ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΉΣ ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΑΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2014
Τα μέλη του έργου Γλωσσικές Διαδρομές, Η Θεσσαλονίκη, πολύγλωττη πόλις σας προσκαλούν στη Γιορτή της Πολυγλωσσίας που θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχιακό Μέγαρο του Δήμου Θεσσαλονίκης στις 30, 31 Μαίου και 1η Ιουνίου.
Η Θεσσαλονίκη και οι πολίτες της συμμετέχουν, συνοργανώνουν, βιώνουν την χαρά της συνάντησης τους με γλώσσες λιγότερο ή περισσότερο απομακρυσμένες, γνωρίζουν τις πολιτισμικές και γλωσσικές δράσεις των φορέων της πόλης , παρακολουθούν εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και ζουν την ιστορία τους σε έναν τόπο ανοιχτό, πολυποίκιλο και κυρίως ανθρώπινο.
Πρόκειται για μία συνεργασία των Φορέων της πόλης, των Πανεπιστημίων, των Προξενείων, των σχολείων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών τους, των γονέων και γενικότερα των πολιτών της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας θεσμός συνάντησης, αλληλεπίδρασης, αδελφοποίησης και συνεχούς ανοίγματος προς την διαφορετικότητα των λαών. Πρόκειται ουσιαστικά, για μία συνεκπαίδευση στη φιλία και τη δημοκρατική συνύπαρξη.
Στη 2η Γιορτή Πολυγλωσσίας η συμμετοχή Φορέων από το εξωτερικό είναι ενδεικτική για το μήνυμα της συναδελφίας που η Θεσσαλονίκη ξεκίνησε μέσα από μία δημοτική γιορτή να διαδίδει. Χώρες των Βαλκανίων, γείτονες χώρες συμμετέχουν με χορωδίες και εκθέσεις έργων τέχνης και χειρογράφων, με δρώμενα και εισηγήσεις σχετικά με ζητήματα Επαφής των Γλωσσών και των Πολιτισμών.
Η Γιορτή οργανώνεται με βάση 4 άξονες και δύο στρογγυλές τράπεζες. Αναλυτικότερα, περιλαμβάνονται πολυγλωσσικά εργαστήρια, βιωματικές δράσεις, θεάματα και μουσικές του κόσμου, 2 στρογγυλές τράπεζες παιδαγωγικού χαρακτήρα, εισηγήσεις, συνεχή άτυπη εκπαίδευση στη ζωντανή πολυγλωσσία της πόλης με το καφέ της Πολυγλωσσίας, παιχνίδια των χωρών, συνεντεύξεις, ραδιοφωνικές εκπομπές. Κάθε γλώσσα που μιλιέται στη Θεσσαλονίκη από φυσικούς ομιλητές θα παρουσιάζεται σε ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα ώστε τα προξενεία και οι πρεσβείες να μπορούν να συντονίσουν τις δράσεις των κοινοτήτων τους προωθώντας την εικόνα του πολιτισμού και των γλωσσών της χώρας τους.
Η Γιορτή είναι αφιερωμένη στον μεγάλο παιδαγωγό Janusz Korczak, ενώ θα γίνουν μία σειρά αδελφοποιήσεων με άλλες παράλληλες Γιορτές της Ευρώπης.
Η κεντρική τράπεζα έχει ως θέμα της : ‘Πλέγμα Γλωσσών και πλέγμα Γενεών”.
Oι σελίδες μας στο facebook τις οποίες μπορείτε να επισκέπτεσθε τακτικά και να ενημερώνεστε είναι :
http://langtrips.wordpress.com/
https://www.facebook.com/events/374629355961591/
https://www.facebook...39973746133573/
https://www.facebook...ogianni?fref=ts
Μπορείτε να μας στέλνετε υλικό, ενημερώσεις ή τις προτάσεις σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Γιορτής [email protected]/
Με εκτίμηση
Η ομάδα του Έργου «Γλωσσικές διαδρομές. Η Θεσσαλονίκη, πολύγλωττη πόλις 2014»
Αντώνης Καρούμπης (Αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης).
Σοφία Ασλανίδου (Πρόεδρος της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας).
Δρ. Αργυρώ Μουμτζίδου (Ειδική επιστήμονας σε θέματα Πολυγλωσσίας και Διδακτικής Γλωσσών-Πολιτισμών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).
…………………………………………
2η Γιορτή της Πολυγλωσσίας
Πρόγραμμα Εκδηλώσεων
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Αθλητισμού δια του Τμήματος Προγραμμάτων και Δια Βίου Μάθησης, σε συνεργασία με τη Δ.Ε.Π.Θ.Ε (Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας) και άλλων φορέων της πόλης μας, θα πραγματοποιήσει τη 2η Γιορτή της Πολυγλωσσίας
στις 30, 31 Μαΐου και 01 Ιουνίου 2014
σε χώρους του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης (στην εσωτερική και εξωτερική σκηνή φουαγιέ, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, στην αίθουσα νερού, στο αμφιθέατρο, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και στον εξωτερικό χώρο του Δημαρχιακού Μεγάρου).
Στις εκδηλώσεις θα πάρουν μέρος 105 φορείς και θα παρουσιάσουν 220 διαφορετικές δράσεις όπως θεατρικά και μουσικά δρώμενα, εκπαιδευτικά projects, ερευνητικά προγράμματα, πολυγλωσσικά εργαστήρια, βιωματικές δραστηριότητες διαπολιτισμικού χαρακτήρα, παρουσιάσεις γλωσσών, ιστορικές καταγραφές των γλωσσικών διαδρομών της Θεσσαλονίκης, εργαστήρια καλλιγραφίας, εργαστήρια graffitis σε άλλες γλώσσες, εργαστήρια κριτικού πολυγραμματισμού και πολυγλωσσικού γραμματισμού, δημιουργία κόμικς, εκθέσεις φωτογραφίας και εδέσματα από τοπικές κουζίνες, οργάνωση συνεντεύξεων με εκπροσώπους των γλωσσικών και πολιτιστικών κοινοτήτων της Θεσσαλονίκης.
Για το πρόγραμμα εκδηλώσεων πατήστε εδώ
.