Μια νέα έρευνα που έγινε με βάση τις απαντήσεις στο Πολυφασικό Ερωτηματολόγιο Απογραφής Προσωπικότητας της Μινεσότας (MMPI), η σημερινή νεολαία έχει περισσότερα θέματα ψυχικής υγείας σε σχέση με εκείνους που πήραν το τεστ το 1938. Εδώ είναι η περίληψη:

«Συγκεντρώνοντας τα στοιχεία για τη μελέτη δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Με επικεφαλής τον Δρ. Twenge, ερευνητές σε πέντε πανεπιστήμια ανέλυσαν τις απαντήσεις των 77.576 μαθητών λυκείου ή πανεπιστημίου που, από το 1938 μέχρι το 2007, που πήραν το Πολυφασικό Ερωτηματολόγιο Απογραφής Προσωπικότητας της Μινεσότας, ή MMPI.

Συνολικά, κατά μέσο όρο ήταν πέντε φορές περισσότεροι οι φοιτητές το 2007 που ξεπέρασαν τα όρια σε μία ή περισσότερες κατηγορίες της ψυχικής υγείας, σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν το τεστ το 1938.»

Η ένσταση είναι ότι ένα τεστ που αναπτύχθηκε πριν από 70 χρόνια δεν μπορεί να αποτυπώσει με ακρίβεια τα πρότυπα της σημερινής κοινωνίας – αυτή είναι η κύρια ανησυχία με αυτά τα δεδομένα. Το MMPI αναπτύχθηκε από ασθενείς που διαγιγνώσκονταν στη δεκαετία του 1930. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, η κατανόηση της ψυχικής υγείας και των ψυχικών διαταραχών έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου (και μάλιστα, το MMPI έχει αντικατασταθεί από καλύτερη έκδοση τη MMPI-2). Πράγματι, πολύ ορισμοί έχουν αλλάξει με την πάροδο των δεκαετιών. Έτσι, ενώ μπορούν να πουν κάτι αυτά τα δεδομένα, δεν είναι σίγουρο ότι μπορείτε να βγάλετε πολλά συμπεράσματα για τα αποτελέσματα λόγω των τεράστιων αλλαγών στον τομέα που έχει υποστεί αυτό το διάστημα. Δεν είναι σαν τις περισσότερες ιατρικές διαγνώσεις – είναι υποκειμενικές και ενημερώνονται κάθε δεκαετία ή δύο.

Ωστόσο, στη πραγματικότητα όλο και περισσότεροι νέοι εμφανίζουν ψυχολογικές δυσκολίες. Ένας από τους λόγους, οι ειδικοί λένε, είναι οι υψηλές προσδοκίες που είναι μια συνταγή για απογοήτευση. Εν τω μεταξύ, έχουν επίσης σημειωθεί κάποιοι καλοπροαίρετοι, αλλά υπερπροστατευτικοί γονείς που άφησαν τα παιδιά τους με λίγες δεξιότητες αντιμετώπισης του πραγματικού κόσμου, για παράδειγμα να κάνουν το δικό τους προϋπολογισμό, ή να αντιμετωπίζουν τους καθηγητές τους μόνοι τους. «Εάν δεν έχουν αυτές τις δεξιότητες, τότε είναι πολύ φυσιολογικό να γίνουν ανήσυχοι.»

Οι μαθητές, οι ίδιοι επισημαίνουν ότι νιώθουν πίεση για να πετύχουν – αυτοεπιβαλλόμενη αλλά και από άλλους – σε ένα κόσμο με γρήγορο ρυθμό που επιταχύνεται από την τεχνολογία που αγαπούν τόσο πολύ.

Αλλά δεν μπορεί να είναι ο κόσμος στον οποίο ζούμε σήμερα, η αιτία για την αύξηση των προβλημάτων. Μπορείτε να φανταστείτε έναν κόσμο πολύ χειρότερο από ό, τι το 1938, στο τέλος της Μεγάλης Ύφεσης και την έναρξη του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου; Πώς θα μπορούσε ένας νεαρός ενήλικας σήμερα – με το Internet, τη πρόσβαση σε σχεδόν όλες τις πληροφορίες, στους εκατοντάδες εικονικούς «φίλους», τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το πανεπιστήμιο, κλπ. – να έχει χειρότερη θέση από ένα νεαρό ενήλικα που αντιμετώπιζε εκείνο το είδος του κόσμου;

Φαίνεται, αν θα εξαχθούν κάποια συμπεράσματα, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι, ενώ ο κόσμος είναι φαινομενικά πιο «γρήγορος» (αν και, απλά με διαφορετικό τρόπο από ό, τι σε προηγούμενες γενιές, οι οποίες χρειάστηκαν επίσης να αντιμετωπίσουν τις δικές τους εκδοχές του «γρήγορου ρυθμού»), δεν είναι μια υποκειμενικά πιο δύσκολη ζωή από ό, τι μπορεί κανείς να έχει βιώσει το 1938. Τι έχει αλλάξει σημαντικά (και μεταβάλλεται σημαντικά με σχεδόν κάθε νέα γενιά) είναι το πώς τα παιδιά μεγαλώνουν. Και αυτό, νομίζω, θα ήταν ένα ενδιαφέρον θέμα προς διερεύνηση και περαιτέρω έρευνα. Υπάρχουν παιδιά που μεγαλώνουν λιγότερο ανθεκτικά σε σχέση με τις παλαιότερες γενιές του; Έχουν λιγότερο αποτελεσματικές δεξιότητες αντιμετώπισης των καθημερινών προβλημάτων; Ή είναι απλά περισσότερο σε επαφή με τις εσωτερικές σκέψεις και τα συναισθήματά τους;

Βαλέρια Κιλαμπέρια

Ψυχολόγος, MSc.

neolaia.gr