Βοηθώντας το παιδί μας να αισθάνεται καλά πρέπει να γνωρίζουμε βασικά πράγματα για την συμπεριφορά του. Μήπως παρατηρείτε αλλαγές στο παιδί σας που σας ανησυχούν;

Η κατάθλιψη είναι μια έντονη αίσθηση απόγνωσης, θλίψης και έλλειψης αυτοεκτίμησης. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται λυπημένοι, αλλά όταν κάποιος έχει κατάθλιψη, το χαμηλό συναίσθημα, επηρεάζει τις κανονικές του δραστηριότητες.

Αίτια της κατάθλιψης

Τα αίτια της κατάθλιψης δεν είναι πλήρως κατανοητά. Πολλοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν, όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου (ή σε παιδιά, μια διαταραχή σχέσεων με τους φίλους τους), μια ασθένεια, το άγχος, τα οικογενειακά προβλήματα (για παράδειγμα, οι γονείς σε διαζύγιο) και προβλήματα στο σχολείο (όπως η παρενόχληση). Μερικά παιδιά είναι πιο ανθεκτικά στις δυσκολίες από τα άλλα, έτσι ενώ κάποια μπορούν να τις αντιμετωπίσουν, άλλα εμφανίζουν κατάθλιψη.

Η Γενετική( οικογενειακή επιβάρυνση) μπορεί εν μέρει να εξηγήσει γιατί μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη. Μπορεί επίσης να εξηγήσει γιατί τα επίπεδα ορισμένων χημικών ουσιών του εγκεφάλου στην κατάθλιψη διαταράσσονται.

Ποιος είναι σε κίνδυνο της κατάθλιψης;

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, πολλοί ψυχίατροι πίστευαν ότι τα παιδιά ήταν ανίκανα να εμφανίσουν κατάθλιψη, επειδή έλειπε η συναισθηματική ωριμότητα. Ωστόσο, τα περισσότερα παιδιά αισθάνονται απόγνωση, θλίψη και έλλειψη αυτοεκτίμησης, κατά καιρούς.

Δύο τοις εκατό τουλάχιστον των παιδιών κάτω των 12 εμφανίζουν σημαντική κατάθλιψη, και στην εφηβεία αυτό αυξάνεται σε πέντε τοις εκατό – που είναι τουλάχιστον ένα παιδί , σε κατάθλιψη , σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας.

Περισσότερο από το ήμισυ των ενηλίκων που εμφανίζουν κατάθλιψη, λένε ότι μπορεί να εντοπίσουν στο ιστορικό τους, τα πρώτα συμπτώματα πριν την ηλικία των 20.

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης σε παιδιά

Υπάρχουν πολλά συμπτώματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη, τα οποία μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Τα συνήθη συμπτώματα της κατάθλιψης στα παιδιά περιλαμβάνουν:

1. Απλά εμφανίζονται δυσαρεστημένα για μεγάλη χρονική διάρκεια.

2. Πονοκέφαλοι, πόνοι στο στομάχι, αίσθημα κόπωσης και άλλα ασαφή σωματικά ενοχλήματα που φαίνεται να μην έχουν καμία προφανή αιτία.

3. Η παραμονή για πολύ χρόνο στο κρεβάτι με όχι καλό ύπνο και ξύπνημα νωρίς το πρωί.

4. Μη καλή απόδοση στο σχολείο.

5. Σημαντικές μεταβολές στο βάρος.

6. Όντας ζωηρό και ευερέθιστο ένα παιδί, μπορεί να γίνει ήσυχο, σκυθρωπό και εσωστρεφές.

7. Η απώλεια ενδιαφέροντος για τις αγαπημένες του ασχολίες.

8. Παρουσιάζει χαμηλή αυτοεκτίμηση ή υποτροπιάζοντα αισθήματα αναξιότητας.

9. Αυτοκτονική διάθεση.

10. Δεν είναι πάντα εύκολο να γίνει αντιληπτή η κατάθλιψη στα παιδιά επειδή είναι λιγότερο ικανά να εκφράζουν τα συναισθήματά τους και συχνά έχουν την τάση να αντιδρούν, με πιο φυσικό τρόπο.

Εάν ανησυχείτε για το παιδί σας, και ειδικά εάν έχετε τα συμπτώματα για περισσότερο από τρεις έως τέσσερις εβδομάδες, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Η διάγνωση γίνεται συνήθως με βάση το ιατρικό ιστορικό και τα συμπτώματα, οπότε ο γιατρός σας θα πρέπει να μιλήσει με το παιδί Επίσης, μιλήστε και με τους φίλους των παιδιών σας, για περισσότερες πληροφορίες.

Εάν το παιδί σας μιλάει για την αυτοκτονία, θα πρέπει να πάρετε τα πάντα στα σοβαρά και να ζητήσετε συμβουλές των ειδικών.

Τα παιδιά συνήθως ανταποκρίνονται αρκετά γρήγορα στη θεραπεία (παροχή συμβουλών ή ψυχοθεραπεία). Τα αντικαταθλιπτικά σπάνια δίνονται, αλλά μπορεί να είναι χρήσιμα σε ορισμένες περιπτώσεις. Τα περισσότερα παιδιά μπορούν να θεραπευτούν στο σπίτι ή στα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείου, ωστόσο σπάνια χρειάζεται να παραμείνουν στο νοσοκομείο.

Πηγή: http://iatropedia.gr/articles/read/270

.kathigitis.org