Οδηγός αντιρατσιστικής εκπαίδευσης
Προβλήματα Συμπεριφοράς 07/05/2013 17:50O ΟΔΗΓΟΣ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ του Γιώργου Τσιάκαλου.
O ΟΔΗΓΟΣ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ του Γιώργου Τσιάκαλου.
Παρουσιάζονται 10 πρακτικές οδηγίες για γονείς που έχουν παιδιά με Διάσπαση Προσοχής με ή χωρίς Υπερκινητικότητα. Αναφέρονται στην ομαλή καθημερινή αλληλεπίδραση των γονιών με τα παιδιά τους. 1. Τονίστε την καλή συμπεριφορά. Για παράδειγμα αν κάθεται στον καναπέ και περιμένει να ετοιμαστεί το φαγητό αλλά παράλληλα μαλώνει με τον αδερφό του ή κάνει φασαρία μην τονίσετε μόνο το τελευταίο γεγονός.
Η προβληματική, εκτός ελέγχου συμπεριφορά ενός παιδιού αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις την πιο απτή απόδειξη πως τα όρια και οι κανόνες από την πλευρά των γονιών δεν έχουν τεθεί με σαφή τρόπο Ή μήπως όχι; Ο Δημήτρης είναι πέντε χρονών και μαθητής του Νηπιαγωγείου. Οι γονείς του αδυνατούν να τον ελέγξουν, καθώς δεν αντέχει να υπακούει εντολές και αντιδρά με έντονες εκρήξεις θυμού: ουρλιάζει, χτυπά το κεφάλι του ή τους γύρω του.
Oι προβληματισμοί πολλών γονιών σχετικά με τη συνεργασία με τα παιδιά τους απαντώνται με πολύ απλές αλλά πρακτικές τεχνικές που πρέπει να υιοθετήσουν στη συμπεριφορά τους. Αρχικά, θα ήταν καλό να υπάρχει σταθερό ωράριο φαγητού και ύπνου/χαλάρωσης μετά την επιστροφή του παιδιού από το σχολείο και συγκεκριμένη ώρα για το διάβασμα. Φτιάξτε αυτό το πρόγραμμα μαζί και προσπαθείτε να το τηρείτε καθημερινά για το πρώτο διάστημα δίχως να υποχωρείτε σε.
Όλοι γνωρίζουμε τι είναι ο θυμός και όλοι τον έχουμε νιώσει. Το να μάθουμε όμως να τον ελέγχουμε είναι πολύ χρήσιμο -ιδιαίτερα όταν το συναίσθημα αυτό προκύπτει σε στιγμές έντασης με τα παιδιά μας. Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό, συνήθως υγιές ανθρώπινο συναίσθημα, που γεννιέται από εξωτερικά ερεθίσματα, αλλά και από ανησυχία ή από συνεχή ενασχόληση με τα προσωπικά μας προβλήματα.
Η 19η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση. Το Χαμόγελο του Παιδιού είναι κοντά σε κάθε παιδί που χρειάζεται βοήθεια. Η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 λειτουργεί 24 ώρες τη μέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, είναι δωρεάν και ανώνυμη, στελεχωμένη από κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους. — Όταν η Ήρα γέννησε τον Ήφαιστο, από την ντροπή της, τον πέταξε από τον Όλυμπο λόγω της ασχήμιας του.
Στο μυαλό πολλών γονιών το Facebook αποτελεί την «φωλιά» του εκφοβισμού και ειδικότερα του σχολικού εκφοβισμού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το κοινωνικό δίκτυο όμως για το ακριβώς αντίθετο; Για την προστασία δηλαδή των παιδιών από το bullying; Στην Αμερική το Facebook έχει συνεργαστεί με μία φιλανθρωπική οργάνωση για παιδιά και έχουν δημιουργήσει μία εφαρμογή για την καταπολέμηση του εκφοβισμού η οποία έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία.
Συστηματικό και καθημερινό πρόγραμμα εκπαίδευσης και προετοιμασίας. Σύνδεση των δικαιωμάτων και ότι τον ευχαριστεί με τις μαθητικές του υποχρεώσεις. Ενθάρρυνση, επιβράβευση και κίνητρα για να καταβάλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια. Αυτό μπορεί να βελτιωθεί με την ενίσχυση από το σπίτι, το σχολείο, την ανάληψη ευθυνών και ρόλων στο σπίτι και το σχολείο, τη συστηματική ένταξη σε ομάδες αθλητισμού ή εικαστικών.
Για ποιον λόγο ορισμένα παιδιά αρνούνται να μελετήσουν τα μαθήματά τους; Οι λόγοι μπορεί να σχετίζονται με: * Έλλειψη κινήτρου για τη μελέτη, την σχολική απόδοση, το σχολικό πλαίσιο. * Χαμηλή αυτοεκτίμηση, φόβο αποτυχίας και απόσυρση ως τρόπο διαχείρισης του άγχους. * Περιβάλλον μη υποστηρικτικό, που δεν καθοδηγεί το παιδί ως προς τους στόχους του και τις ευθύνες του.
Το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού (Δ/νση Ψυχικής Υγείας και Κοινωνική Πρόνοιας) και το Ινστιτούτο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, με τη συμμετοχή του Συνηγόρου του Παιδιού, δημιούργησαν το εγχειρίδιο «Η εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά» που απευθύνεται σε επαγγελματίες που εκπαιδεύουν ή συνεργάζονται με γονείς.
Επιμέλεια Κειμένου Smaragda Stergiou xeniglossa.gr Θα ήθελα να καταθέσω ένα σχόλιο από την εμπειρία μου ως δασκάλα στο δημοτικό στο θέμα της πειθαρχίας, η οποία δεν πρέπει να γίνεται αυτοσκοπός, αλλά όρος απαραίτητος στη σχολική τάξη, που εξυπηρετεί όλους . Πολύ σημαντικό ρόλο στην αναγκαιότητα της πειθαρχίας θα μπορούσε να παίξει η ΟΜΑΔΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ μέθοδος διδασκαλίας.
Α. Όλοι μας γνωρίζουμε πως η πειθαρχία είναι ένα απ’ τα κρισιμότερα προβλήματα των Σχολείων σε όλες τις σύγχρονες χώρες του κόσμου. Κι αυτό γιατί όσο «σκληραίνει» η κοινωνική πραγματικότητα, τόσο αυξάνονται και τα κρούσματα παραβατικών συμπεριφορών των μαθητών στο σχολικό περιβάλλον. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, όπως πληροφορούμαστε απ’ τα διεθνή Μ.Μ.Ε., αυτά τα κρούσματα είναι άκρως ανησυχητικά για το μέλλον του πολιτισμού μας.
Ακούτε με προσοχή το παιδί σας, ώστε να ξέρει ότι έχει κάποιον να το ακούσει χωρίς να του ασκήσει κριτική. - Προσπαθήσετε να μετριάσετε το δικό σας άγχος γιατί αποτελείτε πρότυπο και σας μιμείται –μιμείται τις ενέργειες και όχι τις θεωρίες. – Χαλαρώστε και αφήστε το παιδί να πάρει πρωτοβουλίες Οι αυστηροί και οι υπερπροστατευτικοί γονείς, έχουν πιο αγχώδη παιδιά από τους άλλους.
Μια νέα έρευνα που έγινε με βάση τις απαντήσεις στο Πολυφασικό Ερωτηματολόγιο Απογραφής Προσωπικότητας της Μινεσότας (MMPI), η σημερινή νεολαία έχει περισσότερα θέματα ψυχικής υγείας σε σχέση με εκείνους που πήραν το τεστ το 1938. Εδώ είναι η περίληψη: «Συγκεντρώνοντας τα στοιχεία για τη μελέτη δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Με επικεφαλής τον Δρ. Twenge, ερευνητές σε πέντε πανεπιστήμια ανέλυσαν τις απαντήσεις των 77.576 μαθητών λυκείου ή πανεπιστημίου.
Είναι γνωστό πως κατά την είσοδο του παιδιού στην εφηβεία παρατηρούνται όχι μόνο βιολογικές και σωματικές αλλαγές αλλά και αλλαγές στην διάθεση και τη συμπεριφορά του. Η εφηβεία είναι ομολογουμένως μια “πολύπλοκη” και δύσκολη περίοδος. Άλλωστε το άτομο διέρχεται από τη φάση αυτή για να περάσει κατόπιν στην ενηλικίωση. Ο νέος εμφανίζει σωματικές ενοχλήσεις αλλά και ψυχολογικές ανησυχίες.