Η όλη ιστορία και προσπάθεια ξεκίνησε από μία ιδέα του Δ.Σ. και του προέδρου του Πανελληνίου Συνδέσμου Κ.Ι.Κ.Ξ.Γ. , του Γιώργου Ζηκόπουλου. Ανέθεσε λοιπόν την οργάνωση της χορωδίας και της ορχήστρας, σε δύο ανθρώπους που έχουν άμεση σχέση με τον χώρο του τραγουδιού , τον Γιάννη Τσόλκα, έναν εξαιρετικό μουσικό ο οποίος ανέλαβε την διεύθυνση της χορωδίας, καθώς και τον μαέστρο και τραγουδιστή τον Παύλο Καρποδίνη,ο οποίος είχε την ευθύνη της διεύθυνσης και του συντονισμού της προσπάθειας της ορχήστρας.
Σε πρώτη φάση, εστάλη μία εγκύκλιος στα μέλη του Συνδέσμου με σκοπό όσοι έχουν έφεση ή σχέση με το τραγούδι να ενταχθούν σε ένα σχήμα ορχήστρας και χορωδίας.
Ξεκίνησε λοιπόν μία επίπονη προσπάθεια από μία ολιγομελή ομάδα. Χρειάστηκε όμως αυτοί οι λίγοι αλλά επίμονοι και πεισματάρηδες να υλοποιήσουν το όραμα του προέδρου.
Οι δύο προαναφερθέντες υπεύθυνοι απεδείχθησαν ιδανικοί για την υλοποίηση της προσπάθειας. Καταρτισμένοι, σοβαροί , με προσήνεια και υπομονή , συνεργάστηκαν με τα πρώτα μέλη.
Βαθμιαία, και άλλα μέλη εντάχθηκαν στην προσπάθεια και πλούτισαν το σχήμα.
Στην αρχή υπήρξαν μεγάλες δυσκολίες, αφού αφενός τα μέλη της ορχήστρας και της χορωδίας είναι ερασιτέχνες, και είχε ο καθένας το δικό του επίπεδο εξοικείωσης με τα μουσικά πράγματα, αφετέρου δε οι συμμετέχοντες ήταν ήδη φορτωμένοι με τις ευθύνες του σχολείου τους . Ο Παύλος όμως με τον Γιάννη κατάφεραν σιγά-σιγά να τους φέρουν σε ένα αξιόλογο επίπεδο.
Κάθε Τρίτη στο Ωδείο Νάκα γίνονται πρόβες για την ορχήστρα και την χορωδία. Έγινε ένα πρόγραμμα λειτουργικό. Μοιράστηκαν τα τραγούδια ανάλογα με το είδος της φωνής και τις ανάγκες του προγράμματος, και σιγά σιγά, μπήκε το νερό στο αυλάκι. Κατάφεραν ωστόσο να φτιάξουν μία ομάδα σχετικά συμπαγή, και εναρμονισμένη στις ανάγκες του προγράμματος.
Η καταληκτική ημερομηνία για την εκδήλωση ήταν η 19η Μαρτίου όπου και έγινε η κοπή της πίτας του συνδέσμου, στο πολύ γνωστό νυχτερινό κέντρο Φωταέριο, και καθένας μπορεί να καταλάβει πόσο λίγος χρόνος υπήρξε ώστε μέσα από τις εκ των πραγμάτων δυσκολίες να φτάσουν σε ένα τόσο αξιόλογο αποτέλεσμα.
Το πρόγραμμα που περιλάμβανε τραγούδια ελληνικού ρεπερτορίου, το άνοιξε η χορωδία ερμηνεύοντας δύο τραγούδια και συνέχισε με το πρόγραμμα της ορχήστρας με τραγούδια γνωστά σε όλους βαλμένα σε τέτοια σειρά που και να ευχαριστήσει τον κόσμο που είχε κατακλύσει το μεγάλο αυτό κέντρο, και να δημιουργήσει κέφι και διάθεση για χορό όπως θα συνέβαινε σε κάθε άλλο κέντρο με επαγγελματίες μουσικούς.
Στο Δεύτερο μέρος του προγράμματος ανέλαβαν επαγγελματίες όπως η Ελένη Φιλίνη, το ζευγάρι Σοφία Τσέρου-Τσέρτου και Φώτης Τσέρτος, καθώς και ο μαέστρος Παύλος Καρποδίνης.
Κατά γενική ομολογία κανένας δεν περίμενε ότι η εκδήλωση θα πήγαινε τόσο καλά. Με ένα στόμα όλοι έδωσαν συγχαρητήρια και στους μουσικούς και στους τραγουδιστές και σε όλους τους συντελεστές που συνέβαλαν αποφασιστικά στην επιτυχία της βραδιάς αυτής, για την ανέλπιστα καλή απόδοση την συναδέλφων τους. Σε αυτό βέβαια συνέβαλε και η καταπληκτική ποιότητα των ηχητικών και του Φωτισμού που φρόντισε ο σύνδεσμος να προμηθευτεί.
Ο ενθουσιασμός αυτός συνετέλεσε στην εξαγγελία από μέρους του προέδρου ενός φιλόδοξου προγράμματος για συνεργασία με διάφορους Συλλόγους , φορείς ή Δήμους για φιλανθρωπικό σκοπό. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι καιροί επιτάσσουν τη συνεργασία όλων για να βοηθήσουμε όπως μπορούμε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη.
Έτσι όχι μόνο έπιασε τόπο η προσπάθεια των μελών και του Δ.Σ. για να δημιουργηθεί μια ορχήστρα για τι ανάγκες του Συνδέσμου άλλα βρέθηκε και ένας ουσιαστικός φιλανθρωπικός ρόλος που θα υλοποιηθεί άμεσα.
Τα μέλη και οι μουσικοί που συμμετείχαν στην στην εκδήλωση ήταν οι εξής:Αδαμόπουλος Νεκτάριος , Αναγνωστάκου Ελίνα, Βασιλείου Παντελής, Γιαγκούλοβιτς Κωνσταντίνος, Ζηκόπουλος Αλέξανδρος, Κρέτης Νίκος, Μαρίνος Σάββας, Μαρίνος Σπύρος, Μελισσουργού Σοφία, Μπέλλου Ζέτα, Νάκος Προκόπης, Νικολόπουλος Οδυσσέας, Τσέρου Σοφία, Τσέρτος Φώτης, Φρέι Νίκη - Ρόζα, Χαρίτου Θεανώ
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Παύλος Καρποδίνης
Επιμέλεια χορωδίας: Γιάννης Τσόλκας
Φιλική συμμετοχή: Ελένη Φιλίνη
Η προσπάθεια συνεχίζεται κάθε Τρίτη για την εκπόνηση ενός συμπληρωματικού προγράμματος ώστε να είναι έτοιμοι για οποιοδήποτε είδος προγράμματος χρειαστεί.
Η επιτυχία του σχήματος στην κοπή της πίτας του Συνδέσμου συνετέλεσε ώστε αρκετοί συνάδελφοι να εκφράσουν τη επιθυμία να ενταχθούν στο σχήμα.
Υπάρχει η προσδοκία και η ελπίδα το σχήμα αυτό να προοδεύσει και να φτάσει σε ένα αξιόλογο επίπεδο, ώστε να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του Συνδέσμου και όχι μόνο.
Σύνταξη κειμένου: Σπύρος Μαρίνος