ, καθώς από τα μέσα παγκόσμιας εμβέλειας που διαθέτει μπορεί να φέρει τις συνθήκες επικοινωνίας που χρειαζόμαστε και να υποβοηθήσει το έργο μας ποικιλοτρόπως».

Περισσότερα για την πύλη των Ελλήνων, στο σχετικό άρθρο του κ. Νόττα.

http://ipaideia.gr